Dodaj do ulubionych

A ja mam ochotę na 12 potraw. ;)

08.12.15, 14:40

Na innych forach panie narzekają, że muszą przygotować 12 potraw na Wigilie, a ja bym chciała w tym roku odnieść się do tradycji i 12 potraw przygotować.

Pierwszy raz Wigilia jest u nas w domu, będzie 6 osób(my, moi rodzice i teściowie) i chciałabym połączyć tradycyjne potrawy z naszych domów oraz dodać od nas szczyptę nowoczesności(ale nie za dużo, bo Wigilia akurat moim zdaniem powinna się na tradycyjnych polskich przepisach opierać). Jednak mam problem z balansem menu tak żeby każdemu smakowało, było tradycyjnie i żeby było te 12 potraw na stole(w ilości symbolicznej ale jednak). Nie może być za dużo ryb (mama nie lubi i teść jest wege, mój mąż nie je śledzi), musi się pojawić coś na ostro(dla teściowej), większość potraw musi być tradycyjna i raczej nie chciałabym żeby smaki się powtórzyły. Na razie wyskrobałam coś takiego:

- "Przystawka": Barszcz czerwony(do picia), tarta z kiszoną kapustą
- Zupy: Krem grzybowy z łazankami razowymi, zupa rybna(rosołek rybny z grzankami)
- Na ciepło: Pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp, fasola zapiekana z jarmuzem i cebulka
- Ryby na zimno: Tatar ze śledzia na ostro, Pasztet z sandacza z szyjkami rakowymi.
- Dodatki: Sałatka jarzynowa, domowy chlebek(i chałka),
- Do picia: Kompot z suszu

Teoretycznie licząc kompot i pieczywo jest 12. ;) Jednak jeśli macie jakieś sprawdzone hity z Waszych wigilijnych stołów to napiszcie proszę. Myślałam czy by nie zrobić drugich pierogów(ale nie wiem z czym), albo czegoś jeszcze wegetariańskiego tradycyjnego.

Za to w departamencie słodyczy cierpię znowu na klęskę urodzaju, uwielbiam piec(gotować też bardzo lubię, ale piec bardziej) i chciałabym wielu rzeczy spróbować, jednak muszę się jakoś przystopować bo nikt tego nie zje potem. :P Po wielkich bólach ograniczyłam się do takich pozycji, jednak i tak trzeba z tego coś wyrzucić. Ale co?

- Tort żurawinowy lub tort korzenny, dekadencki(czekoladowy z masłem orzechowym), bezowy z cynamonem, bezowy z makiem i lemon curd.
- Miodownik
- Deser piernikowy z frużeliną wiśniową lub serniczki piernikowe bez pieczenia
- Makowiec
- Ciasteczka: pomarańczowo orzechowe - rudolfy
- Babeczki choinki lub serniczki czekoladowo-miętowe.

Help! ;)

Obserwuj wątek
    • Gość: miki202 Re: A ja mam ochotę na 12 potraw. ;) IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.15, 16:46
      Masz ochotę, masz siły to oczywiście rób i się na nic nie oglądaj. Ja tradycyjnie robię sos grzybowy z suszonych grzybow. Fajny pomysł na fasolę z jarmużem. Ja zrobiłam fasolę z suszonymi grzybami, ale ten pomysl mi się bardziej podoba. Chcę zrobić odpicowany sernik na zimno, ale z chudego twarogu. Jak dodam słodkiej śmietanki, to się uda?
      • bene_gesserit Re: A ja mam ochotę na 12 potraw. ;) 08.12.15, 20:19
        Jeśli chcesz dodawać śmietankę, to lepiej zrób z tłustego twarogu. Sernik z chudego będzie kwaśny i bez sensu, a z dodatkiem śmietanki - kwaśny, bez sensu i tłusty.
    • bene_gesserit Re: A ja mam ochotę na 12 potraw. ;) 08.12.15, 20:21
      Trzy zupy? W celó?
      Tarta z kapustą kiszoną - po co? A zaraz potem pierogi z kapustą?

Z ciast - jedna czwarta. Chyba, że masz zamiar rozdać, wyrzucić albo zamrozić na Wielkanoc.
      • Gość: miki202 Re: A ja mam ochotę na 12 potraw. ;) IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.15, 00:14
        No to może nie kombinować z tqarogami, tylko zrobić z tych homo, jak podają w przepisach?
        • bene_gesserit Re: A ja mam ochotę na 12 potraw. ;) 09.12.15, 19:05
          A to nie na jedno wyjdzie? Święta raz w roku, raz w roku można zjeść kawałek sernika z tłustego sera. Chyba, że chodzi o jakąś restrykcyjną dietę.
      • millitta Re: A ja mam ochotę na 12 potraw. ;) 09.12.15, 13:35
        Zawsze u nas w domu rodzinnym są 3 zupy, z tym, że grzybowa i barszczu są do picia a w tym roku chciałbym wprowadzić modyfikacje grzybowej i podać ja normalnie.

Zapomniałam dodać, że słodkości są pieczone dla dwóch rodzin, jednak pomimo tego wiem, że jest ich A dużo. Tylko co wyrzucic skoro wszystko takie fajne? ;)
        • mhr2 Re: A ja mam ochotę na 12 potraw. ;) 09.12.15, 14:11
          millitta napisała:

> Tylko co wyrzucic skoro wszystko takie fajne? ;)

tradycyjny problemem, robie bo lubie, szczęśliwa!
        • bene_gesserit Re: A ja mam ochotę na 12 potraw. ;) 09.12.15, 19:08
          E tam. Po pierwsze - spędzisz w kuchni o wiele czasu. Wolę zrobić mniej, i w święta po prostu wypocząć z bliskimi, zamiast piec i sprzątać kuchenne bordello przez długie godziny. Po drugie - jak zrobione, to ktoś to musi zjeść. Niby święta, więc można sobie odpuścić, ale po co wpychać w siebie piąty kawałek 'fajnego ciasta'? Albo kusić tymże teścia, który powinien od dawna postawić sobie ban na slodycze, bo ma stan przedcurzycowy? Albo po co potem wywalać jedzenie, którego było po prostu za dużo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka