Dodaj do ulubionych

Ac'cent - ki diabeł?

IP: *.system.szczecin.pl 11.10.05, 20:45
Czytam sobie ksiązkę o astrologii w kuchni albo cos w tym stylu i w
przepisach znajduje " łyzka Ac'cent". Inne skladniki przetlumaczone po ludzku
na polski, a tu - sciana. Podejrzewam, że to jakis gotowiec zza oceanu -
pomóżta rodacy!
Ampolion, do tablicy!
qd
Obserwuj wątek
    • kwiatek_leona Re: Ac'cent - ki diabeł? 11.10.05, 21:03
      To jest MSG (monosodium glutamine?). Inny popularny MSG na rynku to Aji-no-moto.
    • ampolion Re: Ac'cent - ki diabeł? 11.10.05, 23:13
      Do tablicy nie mogę, postwili mnie do kąta...
      Accent, MSG, gdzie i w czym:
      www.livingwithout.com/feature_MSG.htm
      • Gość: qd Re: Ac'cent - ki diabeł? IP: *.system.szczecin.pl / *.system.szczecin.pl 14.10.05, 17:11
        Dzieki, znaczy jarzynka warzywko wegeta i tak dalej.Bede omijac duzym łukiem.
        qd
        I Ampolion - dosc tego stania w kacie - opowiedz mi co to są 'tamales' jakies
        cudo z kuchni meksykanskiej, ale nigdzie nie moge trafic na sposob wykonania
        ciasta, bo wszedzie mowa jest o gotowym, hre hre.
        qd
        • ampolion Re: Ac'cent - ki diabeł? 14.10.05, 23:34
          Wygląda na to, że angielski nie jest problemem - tutaj masz przepis i na ciasto
          i na tamales. Jeśli problem językowy to pomogę.
          www.recipegoldmine.com/swtamale/swtamale.html
          • ampolion Re: Ac'cent - ki diabeł? 15.10.05, 01:02
            I jeszcze:
            www.gourmetsleuth.com/tamales.htm
            Tak zawijać:
            www.costa-rica-guide.com/RecipeTamales.htm
            icuban.com/food/images/tamales_step_by_step.jpg
            Trochę jak gołąbki:
            www.lettucejammers.com/recipes/tamales.html
            • Gość: qd Re: Tamale IP: *.system.szczecin.pl 15.10.05, 19:05
              DZieki dzięki. ampolionie, mam wreszcie zieloniutkie pojęcie , jeszcze szczegół
              jeden od alexaminy i ruszam do boju
              qd
        • allexamina Re: Tamal 14.10.05, 23:56
          Tamale robi sie w nastepujacy sposob: na wysuszony (i czasmi namoczony) lisc
          kukurydzy lub bananowca naklada sie mase (czyli ciasto na tortille) na to
          kladzie sie mielone mieso, rybe, owoce morza, warzywa, owoce itp. troche
          tluszczu do smaku po czym sie zawija i gotuje na parze. Przed jedzeniem rozwija
          sie lisc i je nadzienie. I to wszystko. Tamali jest mnostwo rodzajow.

Masa, czyli ciasto na tortille to oczywiscie zmielony na mokro miasz kukurydzy
          (bez lusek) bez zadnych dodatkow (da sie zrobic z masy hariny i wody).
          • Gość: qd Re: Tamal IP: *.system.szczecin.pl 15.10.05, 19:00
            No i wychodzi troche jak dzieciece "ciemu"? Czyli co to jest masa harina? I czy
            ja to w Polsce dostane?
            qd
            • ampolion Re: Tamal 15.10.05, 19:08
              Mączka kukurydziana chyba jest. A przepis na to ciasto podałem w moich linkach
              ("Basic Dough").
            • allexamina Re: Masa de harina 15.10.05, 19:43
              Wcale nie dziecinne pytanie!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23579132&a=23789321 - tu byl moj
              dlugi a naukowy ;) wywod o masa de harina i maseca (to to samo).

Co do tego gdzie mozna mase harine dostac w Polsce - nie wiem, z pewnych watkow
              wydedukowalam ze ktos gdzies widzial... Wiem ze warto szukac. Moze byc pod nazwa
              maki kukurydzianej instant, znajomy mi powiedzial ze pod taka nazwa znalazl
              masece w Anglii.

Wiem tez ze forumowe przepisy na kukurydziane placki maja niewiele wspolnego z
              meksykanskimi tortillami i zdecydowanie nie beda sie nadawac do masy na tamale.
              Zwykla maka kukurydziana robiona jest z calych wysuszonych ziaren kukurydzy
              wlacznie z luska indywidulanego ziarna. Maseca/masa de harina robiona jest z
              wilgotnych, wyluskanych ziaren (co jest osiagane przez moczenie ziaren w
              roztworze sody kaustycznej) zmielonych i jednoczesnie wyrabianaych w ciasto,
              ktore jest potem jest wysuszane i rozkruszane na make. Miasz kukurydzy nabiera w
              procesie moczenia lekko limonowego smaku i jasniejszego koloru. Maka
              kukurydziana nie lubi sie kleic w ciasto (stad trzeba dodac tluszczu), podczas
              gdy masa de harina o niczym innym nie marzy tylko zeby sie skleic spowrotem do
              poprzedniego stanu...
              • Gość: qd Re: Masa de harina IP: *.system.szczecin.pl 17.10.05, 17:50
                Dzieki, alexamino. Poczytałam, poguglałam i...

www.masala.com.pl/index.php?d=katalog&k_id=39
                Jak tak dalej pojdzie, to sie załamie , sprowadzę i będę działać. Ale może nie
                dziś:)
                qd po śledziach z majerankiem
                • allexamina Wow! 17.10.05, 19:13
                  25 zlotych za 1 kilo? W USA 5 funtowe torby sa ponizej $3. Tylo 6 razy drozsze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka