halszka2 16.09.02, 10:32 Jakos nie moge sie przekonac do czarnych oliwek .Zielone bardzo lubie, a z czarnymi mi nie wychodzi. Jaka firma robi dobre ? I co z nimi dalej, by polubić ?Proszę o rade. Pozdrawiam Halszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: waw Re: Czarne oliwki IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 12:18 halszka2 napisała: > Jakos nie moge sie przekonac do czarnych oliwek .Zielone bardzo lubie, a z > czarnymi mi nie wychodzi. Jaka firma robi dobre ? I co z nimi dalej, by > polubić ?Proszę o rade. > > Pozdrawiam > Halszka Używam róznych firm, przy czym są to zawsze oliwki po grecku, czyli na sucho. Robię z nich tzw. kawior marsylski wg. przepisu lokalnego: wydrylować słoik czarnych oliwek, rodrobnic przy pomocy takiej elektrycznej maszynki do rozdrabniania, nie wiem jak to nazwać, popieprzyć sprawdzić na słoność, z reguły bywa dość mocno słone, dodać oliwy dobrej jakości, wymieszać i lekko schłodzić. Podawać na białym pieczywie, a jescze lepiej na grzankach z masłem. Przyznam, że to żarełko jest dosyć wytrawne, ale super nadaje się na zakąskę do piwa, wódki. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś