Dodaj do ulubionych

Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku

IP: *.org / 62.233.167.* 17.12.05, 19:12
Forumowicze pomóżcie! Jak robię ciasto, choćby dzisiaj taki murzynek...nie
chcą mi urosnąć w piekarniku. Co może być nie tak?
Obserwuj wątek
    • Gość: Iza752 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.org / 62.233.167.* 17.12.05, 21:36
      I co, nikt mi nie pomoże?
    • Gość: ula Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:00
      dodałaś proszku do pieczenia?
      • piegucha Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 17.12.05, 22:30
        jeśli szukasz pomocy, to przynajmniej napisz, jak robisz te ciasta ? a może
        zapominasz o nagrzaniu piekarnika przed włożeniem ciasta?
        • Gość: Iza752 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.org / 62.233.167.* 18.12.05, 00:08
          Nagrzewam piekarnik i wkładam ciasto mające w swoim składzie m.in. proszek do
          pieczenia. Próbowałam piec przy włączonym termoobiegu i przy wyłączonym
          termoobiegu i nic nie pomaga.
          • sylwia.g21 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 18.12.05, 09:44
            co to znaczy nie chcą rosnąć,zakalec mają czy co?pieką się czy nie?
            • Gość: Iza752 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.org / 62.233.167.* 18.12.05, 11:43
              Powstaje czasem zakalec, czasem ciasto ma 1 cm wysokości i jest bardzo twarde.
              • multiaga Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 18.12.05, 11:50
                Może wpisz jakiś przykładowy przepis ciasta które piekłaś i nie wyszło wraz z
                dokładnym opisem jak je robiłaś to się zastanowimy bo tak w ciemno to ciężko
                powiedzieć dlaczego.
    • merkuryka Ja mam to samo:(:(:(:( 18.12.05, 12:03
      Właściwie tylko z drożdżowym nie ma problemu, każde inne, a więc murzynki,
      serniki, biszkopty mają 1 - 1,5 cm wysokości. Przerabiałam już sporo
      sprawdzonych przepisów, według których u koleżanek ciasta były wysokie,
      wypieczone, puszyste a u mnie wafle:(:( Piekarnik mam gazowy, na starej
      kuchence również z piekarnikiem gazowym rosły, a na tym nic a nic.
    • Gość: g Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 13:11
      stary proszek do pieczenia może?
    • Gość: jola Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 13:52
      Witajcie. ja mam ten sam problem z ciastami gł.proszkowymi. Drożdżowe wyrasta
      świetnie, kręcę go nawet mikserem, bo nie mam siły w łapach. Srenik też ujdzie,
      chociaz to nie jest moje ulubione ciasto. Ale jak przyniose jakiś "Swietny
      pomysł" od koleżanek, którym rośnie do nieba, to u mnie wychodzi zakalec jak ta
      lala. ot, przykład, proste ciasto:
      2 jaja,
      1/2 p. margaryny rozpuścić, i przestudzić
      1 i 1/2 szkl. mleka
      3 szkl. mąki
      1 szkl. cukru
      3 łyzeczki proszku do pieczenia.
      Wszystkie skłaDNIKI włożyć do naczynia, wymieszać dokładnie. Wylać na blachę
      2/3 ciasta, do reszty dodać kakao i polać po wierzchu. Piec 45-50 min. w
      nagrzanym piekarniku. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
      To przepis mojej koleżanki, jadłam to ciasto i było wspaniałe, wysokie,
      puszyste. AU MNIE ZAKALEC NA 1,5 CM. CO JA ROBIĘ NIE TAK?????????
      • Gość: Iza752 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.org / 62.233.167.* 18.12.05, 14:24
        Ja robiłam wczoraj murzynka według przepisu GINGER;masło, 1/2 szkl. wody, 3
        łyżki kakao, 1 szkl. cukru , 1 szkl. mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do
        pieczenia oraz bakalie. Rozupściłam masło, dodając wodę, cukier i kakao. Część
        odlałam na polewę. Resztę ostudziłam i dodałam 3 żółtka, a następnie mąkę z
        proszkiem do pieczenia. Nie dodałam co prawda bakali, ale ubiłam pianę z białek
        i dodałam do ciasta. Piekłam w temperaturze 175 st. przez 40 minut. Wyszedł
        murzynek częściowo z zakalcem, lecz sa miejsca całekim bez zakalca- wysokość
        ciasta- okolo 1,5 cm.
        • gingers73 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 19.12.05, 12:57
          Witam,

Robiłaś jak widze według mojego przepisu.
          Mi murzynek z tej porcji ciasta wychodzi taki na ok. 4 cm bo mam blachę 23 cm - na mniejszej byłby wyższy.

Po dodaniu piany już się nie miksuje.
          Tylko miesza b b b delikatnie łyżką.

Nie wiem co mogłaś zrobić nie tak, bo ja mimo że nie jestem specem kulinarnym i nie mam kuchni - piekę w starym jak świat prodiżu - zawsze robię tak samo i zawsze wychodzi.
          Może wyższa temperatura piekarnika?

A z zakalców to ze 2 razy w życiu mi tylko cytrynowe wyszło....

Z jakiego jesteś miasta....
          Może jakiś kursik w realu ;)
    • ziemiomorze Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 18.12.05, 14:39
      Zakalec w ciescie czekoladowym jest ok. Byc moze korzystalas z przepisu, w
      ktorym ten zakalec uknuto specjalnie - czyli mialo byc nie ciasto czekoladowe,
      ale 'brownie' - ciasto, ktore z zasady ma zakalec. Pyszny i wilgotny zakalec i
      chrupiaca skorke.

Calkiem mozliwe, ze dodajesz za duzo proszku - jest tu gdzies nizej pare watkow
      na ten temat. Lepiej dodac za duzo niz za malo (nie wiecej niz plaska lyzeczka
      na szklanke maki).
      Ubijasz tluszcz z cukrem na bialy puch? Przesiewasz make (niektorzy robia to
      kilkukrotnie i z duzej wysokosci), ubijasz jajka? Surowe ciasto musi byc dobrze
      napowietrzone, bo proszek powieksza tylko istniejace juz babelki powietrza, nie
      tworzy nowych.

Albo - bez obrazy, u mnie w rodzinie to sie zdarzylo - zamiast proszku dodajesz
      tajemnicza biala substancje. Byc moze np sode bez kwasowego wyzwalacza.
      • 5th_element Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 13.11.22, 01:19
        A ja głupia myślałam, że proszek do pieczenia to tylko soda i mąka. I stąd pewnie moje kulinarne porażki bo też mi biszkopt i drożdżowe wychodzi a ciasta na proszku nie
    • Gość: Iza752 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.org / 62.233.167.* 19.12.05, 12:44
      Nikt nie pomoże?
    • yavorius włącz piekarnik:) /nt 19.12.05, 12:49
      • wyspy_borneo Re: włącz piekarnik:) /nt 19.12.05, 13:40
        może ciasto za krótko ucierasz i w ten sposób za mało powietrza w niego
        wtłaczasz?A może wkładasz go do piekarnika za mocno nagrzanego?
        • Gość: Iza752 Re: do wyspy_borneo IP: *.org / 62.233.167.* 20.12.05, 22:12
          Dziś upiekłam pyszny keks. Po długim ucieraniu, wreszcie wyrósł. DZiękuję za
          rady wszystkim forumowiczom.
    • karo_lcia Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 19.12.05, 13:13
      Zapomniałaś dodać jajek.:))))
    • Gość: cynamoon Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.crowley.pl 19.12.05, 13:34
      Posiadasz piekarnik elektryczny. Może od razu pieczesz ciasto z opcją grzania i z góry i z dołu. Jeśli brak w Twoim piekarniku opcji grzania tylko z dołu zmniejsz temperaturę pieczenia o 10 stopni, daj ciasto najniżej jak to tylko możliwe, w połowie pieczenia przenieś ciasto wyżej uprzednio zwiększając temperaturę do podanej w przepisie. Jeśli piekarnik posiada funkcję grzania "z dołu" najpierw piecz ciasto właśnie tak a gdy już wyrośnie zmień na "górę i dół". Może to pomoże :)
      • Gość: Thea Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.pools.arcor-ip.net 21.12.05, 01:23
        Sadze ze tylko to co Cynamon wczesniej napisal bylo przyczyna niewyrastania
        ciasta, moze tez byc ze piekarnik nagrzewasz do maximum. Piecze sie w tem 180°C
        rzadko wyzszych. Kazde ciasto pieke nastepujaco, nagrzewam piekarnik do 170°C,
        wsadzam ciasto na nizsza plaszczyzne przelanczam grzanie na dol przelanczam tem.
        na 180°C i8 pieke tak ciasto okolo 15min. Pozniej przelanczam na grzanie gora
        dol i tak pieke do konca i zawsze wyrosnie. Jedynie chleb wkladam do zimnego
        piekarnika, zalanczam tylko dol na okolo 15 do 20 min. potem gora dol przy
        stalej tem .180°
    • Gość: dandy Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 14:02
      Może masz założony w piekarniku na tylnej ściance filtr przeciwtłuszczowy?
      Przed pieczeniem ciasta trzeba go zdjąć bo niestety żadne ciasto się nie
      upiecze tak jak trzeba.
    • Gość: Ania eM Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.rdnet.pl 25.12.13, 21:18
      Hej. Wydaje mi się, że to problem piekarnika..mam ten sam zgrzyt... Kiedy kuchenka była nowa ciasta rosły super...biszkopty, drożdżaki...wysokie, puszyste, wilgotne...mniam :) a od dłuższego czasu właśnie dzieje mi się to samo co Tobie a przecież ręka mi się nie zmieniała ;), przepisy te same a ciasta właśnie 1cm....w najbliższym czasie muszę zawołać speca od kuchenek bo moja irytacja sięga zenitu już...:)a tym bardziej , że piszesz iż na starej kuchence wychodziło jak trzeba...żadne proszki, ani przepisy nie takie....ja stawiam na piekarnik...:) Pozdrawiam i super ciast życzę :)))
      • Gość: Thea Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.pools.arcor-ip.net 26.12.13, 22:01
        Tez stawiam na piekarnik, odnosze wrazenie ze dolna grzalka nie dziala.
        Skoro dolna grzalka nie grzeje ciasto nie wyrasta gdyz wtloczone pecherzyki powietrza przez ucieranie jak i przez proszek do pieczenia czy drozdze nie maja okazji sie w ciescie powiekszac i spulchniac ciasta oraz powiekszac jego obietosc.
        Nigdy nie wkladam ciasta w srodek piekarnika, zawsze bardziej na dol by od dolu byla masa bardziej podgrzewana a przez to widze jak ciasto zwieksza swoja obietosc czyli roznie do gory.
        Skoro wlozysz ciasto w srodek piekarnika, zapieka sie gorna warstwa a potem ciasto w czasie pieczenia peka i wylewa sie na gorze by zwiekszyc swoja obietosc.
    • ugi21 Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 26.01.16, 13:54
      Ustaw 2 grzałki lub na górnej ustaw o 10 stopni więcej i przykryj blachę papierem do pieczenia te rady mi pomogły ??????
    • miagiturbo Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 14.02.16, 21:41
      a jaką mąkę zastosowałas?
    • Gość: GAZETA.PL Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku IP: *.tktelekom.pl 17.02.16, 08:25
      taki jest mój login i hasło więc proszę mi nie pisać ze jest nieprawidłowy
    • ankaszym Re: Moje ciasta nie chcą rosnąć w piekarniku 19.02.16, 14:58
      Mąka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka