flurcia 04.01.06, 10:10 Prosze o przepis na tartę i o praktyczne rady jak ją zrobić, na co zwrócić uwagę. Nigdy nie robiłąm tej potrawy i będę wdzięczna za wszystkie rady i wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: tarta - jak się robi? 04.01.06, 10:28 To na początek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20746328&a=20750902 No i masa przepisów w GP,sama musisz wybrać czy na słodko czy na słono: szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html wpisz 'tarta' i zaznacz ptaszkiem 'w temacie' Odpowiedz Link Zgłoś
inezz_a Re: tarta - jak się robi? 04.01.06, 12:09 dziuunia twoje rady są super, na pewno się przydadzą, już wydrukowałam. Teraz tylko szukam przepisu na spód do tarty Odpowiedz Link Zgłoś
maniatoja Re: tarta - jak się robi? 04.01.06, 12:20 Ja robię spód takk: o,5 kg mąki 1 kostka masła 2 żółtka około pół szklanki wody (czasem mniej czasew więcej, wlewaj stopniowo) sól kminek (najlepiej zmmielony) I to trzeba szybko zagnieśći najlepiej schłodzić trochę, ale ja zazwyczaj od razu lecę dalej) Potem wyklejasz formę i wstawiasz do piekarnika na 180 st, na kilkanaście max minut, ax się zrobi złotawa - taka nie surowa. A potem na to farsz. i pieczesz aż się upiecze :) czy;i zrumieni A mój ulubiony farsz to cebulowy. Cebulę zeszklić a potem dusić i dodaać pudełko śmietany 12%, dwa białka (zostały z ciasta), gałkę muszk., sól, pieprz. Mniam. A cebuli daję na oko, tak 0,5 - do 1 kg nawet jak się rozpędzę z obieraniem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: tarta - jak się robi? 04.01.06, 13:13 ja o ile pasuje do owoców z którymi robię tartę, dodaję cynamon do spodu Odpowiedz Link Zgłoś
flurcia A czy trzeba nakłuwać lub obciążać? 04.01.06, 15:34 A nakłuwasz widelecem?? Czytałam, że niektórzy obciążają grochem/kaszą. Nie wiem tylko po co te obciążenia i nakłuwanie? Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: A czy trzeba nakłuwać lub obciążać? 04.01.06, 19:14 Nakluwanie w tym samym celu, co obciazanie - zeby ciasto sie nie wybrzuszylo (my w domu mowimy "spurchliło"). W koncu ma to byc foremka na farsz, wiec purchli byc nie moze. Nakluwasz albo obciazasz, nie trzeba tych czynnosci dublowac. Jesli obciazasz, rozloz "ciezarki" (np garsc fasoli) na ciescie przykrytym kolem z papieru do pieczenia Odpowiedz Link Zgłoś