Dodaj do ulubionych

elegancka kolacja

IP: 87.207.245.* 02.11.05, 17:35
potrzebuje inspiracji
zapraszam przyszłych teściów do moich rodziców na "zaręczynową" kolację.
szopki nie będzie, ale ma być wytwornie i miło
teściowe in spe dosyć tradycyjni, ale bez przesady - o ile całe menu nie jest
bardzo wywrotowe łatwo kupują jedzeniowe nowości
zasaniczy problem to pora - nie było innego wyjścia jak umówić się na 18 -
dla mnie ciut za wcześnie na kolację, więc może warto rozbudować dużo lekkich
i mało tuczących przystawek i tak przetrwać z godzinkę z drinkami?
aha, dla mnie rytm przystawka, dnie piersze, drugie, deser jest obowiązkowy,
nie toleruję stołu zastawionego mydłem i powidłem
po głowie mi się pałętają różne rzeczy - do uzupełnienia lub wywalenia

szszłyczki z mini mozarelli pomidorków i oliwek
maleńkie paszteciki ze szpinakiem i gorgonzolą albo pieczarkami
sałatka z arbuza i cebuli
mus z łososia z limonkami
tzatziki
pasty twarozkowe wyciskane dekoratorem na małe okrągłe krakersy

zupa cebulowa
krem z cukinii
krem brokułowy
cytrynowa
rosół meksykański (ryż, marchewka, kukurydza, gotowany kurczak, cytryna -
śliczne na talerzu, układa się wartstwami)

schab duszony z gruszkami, sos śmietanowy
łosoś z grilla z salsą mango-pomidor
opiekane kartofelki z rozmarynem albo ryż z szafranem
sałatka z cukinii i melona
sałatka z pomarańczy i oliwek

clafoutis albo crumble z wisniami albo creme brulee

proszę o rady albo całkiem nowe pomysły i z góry dziekuję
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: elegancka kolacja 02.11.05, 22:39
      wszystko brzmi interesująco:)
      mamy wybierac? Bo chyba nie zamierzasz zrobic wszystkiego? ;)
      • Gość: dalloway Re: elegancka kolacja IP: *.chello.pl 03.11.05, 07:26
        no właśnie o wybieranie mi chodzi. albo podanie nowych pomysłów w zamian. bo
        mam kłopot ze spójna całością
    • Gość: Desi Re: elegancka kolacja IP: *.cust-adsl.tiscali.it 03.11.05, 08:10
      moim zdaniem to jesli kolacja ma byc miesna, to skoncentroj sie na miesnych
      potrawach. no i oczywiscie wino czerwone wytrawne. a jesli rybna, to rybne
      potrawy i wino wytrawne biale. zycze udanej kolaci.
      • Gość: dalloway Re: elegancka kolacja IP: *.chello.pl 03.11.05, 08:39
        akurat dani główne chciałabym dwa do wyboru, zawsze tak robię. więc jeśli nie
        łosoś to jakieś drugie mięso, nie wiem jakie
        • Gość: Desi Re: elegancka kolacja IP: *.cust-adsl.tiscali.it 03.11.05, 08:50
          wszystko to co napisalas jest bardzo apetyczne i na pewno bardzo dobre. miala
          bym tez problemy z wyborem.
    • nchyb bażant z piórami wiecie gdzie... 03.11.05, 09:32
      Tak na serio, to nie wiem, czemu usunięto tę wypowiedź, czy bażant z piórami
      (nawet umieszczonymi w miejscu proponowanym przez chwalipiętę) - nie nadaje się
      na elegancką kolację? :-)
      • Gość: dalloway Re: bażant z piórami wiecie gdzie... IP: *.chello.pl 03.11.05, 09:44
        moim zdaniem by sie nadawał, ale nie umiem piec bażanta:)
        chyba przesada z tym usuwaniem
        • nchyb Re: bażant z piórami wiecie gdzie... 03.11.05, 09:59
          > moim zdaniem by sie nadawał, ale nie umiem piec bażanta:)
          Ja też nie, ale raz w życiu jadłam, na grzance, z pasztetem i owymi
          nieszczęsnymi piórami. I bardzo mi smakował. Piór nie jadłam :-)
    • nchyb Re: elegancka kolacja 03.11.05, 10:06
      Gdyby było przyjęcie u mnie, z podanych przec Ciebie propozycji wybrałabym:
      Na przystawkę:
      - szaszłyczki z mini mozarelli pomidorków i oliwek
      - mus z łososia z limonkami
      Zupa
      - krem brokułowy

rozumiem, że dwa dania główne więc:
      - schab duszony z gruszkami, sos śmietanowy
      - łosoś z grilla z salsą mango-pomidor
      - opiekane kartofelki z rozmarynem

sałatki podałabym obie, ale ja jestem zboczona i do jednego obiadu podaję
      zestaw kilku sałatek i surówek :-)
      a na deser z Twoich propozycji wybrałabym:
      clafoutis - tylko z jakimi owocami proponujesz?
      I jakie wina do tego? Czy na koniec przewidujesz łyk czegoś mocniejszego? Jakiś
      koniak, a może jako, że uroczystość niezmierna, dobry szampan?
      • Gość: dalloway Re: elegancka kolacja IP: *.chello.pl 03.11.05, 10:30
        Szampan jako aperitif, a na zakończenie koniak i likiery dla pań. Wina pod
        gotowe menu dobierze mój ojciec, który jest znawcą absolutnym i czego by mu się
        nie zadało - to podoła. Clafoutis chyba z wisniami z mrożonki, albo z jeżynami -
        widziałam jeszcze świeże, ale nie wiem jak smakują, trzeba sprawdzić. Dzięki
        za rady.
        • nchyb Re: elegancka kolacja 03.11.05, 13:01
          no to smacznego, ale przede wszystkim udanych zaręczyn, a później udanego życia
          po ślubie! I oczywiście zawsze smakowitego!
          Pozdrawiam
    • Gość: mm Re: elegancka kolacja IP: *.acn.waw.pl 03.11.05, 14:00
      Do przystawek podaje sie wina, a nie drinki.

Drinki pije sie na aperitif, PRZED posilkiem, przy innym stole (np. przy
      lawie). W ten sposob mozesz spokojnie posiedziec z tesciami pol godziny. Potem
      przechodzicie do glownego stolu. I dalej: pzystawka, danie, deser...
    • marghe_72 Re: elegancka kolacja 03.11.05, 22:01
      kieruję sie swoim gustem i swoimi umiejętnosciami :):

szaszłyki z mini mozzarelli, ew. salatka z arbuza
      tzatziki nie zawadzi :))

zupa cytrynowa (mam hopla na punkcie cytryny), ew. brokułowa ale porzadnie
      dosmaczona

łosoś +opiekane ziemniaki + sałatka z melona i cukini

crumble

ps. poprosze przepisy na sałatki :))
      • Gość: dalloway Re: elegancka kolacja IP: *.chello.pl 03.11.05, 22:27
        grazie, grazie, przepisy wklepie jutro bo mam piekielnie dużo pisania i chyba
        do rana się nie wyrobię
    • Gość: red ino zeby buty zdieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 22:43
      duza micha ziemniakow, jedna lyzka, a dla smakoszy/tych otwartych na nowosci/
      slonina obok.
      • Gość: dalloway Re: ino zeby buty zdieli IP: *.chello.pl 04.11.05, 06:21
        my zawsze każemy gościom zdejmować buty, a przy drzwiach stoi kufer kapci
        prechodnich - każdy może sobie wybrać jaki mu najbardziej pasują! oprócz tego
        jemy na ceracie żeby sie obrus nie poplamił, a dywany nakrywamy folią, żeby się
        nie zadeptały. i wszysyc zazdroszczą nam takiego eleganckiego mieszkania...
        • nchyb Re: ino zeby buty zdieli 04.11.05, 11:40
          dalloway, proponuję jeszcze używanie tekturkowych talerzyków, coby się nowa
          zmywarka nie pobrudziła. Słoninę to tylko zaprzyjaźnionym osobom się daje, więc
          teściowie mogą poczuć się urażeni, micha ziemniaków (wyłożona folią, coby
          okrasa przez tekturkę na ceratę nie spłynęła) powinna na zrękowiny wystarczyć :-
          )
          Do popicia cocacola w tekturce! :-))

PS
          I co w końcu wybrałaś?
          Pzdr
      • nchyb Re: ino zeby buty zdieli 04.11.05, 11:41
        nasi goście buty zzuwają, zdejmować nijak ni chcom!
        • Gość: Desi Re: ino zeby buty zdieli IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 11:48
          moim zdaniem to nie elegancko zmuszac gosci aby zdejmowali buty. Wiem ze w
          POLSCE JEST TAKA TRADYCJA.... ale nic sie nie stanie jak tesciowie czy inni
          goscie zostana w butacz. Najwazniejsze aby je wyczyscili przed wejsciem.
          Wyobras sobie kobiete ubrana eleganzko w papciach. ...Troche to smieszne.
          • jacek1f hm, Desi... my tu żartujemy...:-0 n/t 04.11.05, 11:50
            • Gość: Desi Re: hm, Desi... my tu żartujemy...:-0 n/t IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 11:52
              Jacusiu...ja rowniezzzzzzzzzzzzzzzzzz :)))
              • jacek1f :-))) i nie zapominajmy o folii na kanape, ale 04.11.05, 11:55
                rozumiem, ze jest fabrycznie jeszcze opakowana...wiec sie nie pobrudzi.
                • nchyb Re: :-))) i nie zapominajmy o folii na kanape, al 04.11.05, 11:58
                  a gdyby tak jedzonka nie serwować, ino atrapy plastikowe ustawić? Jedząc, można
                  obruz, tfu - chciałam powiedzieć - ceratę pobrudzić :-)
                  • Gość: Desi Re: :-))) i nie zapominajmy o folii na kanape, al IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 12:02
                    Jacku.... jak zapraszasz do Twojego domu kobiety na elegancka i nie
                    tylko ..kolacje..... pierwsze Twoje slowa to sa....ZDEJMIJ BUTY.?. Nic
                    personalnego do Ciebie...
                    • jacek1f no ale moga sobie dobrac kolory kapci ze skrzyni 04.11.05, 12:05
                      do kreacji.
                    • nchyb Re: :-))) i nie zapominajmy o folii na kanape, al 04.11.05, 13:08
                      e tam buty, ja tak sobie myślę, że Jacek prosi o zdjęcie całkiem innej części
                      garderoby :-)
                • Gość: Desi Re: :-))) i nie zapominajmy o folii na kanape, al IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 12:04
                  Jak moje dzieci przycodza ze szkoly...zdejmuja buty... tak ich nauczylam.
                  ale jak goszcze osoby w domu....... nigdy
                  • Gość: pel.a Kultura przede wszystkim IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.11.05, 12:19
                    Ja też nigdy, niech siedzą w oblepionych śniegiem kozakach, najwyżej sąsiadom
                    sufit odmaluję. A co stać mnie na gest:)
                    pozdrawiam pela
                    • nchyb Re: Kultura przede wszystkim 04.11.05, 13:09
                      o kaloszkach wprost z obory nie wspominam... :-)
                      • Gość: Desi Re: Kultura przede wszystkim IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 13:17
                        A DLA CZEGO W DOMU?......lepiej w oboze.
                        • nchyb Re: Kultura przede wszystkim 04.11.05, 13:23
                          też można, przynajmniej ceraty nie uwalają na stole, jak się wyleje, to prosto
                          do korytka...
                          • Gość: dalloway Re: Kultura przede wszystkim IP: *.chello.pl 04.11.05, 19:08
                            chyba wybuduję sobie obor tak mi się pomysł spodobał!
                          • Gość: dalloway przepisy dla Marghe IP: *.chello.pl 04.11.05, 19:27
                            z cukinii i melona

nalepiej wychodzi z mini cukinii, w zamian mogą być niewyrośnięte zwykłe - ok.
                            40 dkg - pokroić w plasterki. z niezbyt duży melon (zielone lepsze) wykroić
                            kulki (lub pokroić w kostkę, jeśli sie nie ma specjalnej łżeczki), 2 miękkie
                            gruszki pokroić w kostkę, wszystko wymieszać i dodać 3 łyżki siekanych orzechów
                            włoskich. wymieszać z sosem zrobionym ze szklanki jogurtu nat., soku z
                            cytryny, łyżeczki miodu, łyżeczki posiekanej szałwii, szczypty pieprzu,
                            cynamonu i soli

Arbuzowa

Arbuza musi być tyle, żeby po odpestkowaniu i pokrojeniu w kostkę wyszło ok. 2
                            szkl. Cebule czerwone (4) pokroić w niezbyt drobna kostkę, podobnie 1 duże
                            winne jabłko oraz pół małej kostki fety (bez fety też sie obejdzie, ja
                            osobiście nie lubię tego połączenia, ale gościom z reguły smakuje). Sos z
                            jogurtu (1,5 - 2 szkl) musztardy do smaku, siekanej kolendry, soli i pieprzu

Pomarańczowa

4-5 duzych czerwonych pomarańczy odfiletować i pokroić na kawałki, dodać 1-2
                            pokrojone na pojedyncze krążki (nie plastry) czerwone cebule i duża garść
                            oliwek (moga być zielone, klasycznie - czarne), mocno popieprzyć, skropić dobrą
                            oliwą i octem balsamicznym. Musi sie troche przegryźć, ale nie za długo, żeby
                            pomarańcze całkiem nie sflaczały. Można dodac jeszcze orzeszki piniowe i/lub
                            poszarpaną rucolę.

Pomarańczowa jest moim zdaniem najlepsza.
                            • Gość: amatorka co znaczy odfiletować pomarańczę ? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 19:32
                              • jacek1f akurat przy owocach cytrusowych "ofiletowanie" zna 04.11.05, 19:47
                                czy dokłądne wyeliminowanie skórki, błonki bocznej pomiedzy cząstkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka