Gość: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 21:12 Proszę mi powiedzieć, jaka jest przyczyna gorzkiego mięsa króliczego w potrawach? Dodam, że przyrządzany na różne sposoby. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asja103 Re: Pytanie do znawców króliczego mięsa:-) 02.01.06, 21:14 nie wiem jaka jest przyczyna, ale jak namoczysz w kwaśnym mleku to ponoć przejdzie...ale głowy nie dam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Pytanie do znawców króliczego mięsa:-) 04.01.06, 00:49 ja zawsze przed dalszą obróbką moczę królicze mięso w zsiadłym mleku lub serwatce. Oczywiście używam dobrego wiejskiego mleka a nie tych kartonowych wynalazków. królik jest kruchy i smaczny. oczywiście osobniki muszą pochodzić ze sprawdzonych hodowli. często bowiem zdarzają się krzyżówki królików i ich mięsa miewają różne smaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Może żółć? IP: *.kolonianet.pl 04.01.06, 07:52 Nie wiem jak Wy, ale ja, jeśli mi mięso choć trochę nie pasuje, wywalam z punktu. Na zasadzie strzeżonego Pan Bóg strzeże. Gorzkie też bym wywaliła.Może żółć się rozlała przy niefachowym patroszeniu? Ma królik pęcherzyk żółciowy? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Może żółć? 04.01.06, 10:35 wiele gatunków mięsa m.innymi królicze czy też z dziczyzny mają specyficzny smak i zapac, który nie jest tolerowany przez wiele osób, dlatego też stosuje się różne sposoby na pozbycie się tych przykrych aromatów. w przypadku królika czy zająca trzeba powiesić tuszkę na kilka dni w chłodnym i przewiewnym miejscu a później ją zamarynować czy też w inny sposób pozbawić "aromatów" i nadać mięsu właściwy smak . dziczyznę traktuje się marynatą na bazie octu i ziół podobnie baraninę. ja w przypadku królika stosuję marynatę na bazie zsiadłego mleka lub serwatki. mięso później jest kruche i szybko nabiera właściwej miękkości. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: No właśnie. 04.01.06, 10:48 Wreszcie padła rzecz bodajrze najważniejsza - tego typu mięso MUSI najpierw skruszeć. Wystarczy potrzymać parę dni w lodówce, zimą na balkonie lub nawet zwyczajnie zamrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnkra Re: No właśnie. IP: *.chello.pl 04.01.06, 11:01 z zajacem jest dokladnie tak samo Odpowiedz Link Zgłoś