Gość: kuba IP: *.sqad.ick.pl / 192.168.10.* 21.10.02, 08:45 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bef Re: sos do ozorkow pilne IP: *.chello.pl 21.10.02, 09:19 A w jakim je masz stanie ? Wieprzowe ? Cielęce ? Pyszności ! Jak świeże, to: 1. Umyć szczotką i wyciąć ślinianki 2. Do garnka włożyć mięsko, cebulę, włoszczyznę (kapustę precz!), sól, ziele angielskie i listek laurowy (ew jakieś jeszcze przyprawy, np pieprz) 3. Zalać wodą (nie za wiele, powiedzmy 1/2 - 3/4 wysokości) i gotować powoli ok godziny 4. Wyjąć z wywaru, zdjąć z nich skórkę, pokroić ładnie 5. TERAZ SOS: Wywar zagęścić mąką, ew doprawiając dla zaostrzenia (sos sojowy, jarzynka, pieprz czy co tam Ci się pomyśli) Jarzynki z gotowania ja lubię gotować w całości, a w sosie mieć w plasterkach. Cebuli daję raczej sporo, pokrojona. Smacznego (życzę z duszą na ramieniu, bo to duża odpowiedzialność dać komuś przepis - te gusta i te drobiażdżki, o których nawet się nie myśli!) Odpowiedz Link Zgłoś
wirkkala Re: sos do ozorkow pilne 21.10.02, 09:49 mnie najbardziej smakują w sosie chrzanowym , polecam jedyna osoba , której nie spasowały to mąż , ale on generalnie nie jada tego co już ktoś raz miał w gębie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: sos do ozorkow pilne IP: *.chello.pl 21.10.02, 10:16 wirkkala napisała: > mnie najbardziej smakują w sosie chrzanowym , polecam O ! Racja ! No to tak: Na patelni możesz lekko uprażyć mąkę (ale tak, by prawie nie zmieniła koloru), potem ją rozprowadzisz wywarem (ja prawie zawsze na początek leję wodę gazowaną, bo łatwo się wtedy rozprowadza). W to wrzuć dużo dobrego chrzanu ze słoika, sól, pieprz, ew trochę soku z cytryny, szczyptę cukru. Opcjonalnie śmietana (ja nie lubię tłustych potraw - z małymi wyjątkami, więc śmietany nie daję; jak dam, to wszyscy się zachwycają) > mąż , ale on generalnie nie jada tego co > > już ktoś raz miał w gębie ;) Też bym nie jadła ZŻUTEGO ! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: sos do ozorkow pilne 22.10.02, 16:51 Nie wiem czy nie za późno - ale będzie Ci potrzebny tarty chrzan (kup po prostu w słoiku, bo tarcie chrzanu samemu to upiorna zabawa, przy której krojenie cebuli to rozkosz!), śmietana (najlepiej 18%), cytryna, pieprz, sól i cukier. Kubek śmietany rozrób pół na pół z chrzanem, do którego przedtem dodaj łyżkę soku wyciśniętego z cytryny. Dodaj soli i pieprzu (ile lubisz) i pół łyżeczki cukru. Jeśli sos będzie za mało ostry - dodaj jeszcze trochę chrzanu. To wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś