Dodaj do ulubionych

Percepan - taka podróbka marcepanu?

13.10.05, 15:53
Właśnie zjadłam czekoladkę percepanowo-marcepanową Milki. Jako osoba
ciekawska od razu sprawdziłam, co to jest ten percepan. Okazalo sie, że to
produkt podobny do marcepanu, z ta różnicą, że zamiast migdałów używa się
wnętrz pestek moreli i brzoskwiń. Jako tańszy produkt (aromatyzowany olejkiem
migdałowym) zastepuje bardziej "ekskluzywny" marcepan.
A ja uwielbiam marcepan!
Obserwuj wątek
    • lunatica Dlaczego podróbka? 13.10.05, 15:58
      Przecież napisali co to... :-)

      Percepan - jest to „wyrób otrzymany z mieszaniny cukru pudru w ilości nie
      większej niż 74% masy wyrobu oraz miazgi obłuszczonych i pozbawionych goryczy
      jąder pestek moreli lub brzoskwiń, z dodatkiem mączki ziemniaczanej w ilości
      0.25-0.35% oraz ewentualnie innych składników ,..; zawartość wody nie więcej niż
      12%. Masy percepanowe są jakościowo gorsze od marcepanowych. Jądra pestek
      brzoskwiń i moreli nie znalazły jeszcze zastosowania w polskim przemyśle
      cukierniczym.
      za: www.technolog.website.pl/opracowania/karwat.htm (fajna praca)

      Tak na marginesie - też uwielbiam marcepan! :-)
      • syshda Re: Dlaczego podróbka? 13.10.05, 16:17
        W ty artykule dalej jest napisane, że:
        "W celu zapobieżenia zafałszowaniu i umożliwienia identyfikacji tych mas
        pokrewnych normy nakazują dodatek do mas pokrewnych łatwej do wykrycia mączki
        ziemniaczanej w ilości ok. 0,3%. W celu zidentyfikowania mas pokrewnych
        marcepanowej wystarczy do badanej masy dodać kilka kropli jodyny, a powstałe
        niebieskie zabarwienie, świadczące o obecności skrobi, wskażą nam pochodzenie
        masy".
        W przypadku tych czekoladek w składzie faktycznie jest napisane, że w skład
        masy wchodza pestki moreli, ale wiele razy zdarzalo mi się jeść co nazywało
        sie "marcepanowe", ale w smaku nie przypominało w ogóle marcepanu.
    • dziuunia Re: Percepan - taka podróbka marcepanu? 13.10.05, 16:23
      Percepan to jedno,a marcepan to drugie.Jedno i drugie ma swoją nazwę żeby
      odróznić jedno od drugiego.Percepan nie jest taki zły,przypomina marcepan ale
      konsystencję ma inną trochę,no i smak tez inny.
      Najgorsze jak producent pisze na opakowaniu marcepan,a masa zrobiona jest z
      orzechów arachidowych.To smakuje po prostu okropnie i nazywanie tej masy
      marcepanem powinno być zabronione.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka