anutk_a 12.01.06, 12:19 teraz robię potrawkę z kurczaka... ale tak w ogóle nigdy nie wiem do czego dawać jaką śmietaną.. słodką, czy kwaśną? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nn Re: jaką śmietanę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 14:09 ja do potrawki daję kwaśną,a potem jeszcze najczęściej sok z cytryny,ale to kwestia smaku i upodobań... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f cytuje: może pomoze, i daj 18% i już... 12.01.06, 14:15 • Re: kwaśna śmietana|? jacek1f 08.12.05, 16:44 + odpowiedz „................Śmietana to ukwaszony tłuszcz mleczny. W odróżnieniu od śmietany, tłuszcz mleczny, który nie został ukwaszony specjalnymi szczepami bakterii, to śmietanka.” Uff… Takie skomplikowane wyjaśnienie znalazłam w związku z zwykłą śmietana w encyklopedii :) Jak więc widzisz, nie powinno się mylić tych dwóch arcyważnych składników. Bez nich nie przygotujesz sosu, zupy czy deseru… W niektórych potrawach to składnik podstawowy! Zgodnie z definicją śmietaną otrzymujemy poprzez ukwaszenie jej bakteriami kwasu mlekowego. Śmietanka to tłuszcz zebrany z mleka, ma słodki smak. W sklepie możesz kupić śmietanę o różnych zawartościach tłuszczu, w zależności od proporcji, w jakiej została zmieszana z mlekiem (od 9% do 30%). Do kawy nadaje się ta o najmniejszej ilości tłuszczu, ale do deseru używaj tych o większych zawartościach tłuszczu. Śmietana jest doskonałym dodatkiem do - zup, którą zabiela i zagęszcza - do ciast, gdyż nadaje im kruchość - do duszonych potraw, gdyż dodaje im smaku - do deserów, sałatek, musów, makaronów jako krem lub element sosu - duszonym potrawom z warzyw i grzybów dodaje smaku Pamiętaj, aby śmietanę dodawać do gorącej potrawy w ostatniej chwili!! Nie dopuszczaj do zagotowania, bo śmietana może się zwarzyć. Możesz temu zapobiec poprzez dodanie szczypty cukru do przygotowanego sosu z śmietany. Ubitą śmietanę nie przechwytuj zbyt długo (do 6 godzin). Aby ja dobrze ubić, wcześniej schłodź porządnie śmietanę kremówkę. Przechowanie Śmietanę możesz przechowywać do 1,5-2 tygodni w lodówce. Gdy ja otworzysz, a nie zużyjesz w całości, warto zadbać o jej szczelne zamknięcie gdyż łatwo pochłania inne zapachy. ....................................." Odpowiedz Link Zgłoś
anutk_a Re: cytuje: może pomoze, i daj 18% i już... 12.01.06, 14:47 No wiesz? zwykła śmietana, a tak mało o niej wiedziałam !! Dzięki jak nie wiem co :) Odpowiedz Link Zgłoś