Gość: Mokra włoszka IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 11:57 Czy da sie z koncentratu pomidorowego? Pomóżcie proszę :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w.szparag Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? 16.10.05, 11:59 Da się, ale lepszy w smaku będzie ze świeżych pomidorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mokra włoszka Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 12:01 Świeżego pomidora mam jednego :( Odpowiedz Link Zgłoś
w.szparag Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? 16.10.05, 12:19 No to rób z koncentratu, a pomidora zostaw do kanapek :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mokra włoszka Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 12:21 Podpowiesz jak to zrobic z koncentratu? Dodać wody i przypraw czy to bardziej skomplikowane? Odpowiedz Link Zgłoś
w.szparag Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? 16.10.05, 12:38 Ja czasem robię coś takiego. Podsmażam dużo cebuli na oliwie z oliwek (można też na maśle), dodaję posiekany czosnek, bazylię, tymianek, czasem oregano. Do tego pomidory (świeże, z puszki, przecier koncentrat). Jak za gęste dodaj do tego trochę bulionu. Potem do smaku pieprz, sól. Jak chcesz z mięsem to do tego dodaj podsmażone mielone mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mokra włoszka Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 12:42 Dzięki za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
emkaa87 Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? 16.10.05, 12:08 ja zrobiłam wczoraj z koncentratu i ketchupu Hellmansa doprawiłam , pieprzem, solą bazylia i oregano i całkiem całkiem wyszedł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mokra włoszka Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 12:10 A dodałaś trochę wody lub bulionu? Czy nie był zbyt gęsty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 18.10.05, 07:24 kto to daje ketchup i koncentrat pomidorowy do sosu...... pierwszy raz slysze.A mieso mielòone nie daje sie do sosu. Najpierw sie dusi z cebulka, marchewka iselerem a potem wlewa sie sos i przyprawia sie sola i pieprzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freak Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.05, 12:16 a nie lepiej z pomidorów w puszce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mokra włoszka Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 12:20 W tym problem że nie mam :( Tylko koncentrat... Odpowiedz Link Zgłoś
emkaa87 Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? 16.10.05, 12:22 tak dodałam troszkę wody tak na oko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mokra włoszka Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 12:24 Dzięki, jeśli nic nie wykombinuję to zrobię Twoim sposobem :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? 16.10.05, 12:23 Zamiast koncentratu / zreszta z podlych pomidorow / kupuj przecier. No ale to juz na przyszlosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mokra włoszka Re: Jak zrobić sos pomidorowy do lasagne? IP: *.pronet.lublin.pl 16.10.05, 12:24 Koncentrat kupił mój mąż - sama wiem, że przecier lepszy... Ale jak tu teraz uratować dzisiejszy obiad? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Przecier-do linn 16.10.05, 12:26 Linn!Zawsze kupuje przecier ARDITA Parma Italia,doppio concentrato.Czy Ty masz jakis ulubiony i wyprobowany?Czy znasz ta Ardite?Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Przecier-do linn 16.10.05, 19:38 Chodzi Ci o przecier czy koncentrat? Tych terminow uzywa sie dowolnie, wiec moga byc nieporozumienia. Moj ulubiony przecier to moj domowy. Dobry koncentrat robi firma "Mutti": www.trovaprezzi.it/prezzo_sughi- salse_concentrato_di_pomodoro.aspx / "Mutti" jest "triplo concentrato", czylu potrojnie zageszczony /. Z tym, ze ja koncentratu przwie nie uzywam / jesli, kupuje w tubkach i wyciskam do potrawy niewielka ilosc /. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Przecier-do linn 17.10.05, 11:56 Ja czesto uzywam sosu do spagetti ze sloika. Dodaje podsmazone pieczarki, cukinie z puszki, mieso mielone i sos gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: sos 17.10.05, 13:18 Skoro i tak wszystko dodajesz, to poc o go kupujesz? Kup przecier i bedzie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piecuch Re: sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 15:57 Przepraszam ze sie wtracam, ale pomyslalam ze moze Linn mi cos doradzi. Przywiozlam z Wloch specyfik (cos w rodzal\ju gotowego sosu do spaghetti w tubce) o nazwie ORTOLANA jako ciekawostke. Po prostu wpadla mi ta tubka w rece w supermarkecie a ze kosztowalo to jakies grosze , wrzucilam do kosza). Teraz to lezy i nie bardzo wiem co dalej - wycisnąc po prostu na makaron? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: sos 17.10.05, 16:28 Pamietam reklamy tego sosu: jest to cos w rodzaju przecieru z pomidorow zorbionego z dodatkiem warzyw / l'orto = ogrod warzywny /. Nigdy tego nie kupowalam, ale mozesz rozgrzac na patelni oliwe z czosnkiem / cebula, jesli wolisz /, wycysnac sosa, poddusic, dodac ugotowany makaron, wymieszac, posypac serem / np. grana padano, parmigiano lub inny / i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: sos 17.10.05, 17:28 To ja też się wtrącę ;) Zostało mi to kiedyś przywiezione z Włoch, choć "zamawiałam" triplo concentrato Mutti. Mój mąż - wielbiciel wszystkich sosów o kolorze czerwonym, kiedy ortolana wpadła mu w ręce, od razu spróbował i stwierdził kategorycznie, że smakuje jak "sos" w puszcze filetów z makreli w pomidorach ;). Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: sos 17.10.05, 18:45 O ile pamietam z reklam, jest to blizsze koncentratowi niz sosowi pomidorowemu. Z konsystencja trzeba pewnie pokombinowac, dodajac zwyklego przecieru. Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: sos 17.10.05, 19:20 zgadza się - konsystencję ma koncentratu, z sosu - zdaniem mojego męza - ma smak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: sos IP: *.cust-adsl.tiscali.it 18.10.05, 07:28 sosy nie sa z tubkach....to byl koncentrat z warzywami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piecuch Re: sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 12:05 Dzięki za podpowiedzi i za nie wyśmianie mnie ze kupuję jakieś gotowe paskudztwa. A przy okazji - nie wiem jak to się ma do tradycyjnych przepisów, ale ja do sosu do lasagne (i w ogóle do pomidorowych) , zawsze na koniec dodaje trochę cukru i octu balsamicznego. Moim zdaniem ten zabieg plus czosnek, zioła, sol i pieprz jest w stanie uczynić z każdego przecieru (a nawet z koncentratu pom. chociaż wlasciwie nigdy go nie uzywam, wiec nie jestem pewna) naprawdę smakowyty sos do makaronu. Pzdr.D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: sos IP: *.cust-adsl.tiscali.it 18.10.05, 12:15 Cukier dodaje sie kiedy sos jest kwaskowaty...ale to tylko szczypta.A jesli chodzi o ocet balsamiczny,to raczej nie slyszalam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: sos 18.10.05, 13:13 Do dan z pomidorow szczypte cukru powinno sie dodawaca zawsze. Wydobywa smak tychze. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Przecier-do linn 18.10.05, 19:16 Ta Ardita jest wlasnie w tubce.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś