Gość: olivia60 IP: HUPROXY* / 193.178.168.* 18.09.02, 16:36 Czy ktos wie jak sie robi zupe z kaszy? Oczywiscie musi byc dietetyczna i lekka wiec bez czosnkow i cebuli. (patrz. przepis dla watrobowca). Dzieki za info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kluba1 Re: zupa kaszowa IP: *.we.client2.attbi.com 18.09.02, 18:24 Gość portalu: olivia60 napisał(a): > Czy ktos wie jak sie robi zupe z kaszy? Oczywiscie musi byc dietetyczna i > lekka wiec bez czosnkow i cebuli. (patrz. przepis dla watrobowca). Dzieki za > info. O jaka kasze Ci chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: zupa kaszowa 18.09.02, 18:45 to sie krupnik nazywa :) moja ulubiona z dziecinstwa : do wywaru (moze byc miesny, moze byc warzywny) dodac starte na duzych oczkach marchewke, seler ,pietruszke. Pogotowac ok 20 min. wsypac ze dwie lyzki grysiku, zamieszac ,zagotowac. inna wersja: do wywaru dodac pokrojone ziemniaki, marcheke ,seler i kilka lyzek kaszy jeczmiennej, gotowac na malutkim ogniu ok godz, mieszac czesto. Dosolic po ugotowaniu. W zaleznosci od gruboszci kaszy czas gotowania moze sie zmieniac. Najkrocej gotuje sie perlowa, najdluzej pecak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina1 Re: zupa kaszowa IP: *.toya.net.pl 18.09.02, 19:44 Nie wiem,czy gesty krupnik z lanymi kluskami jest dietetyczny,ale podaje przepis. Do gotujacej wody wlozyc lyzke masla(lub kostke rosolowa),wsypac 4-5 lyzek kaszy mazurskiej(dosc drobna),gotowac na malym ogniu.Na tarce z duzymi okami zetrzec ze 2 marchewki,selera i pietruszke,2-3 ziemniaki pokroic w drobniutka kostke.Wszystko wrzucuc do kaszy,ugotowac.W kubku rozrobic jajko z woda i maka- na lane kluski.Ciasto musi byc bardzo plynne-gdy warzywa i kasza miekkie-wlac ciacto cienkim strumieniem do zupy,ciagle mieszajac.Przyprawic sola i pieprzem.Gdy zupa troche postoi,robi sie bardzo gesta-mozna wlac wtedy goracej,przegotowanej wody. Czesto jadalam taka zupe,gdy mialam wrzody,ale dodatkowo dodawalam smietany. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mieduwal Re: zupa kaszowa??? 18.09.02, 20:44 Drogie Panie, nie twórzcie bytów ponad potrzebę (tak chciał niejaki Okham). Wydaje mi się, że zupę z kaszą nazywano krupnikiem? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: zupa kaszowa IP: 2.3.STABLE* / 172.30.7.* 19.09.02, 11:14 U mnie w domu robi sie zupke kaszkową ;) Ja sama jestem "żołądkowcem" więc jak mi moja przypadłość daje sie we znaki robię sobie tą zupkę... Jak dla jednej osoby to wystarczy zagotować litr wody, dodac startą marchewkę (jedną), podgotować żeby zmiękła, można też dać troche startej pietruszki, jak kto lubi. Czasem dodaję do tego rosołek w kostce, ale nie wiem czy Tobie wolno, więc jak nie chcesz to nie musisz wtedy wystarczy posolić do smaku. No i najważniejsze kaszka manna! Ja daję błyskawiczną, po prostu dosypać, też wedle uznania (czy wolisz gęstszą czy rzadszą). No i na koniec dla smaku odrobina masełka, koniecznie (podnosi walory samkowe). Ogólnie rzecz biorąc zupke robi się bardzo szybko, a ja bardzo ją lubię. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś