Gość: jolanta61 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 19:28 Dziendobry Prosze opodanie przepisu na ciasteczka wykrawane foremkami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jswm np. Bajeczki : 10.12.05, 19:39 bajeczka04 "Ciasteczka": 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki śmietany, 25 dag margaryny lub masła. Z powyżsżych składników wyrobić ciasto i schłodzić minimum godzinę w lodówce. Rozwałkować dość cienko i wycinać ciasteczka foremkami. Maczać w białku i cukrze, maku, posiekanych orzeszkach lub migdałach. Piec w 200 stopniach, aż się zezłocą. :-) Są pyszne! Zawsze robię z podwójnej porcji. Najlepsze są gdy poleżą kilka dni, ale musisz je ukryć na ten czas przed domownikami. :-) Ale od razu po upieczeniu też są smaczne. :-) Bez jajek i bez cukru. To jest właściwie tzw. ciasto uniwersalne i można z niego robić np. paszteciki. Można też po rozwałkowaniu wykrawać kwadraty, na środku kłaść kawałek jabłka i zalepić w kopertę, upiec, posypać cukrem pudrem lub polukrować, polać polewą. Można też piec z niego rożki nadziewane np. marmoladą, przed upieczeniem posmarować białkiem i posypać cukrem-wariacje są dowolne Odpowiedz Link Zgłoś
jswm albo Dziuni : 10.12.05, 19:40 ciasteczka maslane dziuunia Shortbread Cookies 45 dkg masła 1 szklanka cukru brązowego 1 żółtko 1/2 łyżeczki wanilii(cukru waniliowego?) 5 szklanek mąki Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtko i Wanilię ,zmiksować. Dodawać po jednej szklance mąki naraz ,mieszając dobrze rękoma ,aż ciasto będzie miało konsystencję kitu(pozwoliłam sobie na bezpośrednie przetłumaczenie ,może ktoś mnie później poprawi:)).Rozwałkować na grubość ok.1.25-1.8 cm. Wycinać ulubione kształty .Piec w temp.160 stopni przez 10-15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm albo Alusi :) 10.12.05, 19:42 alusia 1)CAŁUSKI: 1/2 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, 1 jajko - ubić w mikserze, dodać stopione 3/4 tabliczki czekolady (ustawić rondelek na garnku z gotującą sie wodą), szczyptę soli, 1/2 lyżeczki proszku do piecz., 2szkl. mąki. Wyrobić z tego gładkie ciasto, schłodzić, wykrawać i piec; 2)KRUCHE: 1 1/2 szkl. mąki, 15 dag margaryny, 1/2 szkl. cukru pudru, 3 żółtka; zagnieść, schłodzić i piec, można przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać grubym cukrem lub orzechami; 3)MIGDAŁOWE:1 1/2 szkl. mąki posiekać z 1/3 kostki margaryny, dodać 1/2 szkl. cukru pudru, 2 czubate łyżeczki proszku do piecz., zrobić dołek, wbić jajko całe i 1 żółtko, dodać łyżki2-3 śmietany, 5 dag migdałów, drobno posiekanych. Do tego skórkę otartą z cytryny i czubata łyżeczka cukru waniliowego. Też można posmarować białkiem i posypać cukrem; a mojemu mężowi bardzo smakowały z polewą czekoladową klafuti orzechowe-30 dag mąki, kostka masła ( ja daję trochę mniej) 10 dag orzechów włoskich ( zielonych w maszynce do mielenia bakalii) 10 dag cukru pudru, 2 zółtka. Zrobić ciasto, wałkowac, wykrawać piec krótko ok. 12 min. maślane-15 dag masła, 15 dag stopionego masła, 15 dag cukru pudru, 3 żółtka, 60 dag mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, otarta skórka z cytryny ( niekoniecznie).zagnieść ciasto, do lodówy na ok.2h. wykrawać. można maczać w białku i cukrze, ale my prawie nigdy już tego nie robimy. piec ok.15 min. Odpowiedz Link Zgłoś