Dodaj do ulubionych

Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne?

IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 11:57
Czy da sie z koncentratu pomidorowego? Pomóżcie proszę :)
Obserwuj wątek
    • w.szparag Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? 16.10.05, 11:59
      Da się, ale lepszy w smaku będzie ze świeżych pomidorów
      • Gość: Mokra włoszka Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 12:01
        Świeżego pomidora mam jednego :(
        • w.szparag Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? 16.10.05, 12:19
          No to rób z koncentratu, a pomidora zostaw do kanapek :-)))
          • Gość: Mokra włoszka Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 12:21
            Podpowiesz jak to zrobic z koncentratu? Dodać wody i przypraw czy to bardziej
            skomplikowane?
            • w.szparag Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? 16.10.05, 12:38
              Ja czasem robię coś takiego.
              Podsmażam dużo cebuli na oliwie z oliwek (można też na maśle), dodaję posiekany
              czosnek, bazylię, tymianek, czasem oregano. Do tego pomidory (świeże, z puszki,
              przecier koncentrat). Jak za gęste dodaj do tego trochę bulionu. Potem do smaku
              pieprz, sól. Jak chcesz z mięsem to do tego dodaj podsmażone mielone mięso.
              • Gość: Mokra włoszka Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 12:42
                Dzięki za pomoc :)
    • emkaa87 Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? 16.10.05, 12:08
      ja zrobiłam wczoraj z koncentratu i ketchupu Hellmansa doprawiłam , pieprzem,
      solą bazylia i oregano i całkiem całkiem wyszedł :)
      • Gość: Mokra włoszka Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 12:10
        A dodałaś trochę wody lub bulionu? Czy nie był zbyt gęsty?
      • Gość: Desi Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 18.10.05, 07:24
        kto to daje ketchup i koncentrat pomidorowy do sosu...... pierwszy raz
        slysze.A mieso mielòone nie daje sie do sosu. Najpierw sie dusi z cebulka,
        marchewka iselerem a potem wlewa sie sos i przyprawia sie sola i pieprzem.
    • Gość: freak Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.05, 12:16
      a nie lepiej z pomidorów w puszce?
      • Gość: Mokra włoszka Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 12:20
        W tym problem że nie mam :( Tylko koncentrat...
        • emkaa87 Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? 16.10.05, 12:22
          tak dodałam troszkę wody tak na oko :)
          • Gość: Mokra włoszka Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 12:24
            Dzięki, jeśli nic nie wykombinuję to zrobię Twoim sposobem :)
        • linn_linn Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? 16.10.05, 12:23
          Zamiast koncentratu / zreszta z podlych pomidorow / kupuj przecier. No ale to
          juz na przyszlosc...
          • Gość: Mokra włoszka Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 12:24
            Koncentrat kupił mój mąż - sama wiem, że przecier lepszy... Ale jak tu teraz
            uratować dzisiejszy obiad? ;)
          • aka10 Re: Przecier-do linn 16.10.05, 12:26
            Linn!Zawsze kupuje przecier ARDITA Parma Italia,doppio concentrato.Czy Ty masz
            jakis ulubiony i wyprobowany?Czy znasz ta Ardite?Pozdrawiam.
            • linn_linn Re: Przecier-do linn 16.10.05, 19:38
              Chodzi Ci o przecier czy koncentrat? Tych terminow uzywa sie dowolnie, wiec
              moga byc nieporozumienia.
              Moj ulubiony przecier to moj domowy. Dobry koncentrat robi firma "Mutti":
              www.trovaprezzi.it/prezzo_sughi-
              salse_concentrato_di_pomodoro.aspx / "Mutti" jest "triplo concentrato", czylu
              potrojnie zageszczony /.
              Z tym, ze ja koncentratu przwie nie uzywam / jesli, kupuje w tubkach i wyciskam
              do potrawy niewielka ilosc /.
              • mika_1 Re: Przecier-do linn 17.10.05, 11:56
                Ja czesto uzywam sosu do spagetti ze sloika. Dodaje podsmazone pieczarki,
                cukinie z puszki, mieso mielone i sos gotowy.
                • linn_linn Re: sos 17.10.05, 13:18
                  Skoro i tak wszystko dodajesz, to poc o go kupujesz? Kup przecier i bedzie to
                  samo.
                  • Gość: Piecuch Re: sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 15:57
                    Przepraszam ze sie wtracam, ale pomyslalam ze moze Linn mi cos doradzi.
                    Przywiozlam z Wloch specyfik (cos w rodzal\ju gotowego sosu do spaghetti w
                    tubce) o nazwie ORTOLANA jako ciekawostke. Po prostu wpadla mi ta tubka w rece
                    w supermarkecie a ze kosztowalo to jakies grosze , wrzucilam do kosza). Teraz
                    to lezy i nie bardzo wiem co dalej - wycisnąc po prostu na makaron?
                    • linn_linn Re: sos 17.10.05, 16:28
                      Pamietam reklamy tego sosu: jest to cos w rodzaju przecieru z pomidorow
                      zorbionego z dodatkiem warzyw / l'orto = ogrod warzywny /. Nigdy tego nie
                      kupowalam, ale mozesz rozgrzac na patelni oliwe z czosnkiem / cebula, jesli
                      wolisz /, wycysnac sosa, poddusic, dodac ugotowany makaron, wymieszac, posypac
                      serem / np. grana padano, parmigiano lub inny / i gotowe.
                      • sinceramente Re: sos 17.10.05, 17:28
                        To ja też się wtrącę ;) Zostało mi to kiedyś przywiezione z Włoch,
                        choć "zamawiałam" triplo concentrato Mutti. Mój mąż - wielbiciel wszystkich
                        sosów o kolorze czerwonym, kiedy ortolana wpadła mu w ręce, od razu spróbował i
                        stwierdził kategorycznie, że smakuje jak "sos" w puszcze filetów z makreli w
                        pomidorach ;).
                        • linn_linn Re: sos 17.10.05, 18:45
                          O ile pamietam z reklam, jest to blizsze koncentratowi niz sosowi pomidorowemu.
                          Z konsystencja trzeba pewnie pokombinowac, dodajac zwyklego przecieru.
                          • sinceramente Re: sos 17.10.05, 19:20
                            zgadza się - konsystencję ma koncentratu, z sosu - zdaniem mojego męza - ma smak
                    • Gość: Desi Re: sos IP: *.cust-adsl.tiscali.it 18.10.05, 07:28
                      sosy nie sa z tubkach....to byl koncentrat z warzywami
                      • Gość: Piecuch Re: sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 12:05
                        Dzięki za podpowiedzi i za nie wyśmianie mnie ze kupuję jakieś gotowe
                        paskudztwa.
                        A przy okazji - nie wiem jak to się ma do tradycyjnych przepisów, ale ja do
                        sosu do lasagne (i w ogóle do pomidorowych) , zawsze na koniec dodaje trochę
                        cukru i octu balsamicznego. Moim zdaniem ten zabieg plus czosnek, zioła, sol i
                        pieprz jest w stanie uczynić z każdego przecieru (a nawet z koncentratu pom.
                        chociaż wlasciwie nigdy go nie uzywam, wiec nie jestem pewna) naprawdę
                        smakowyty sos do makaronu. Pzdr.D.
                        • Gość: Desi Re: sos IP: *.cust-adsl.tiscali.it 18.10.05, 12:15
                          Cukier dodaje sie kiedy sos jest kwaskowaty...ale to tylko szczypta.A jesli
                          chodzi o ocet balsamiczny,to raczej nie slyszalam
                          • linn_linn Re: sos 18.10.05, 13:13
                            Do dan z pomidorow szczypte cukru powinno sie dodawaca zawsze. Wydobywa smak
                            tychze.
              • aka10 Re: Przecier-do linn 18.10.05, 19:16
                Ta Ardita jest wlasnie w tubce.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka