Gość: Iza752 IP: *.org / 62.233.167.* 17.12.05, 19:12 Forumowicze pomóżcie! Jak robię ciasto, choćby dzisiaj taki murzynek...nie chcą mi urosnąć w piekarniku. Co może być nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Iza752 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.org / 62.233.167.* 17.12.05, 21:36 I co, nikt mi nie pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:00 dodałaś proszku do pieczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
piegucha Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 17.12.05, 22:30 jeśli szukasz pomocy, to przynajmniej napisz, jak robisz te ciasta ? a może zapominasz o nagrzaniu piekarnika przed włożeniem ciasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza752 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.org / 62.233.167.* 18.12.05, 00:08 Nagrzewam piekarnik i wkładam ciasto mające w swoim składzie m.in. proszek do pieczenia. Próbowałam piec przy włączonym termoobiegu i przy wyłączonym termoobiegu i nic nie pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.g21 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 18.12.05, 09:44 co to znaczy nie chcą rosnąć,zakalec mają czy co?pieką się czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza752 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.org / 62.233.167.* 18.12.05, 11:43 Powstaje czasem zakalec, czasem ciasto ma 1 cm wysokości i jest bardzo twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
multiaga Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 18.12.05, 11:50 Może wpisz jakiś przykładowy przepis ciasta które piekłaś i nie wyszło wraz z dokładnym opisem jak je robiłaś to się zastanowimy bo tak w ciemno to ciężko powiedzieć dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
merkuryka Ja mam to samo:(:(:(:( 18.12.05, 12:03 Właściwie tylko z drożdżowym nie ma problemu, każde inne, a więc murzynki, serniki, biszkopty mają 1 - 1,5 cm wysokości. Przerabiałam już sporo sprawdzonych przepisów, według których u koleżanek ciasta były wysokie, wypieczone, puszyste a u mnie wafle:(:( Piekarnik mam gazowy, na starej kuchence również z piekarnikiem gazowym rosły, a na tym nic a nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 13:11 stary proszek do pieczenia może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 13:52 Witajcie. ja mam ten sam problem z ciastami gł.proszkowymi. Drożdżowe wyrasta świetnie, kręcę go nawet mikserem, bo nie mam siły w łapach. Srenik też ujdzie, chociaz to nie jest moje ulubione ciasto. Ale jak przyniose jakiś "Swietny pomysł" od koleżanek, którym rośnie do nieba, to u mnie wychodzi zakalec jak ta lala. ot, przykład, proste ciasto: 2 jaja, 1/2 p. margaryny rozpuścić, i przestudzić 1 i 1/2 szkl. mleka 3 szkl. mąki 1 szkl. cukru 3 łyzeczki proszku do pieczenia. Wszystkie skłaDNIKI włożyć do naczynia, wymieszać dokładnie. Wylać na blachę 2/3 ciasta, do reszty dodać kakao i polać po wierzchu. Piec 45-50 min. w nagrzanym piekarniku. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. To przepis mojej koleżanki, jadłam to ciasto i było wspaniałe, wysokie, puszyste. AU MNIE ZAKALEC NA 1,5 CM. CO JA ROBIĘ NIE TAK????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza752 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.org / 62.233.167.* 18.12.05, 14:24 Ja robiłam wczoraj murzynka według przepisu GINGER;masło, 1/2 szkl. wody, 3 łyżki kakao, 1 szkl. cukru , 1 szkl. mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz bakalie. Rozupściłam masło, dodając wodę, cukier i kakao. Część odlałam na polewę. Resztę ostudziłam i dodałam 3 żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie dodałam co prawda bakali, ale ubiłam pianę z białek i dodałam do ciasta. Piekłam w temperaturze 175 st. przez 40 minut. Wyszedł murzynek częściowo z zakalcem, lecz sa miejsca całekim bez zakalca- wysokość ciasta- okolo 1,5 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
gingers73 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 19.12.05, 12:57 Witam, Robiłaś jak widze według mojego przepisu. Mi murzynek z tej porcji ciasta wychodzi taki na ok. 4 cm bo mam blachę 23 cm - na mniejszej byłby wyższy. Po dodaniu piany już się nie miksuje. Tylko miesza b b b delikatnie łyżką. Nie wiem co mogłaś zrobić nie tak, bo ja mimo że nie jestem specem kulinarnym i nie mam kuchni - piekę w starym jak świat prodiżu - zawsze robię tak samo i zawsze wychodzi. Może wyższa temperatura piekarnika? A z zakalców to ze 2 razy w życiu mi tylko cytrynowe wyszło.... Z jakiego jesteś miasta.... Może jakiś kursik w realu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 18.12.05, 14:39 Zakalec w ciescie czekoladowym jest ok. Byc moze korzystalas z przepisu, w ktorym ten zakalec uknuto specjalnie - czyli mialo byc nie ciasto czekoladowe, ale 'brownie' - ciasto, ktore z zasady ma zakalec. Pyszny i wilgotny zakalec i chrupiaca skorke. Calkiem mozliwe, ze dodajesz za duzo proszku - jest tu gdzies nizej pare watkow na ten temat. Lepiej dodac za duzo niz za malo (nie wiecej niz plaska lyzeczka na szklanke maki). Ubijasz tluszcz z cukrem na bialy puch? Przesiewasz make (niektorzy robia to kilkukrotnie i z duzej wysokosci), ubijasz jajka? Surowe ciasto musi byc dobrze napowietrzone, bo proszek powieksza tylko istniejace juz babelki powietrza, nie tworzy nowych. Albo - bez obrazy, u mnie w rodzinie to sie zdarzylo - zamiast proszku dodajesz tajemnicza biala substancje. Byc moze np sode bez kwasowego wyzwalacza. Odpowiedz Link Zgłoś
5th_element Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 13.11.22, 01:19 A ja głupia myślałam, że proszek do pieczenia to tylko soda i mąka. I stąd pewnie moje kulinarne porażki bo też mi biszkopt i drożdżowe wychodzi a ciasta na proszku nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza752 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.org / 62.233.167.* 19.12.05, 12:44 Nikt nie pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
wyspy_borneo Re: włącz piekarnik:) /nt 19.12.05, 13:40 może ciasto za krótko ucierasz i w ten sposób za mało powietrza w niego wtłaczasz?A może wkładasz go do piekarnika za mocno nagrzanego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza752 Re: do wyspy_borneo IP: *.org / 62.233.167.* 20.12.05, 22:12 Dziś upiekłam pyszny keks. Po długim ucieraniu, wreszcie wyrósł. DZiękuję za rady wszystkim forumowiczom. Odpowiedz Link Zgłoś
karo_lcia Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 19.12.05, 13:13 Zapomniałaś dodać jajek.:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynamoon Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.crowley.pl 19.12.05, 13:34 Posiadasz piekarnik elektryczny. Może od razu pieczesz ciasto z opcją grzania i z góry i z dołu. Jeśli brak w Twoim piekarniku opcji grzania tylko z dołu zmniejsz temperaturę pieczenia o 10 stopni, daj ciasto najniżej jak to tylko możliwe, w połowie pieczenia przenieś ciasto wyżej uprzednio zwiększając temperaturę do podanej w przepisie. Jeśli piekarnik posiada funkcję grzania "z dołu" najpierw piecz ciasto właśnie tak a gdy już wyrośnie zmień na "górę i dół". Może to pomoże :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.pools.arcor-ip.net 21.12.05, 01:23 Sadze ze tylko to co Cynamon wczesniej napisal bylo przyczyna niewyrastania ciasta, moze tez byc ze piekarnik nagrzewasz do maximum. Piecze sie w tem 180°C rzadko wyzszych. Kazde ciasto pieke nastepujaco, nagrzewam piekarnik do 170°C, wsadzam ciasto na nizsza plaszczyzne przelanczam grzanie na dol przelanczam tem. na 180°C i8 pieke tak ciasto okolo 15min. Pozniej przelanczam na grzanie gora dol i tak pieke do konca i zawsze wyrosnie. Jedynie chleb wkladam do zimnego piekarnika, zalanczam tylko dol na okolo 15 do 20 min. potem gora dol przy stalej tem .180° Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dandy Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 14:02 Może masz założony w piekarniku na tylnej ściance filtr przeciwtłuszczowy? Przed pieczeniem ciasta trzeba go zdjąć bo niestety żadne ciasto się nie upiecze tak jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania eM Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.rdnet.pl 25.12.13, 21:18 Hej. Wydaje mi się, że to problem piekarnika..mam ten sam zgrzyt... Kiedy kuchenka była nowa ciasta rosły super...biszkopty, drożdżaki...wysokie, puszyste, wilgotne...mniam :) a od dłuższego czasu właśnie dzieje mi się to samo co Tobie a przecież ręka mi się nie zmieniała ;), przepisy te same a ciasta właśnie 1cm....w najbliższym czasie muszę zawołać speca od kuchenek bo moja irytacja sięga zenitu już...:)a tym bardziej , że piszesz iż na starej kuchence wychodziło jak trzeba...żadne proszki, ani przepisy nie takie....ja stawiam na piekarnik...:) Pozdrawiam i super ciast życzę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.pools.arcor-ip.net 26.12.13, 22:01 Tez stawiam na piekarnik, odnosze wrazenie ze dolna grzalka nie dziala. Skoro dolna grzalka nie grzeje ciasto nie wyrasta gdyz wtloczone pecherzyki powietrza przez ucieranie jak i przez proszek do pieczenia czy drozdze nie maja okazji sie w ciescie powiekszac i spulchniac ciasta oraz powiekszac jego obietosc. Nigdy nie wkladam ciasta w srodek piekarnika, zawsze bardziej na dol by od dolu byla masa bardziej podgrzewana a przez to widze jak ciasto zwieksza swoja obietosc czyli roznie do gory. Skoro wlozysz ciasto w srodek piekarnika, zapieka sie gorna warstwa a potem ciasto w czasie pieczenia peka i wylewa sie na gorze by zwiekszyc swoja obietosc. Odpowiedz Link Zgłoś
ugi21 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 26.01.16, 13:54 Ustaw 2 grzałki lub na górnej ustaw o 10 stopni więcej i przykryj blachę papierem do pieczenia te rady mi pomogły ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
miagiturbo Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 14.02.16, 21:41 a jaką mąkę zastosowałas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GAZETA.PL Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.tktelekom.pl 17.02.16, 08:25 taki jest mój login i hasło więc proszę mi nie pisać ze jest nieprawidłowy Odpowiedz Link Zgłoś