Dodaj do ulubionych

potrawy wigilijne

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 00:21
Bardzo wcześnie zaczynam, ale w tym roku, po raz pierwszy, wigilia odbędzie
się u nas i już teraz szukam niezbyt trudnych potraw na wigilijny stół.
Napiszcie, proszę, czy macie jakieś ulubione, niestandardowe przepisy,
zwłaszcza na ryby. A może macie jakieś doswiadczenia w przygotowywaniu ryby w
szarym sosie, bo to najbardziej tradycyjny rybi delikates (chociaż chyba
trudny do wykonania). Czy koniecznie musi byc karp? Śmierdzi mułem, a nie mam
sumienia trzymać żywej ryby w misce, żeby sie wypłukała, zresztą - któżby ją
potem zabił...
Obserwuj wątek
    • Gość: Senin Re: potrawy wigilijne IP: *.prem.tmns.net.au 02.11.02, 02:29
      Tu gdzie mieszkam karpia nie uswiadczysz, za to wiele najprzerozniejszych
      innych gatunkow z przodujaca Barramundi. Swietna ryba.

Ja probujac zadowolic mojego malzonka ide zwykle na kompromis i przyrzadzam cos
      w stylu orientalnym lub chinskim. W calosci oczywiscie. Marynuje najpierw a
      potem w folie lub liscie banana i do pieca.
      Albo marynuje i na pare (to takie chinskie lagodniejsze traktowanie rybki)
      Obkladam posiekanym imbirem, i szczypiorkiem sktapiam jasnym sosem sojowym i
      ociupina oleju sezamowego i na pare!
      po 20 minutach rybka gotowa. Aby smaki sie wgryzly dobrze jest ponacinac ja
      ukosnie po obu stronach w najgrubszych partiach. Dla amatorow czegos bardziej
      dosadnego polecam dodanie chili (swieze rozdrobnione, moze byc sos)

co do pieczenia - przepisow na kopy
      ale Ty wolisz chyba cos bardziej tradycyjnie z naszej strefy kulturowej ,
      europejskiej znaczy sie..

Chyba sie nie myle, prawda?
      • Gość: jaacek Re: potrawy wigilijne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 23:29
        Gość portalu: Senin napisał(a):
        > co do pieczenia - przepisow na kopy
        > ale Ty wolisz chyba cos bardziej tradycyjnie z naszej strefy kulturowej ,
        > europejskiej znaczy sie..
        >
        > Chyba sie nie myle, prawda?

Cóż - jestem otwarty na ciekawe smaki, ale faktycznie: chciałbym najpierw
        opanować w te pierwsze święta klasyczny repertuar, zwłaszcza, że mam w rodzinie
        sporo starszych ludzi, którzy pewnie nie wyobrażają sobie egzotycznych potraw
        na wigilii. Ale przecież poza wigilią jest tyle okazji, by wypróbować Twoje
        wspaniałe przepisy - dziekuję!
      • Gość: jaacek Re: potrawy wigilijne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 23:30
        Gość portalu: Senin napisał(a):
        > co do pieczenia - przepisow na kopy
        > ale Ty wolisz chyba cos bardziej tradycyjnie z naszej strefy kulturowej ,
        > europejskiej znaczy sie..
        >
        > Chyba sie nie myle, prawda?

Cóż - jestem otwarty na ciekawe smaki, ale faktycznie: chciałbym najpierw
        opanować w te pierwsze święta klasyczny repertuar, zwłaszcza, że mam w rodzinie
        sporo starszych ludzi, którzy pewnie nie wyobrażają sobie egzotycznych potraw
        na wigilii. Ale przecież poza wigilią jest tyle okazji, by wypróbować Twoje
        wspaniałe przepisy - dziekuję!
    • roseanne Re: potrawy wigilijne 02.11.02, 04:10
      wyciagnelam kilka starych watkow
      sledzie
      kompot z suszu
      kluski z makiem

az wierzyc mi sie nie chce, ze tak malo w archiwach :)

• Gość: waw Re: potrawy wigilijne IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.02, 11:09
      Witam, proponuję dwa nieskomplikowane przepisy na dorsza:
      1.wymyć kg filetów z dorsza, pokroić na kawałki, starkować kg marchwi, dwie
      pietruszki, dwa selery, dwa pory (to białe), warzywa wrzycić do gara, dodać
      butelkę białej półwytrawnej sofii, osoli, popieprzyć, dobrze wymieszać, w to
      włożyć kawałki ryby na 24h nie musi być dorsz, może być karp, z którego
      macerunek wyciąga wszelkie smrodki. Po 24h oczyścić rybę z warzyw, obtoczyć w
      mące i smażyć w głębokim oleju. Rybka jest super na gorąco i na zimno.
      2.kg filetów z dorsza umyć i pokawałkować, posolić, do garnka wlać szklankę
      sofii, wrzucić suszone śliwki kalifornijskie 25dag, 1/2 paczki rodzynek
      sułtańskich, dwa kwaśnie starkowane jabłka, 1/3 łyżeczki białego pieprzu, sól,
      dusić do rozciapania, ostudzić i zmiksować na gładką masę. Rybę obtoczyć w
      mące, usmażyć, na pozostały olej wrzucić masę i lekko przesmażyć, króciutko i
      zalać usmażoną rybę, odstawic do wystygnięcia. Konsumować na zimno, najlepiej
      po 24h.
      pzdr.
    • Gość: marbor1 Re: potrawy wigilijne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 12:41
      Witam
      Karpia z powodzeniem można zastąpić tołpygą. Jest tak samo smaczna jak karp
      [zresztą jest to ryba karpiowata].
      Znalazłam przepis na karpia w szarym sosie:

ok. 2 kg karpia, marchewka ]25 dag], pietruszka [15 dag], seler [20 dag], 3-4
      cebule [25 dag], pół łyżeczki imbiru, 10 ziaren pieprzu, gałązki natki
      pietruszki do przybrania.
      Karpia sprawić i umyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Z głowy usunąć skrzela i
      oczy. Rybę pokroić na dzwonka.
      Warzywa oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Wlać 2
      litry wrzątku, dodać głowę i obrane cebule. Gotować około 20 minut, a następnie
      dodać imbir i pieprz oraz dzwonka karpia. Gotować jeszcze 40 min na bardzo
      wolnym ogniu [płyn może tylko mrugać]. Przecedzony wywar można podać jako
      czystą zupę rybną. Gorącą rybę wyjąć z wywaru, osączyć, przełożyć na półmisek.
      Polać jednym z sosów.

1. Sos szary z piernikiem
      Szklanka ciemnego piwa, pół szklanki wywaru z ryby, 5 dag piernika, 3 dag
      rodzynek, 1,5 łyżki masła, sól, cukier lub miód, 2-3 łyżki soku z cytryny lub
      pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina.
      Migdały sparzyć, obrać ze skórki [zostawić kilka do przybrania] i zemleć lub
      drobno posiekać. Rodzynki opłukać i namoczyć, piernik namoczyć w piwie, a gdy
      rozmięknie dodać migdały, wywar z ryby i wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku,
      wlać piwo z dodatkami, stale mieszając. Dodać osączone rodzynki, doprawić solą,
      cukrem, sokiem z cytryny lub winem.

2. Sos szary polski
      1,5 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki pszennej, 1,5 szklanki wywaru z ryby, 2
      łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka rodzynek, łyżka migdałów, sól.
      Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym wywarem,
      wymieszać i zagotować. Na suchej patelni zrumienić cukier, rozprowadzić
      kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do sosu. Sos ponownie zagotować, dodać
      rodzynki i migdały. Doprawić solą i sokiem z cytryny.

I to wszystko. Zyczę smacznego. Z pozdr. - Maria

P.s. Narobiłam sobie smaku samym pisaniem , chyba jednak na wigilię zrobie
      karpia w szarym sosie piernikowym.

• Gość: marbor1 Re: potrawy wigilijne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 12:42
      Witam
      Karpia z powodzeniem można zastąpić tołpygą. Jest tak samo smaczna jak karp
      [zresztą jest to ryba karpiowata].
      Znalazłam przepis na karpia w szarym sosie:

ok. 2 kg karpia, marchewka ]25 dag], pietruszka [15 dag], seler [20 dag], 3-4
      cebule [25 dag], pół łyżeczki imbiru, 10 ziaren pieprzu, gałązki natki
      pietruszki do przybrania.
      Karpia sprawić i umyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Z głowy usunąć skrzela i
      oczy. Rybę pokroić na dzwonka.
      Warzywa oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Wlać 2
      litry wrzątku, dodać głowę i obrane cebule. Gotować około 20 minut, a następnie
      dodać imbir i pieprz oraz dzwonka karpia. Gotować jeszcze 40 min na bardzo
      wolnym ogniu [płyn może tylko mrugać]. Przecedzony wywar można podać jako
      czystą zupę rybną. Gorącą rybę wyjąć z wywaru, osączyć, przełożyć na półmisek.
      Polać jednym z sosów.

1. Sos szary z piernikiem
      Szklanka ciemnego piwa, pół szklanki wywaru z ryby, 5 dag piernika, 3 dag
      rodzynek, 1,5 łyżki masła, sól, cukier lub miód, 2-3 łyżki soku z cytryny lub
      pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina.
      Migdały sparzyć, obrać ze skórki [zostawić kilka do przybrania] i zemleć lub
      drobno posiekać. Rodzynki opłukać i namoczyć, piernik namoczyć w piwie, a gdy
      rozmięknie dodać migdały, wywar z ryby i wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku,
      wlać piwo z dodatkami, stale mieszając. Dodać osączone rodzynki, doprawić solą,
      cukrem, sokiem z cytryny lub winem.

2. Sos szary polski
      1,5 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki pszennej, 1,5 szklanki wywaru z ryby, 2
      łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka rodzynek, łyżka migdałów, sól.
      Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym wywarem,
      wymieszać i zagotować. Na suchej patelni zrumienić cukier, rozprowadzić
      kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do sosu. Sos ponownie zagotować, dodać
      rodzynki i migdały. Doprawić solą i sokiem z cytryny.

I to wszystko. Zyczę smacznego. Z pozdr. - Maria

P.s. Narobiłam sobie smaku samym pisaniem , chyba jednak na wigilię zrobie
      karpia w szarym sosie piernikowym.

• Gość: tylkoja Re: potrawy wigilijne IP: *.ht.pl 02.11.02, 15:49
        Ja nie lubie karpia, wiec zwykle konsumuje pstraga. Pstrag moze byc w normalnej
        panierce z bulki tak jak karp. Pozatym u mnie na wigilijnym stole sa :
        ziemniaki z cebulka i pieprzem, pierogi z kapusta i grzybkami, sama kapusta z
        grzybami, zupa grzybowa lub barszcz z uszkami. Ponadto ryba po grecku ( bardzo
        latwa w przygotowaniu i bardzo smaczna ) karp i pstag w galarecie.. to chyba
        tyle z dan bardziej tresciwych. Pozniej na stol wjezdzaja ciasta. Piernik,
        kruche ciasteczka z orzechami a do tego kawa lub herbata.. aha jest tez kompot
        z suszu ( nie lubie go, ale jest nieodlacznym czynnikiem kazdych swiat Bozego
        Narodzenia :)

Pozdrowienia
    • Gość: kluba1 Re: potrawy wigilijne IP: *.we.client2.attbi.com 02.11.02, 16:45
      polecam groch z kapusta!! Proste: kapusta jak na bigos ale bez miesa , wszystko
      dobrze przyprawione, groch gotuje osobno, mieszam 2 dni przed jedzeniem, wyszlo
      b. dobre z chick peas.

Ryba w galarecie.
      Ryba faszerowana - mozna zrobic z ryby w puszce ( oszczednosc czasu), wychodzi
      dobrze.
      Przepisow nie mam jedynie pomysly. Za kazdym razem jak robie to wychodzi
      inaczej.
    • Gość: kluba1 Re: potrawy wigilijne IP: *.we.client2.attbi.com 02.11.02, 16:46
      polecam groch z kapusta!! Proste: kapusta jak na bigos ale bez miesa , wszystko
      dobrze przyprawione, groch gotuje osobno, mieszam 2 dni przed jedzeniem, wyszlo
      b. dobre z chick peas.

Ryba w galarecie.
      Ryba faszerowana - mozna zrobic z ryby w puszce ( oszczednosc czasu), wychodzi
      dobrze.
      Przepisow nie mam jedynie pomysly. Za kazdym razem jak robie to wychodzi
      inaczej.
    • deotyma23 Re: potrawy wigilijne 02.11.02, 19:00
      Potrawy wigilijane na moim stole- jest ich zawsze 12 oto one
      1. Karp w galareciie
      2. Śledź w oleju
      3.Śledź ze śliwką
      4.Ryba smażona
      5.Seler gotowany- wyborny jako przystawka do karpia w galarecie z majonezikiem
      to pychotka
      6. Ryba smażona
      7.Roladki z łososiem ( łosoś zrolowany z cieniutko pokrojonymi pieczarkami i z
      cytryną)
      8.Grzyby smażone suszone ( najpierw suszone, potem moczone i smażone na końcu)
      9.Pierogi z grzybami
      10.Barszcz czerwony z uszkami ( sama te uszka lepię niedopuszczam gotowizny)
      11.KAPUSTA Z GRZYBAMI - uwielbiam ją
      12.Kompot z suszek owocowych
      - potem jeszcze ciasta- makowiec, sernik, drożdżowe i keks- ale nikt już nie ma
      siły na jedzenie
      Pozdr
    • deotyma23 Re: potrawy wigilijne 02.11.02, 19:01
      Potrawy wigilijane na moim stole- jest ich zawsze 12 oto one
      1. Karp w galareciie
      2. Śledź w oleju
      3.Śledź ze śliwką
      4.Ryba smażona
      5.Seler gotowany- wyborny jako przystawka do karpia w galarecie z majonezikiem
      to pychotka
      6. Ryba smażona
      7.Roladki z łososiem ( łosoś zrolowany z cieniutko pokrojonymi pieczarkami i z
      cytryną)
      8.Grzyby smażone suszone ( najpierw suszone, potem moczone i smażone na końcu)
      9.Pierogi z grzybami
      10.Barszcz czerwony z uszkami ( sama te uszka lepię niedopuszczam gotowizny)
      11.KAPUSTA Z GRZYBAMI - uwielbiam ją
      12.Kompot z suszek owocowych
      - potem jeszcze ciasta- makowiec, sernik, drożdżowe i keks- ale nikt już nie ma
      siły na jedzenie
      Pozdr
    • _zuzia Re: potrawy wigilijne 03.11.02, 15:19
      Polecam:
      www.gotowanie.wkl.pl
      www.mniammniam.pl

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka