Gość: dorota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 22:09 Chciałabym wypróbować przepis na Tort z mąki macowej lecz niewiem nic o tej mące czy można ją kupić jesli tak gdzie . Może ktoś robił z tej mąki ten Tort będę wdzięczna za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_katt Przepis z sieci? - Wklep linke. 14.01.06, 22:31 Spoza sieci - pracowicie przepisz. Na pewno ktos sie znajdzie, kto wie cos na temat. (hmm, bo ja o torcie macowym pierwsze slysze.. ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Gdzie kupić mąke macową? 14.01.06, 22:37 Gość portalu: dorota napisał(a): > Chciałabym wypróbować przepis na Tort z mąki macowej lecz niewiem nic o tej > mące czy można ją kupić jesli tak gdzie . Może ktoś robił z tej mąki ten Tort > będę wdzięczna za odpowiedzi. Bo to normalna mąka pszenna t.550. Skąd to określenie "mąka macowa"? Zaś ktoś tworzy własne kuchenne nowonazewnictwo. W sieci gdzieś jest kuchnia "jewish" po polsku. Poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giwia miła ba-nito IP: *.crowley.pl 15.01.06, 12:24 tym razem, wyjątkowo, nie masz racji! Mąka macowa to MĄKA Z MACY, DROBNO ZMIELONA. dziwne to się wydaje ale tak wlasnie jest.Kilka dni temu wykonczylam pudelko takiej mąki od kol ze Stanów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Gdzie kupić mąke macową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 23:00 Dziękuje za infornacje .Przepis na ten Tort znalazłm w książce Kuchnia Zydów Polskich myślałam że tę mąkę trzeba kupić w sklepie ze zdrową żywnością , a tak zrobię z mąki pszennej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Omasz Re:Już sam tytuł tej książki jest dziwny.n/txt IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.06, 23:59 Odpowiedz Link Zgłoś
natka404 Re:Już sam tytuł tej książki jest dziwny.n/txt 15.01.06, 10:17 Ja czesto uzywam maki macowej. Jezeli nie masz, to musisz zmielic mace. To nie to samo cp maka pszenna. Poza tym co jest dziwnego w tytule ksiazki? Mace ta prawdziwa mozna kupic niestety jedynie w Gminie Zydowskiej, ale na rynku pojawily sie platki macowe, lub inna nazwa dietetyczne. To nie to samo, ale bardzo podobne i mozna zrobic z nich make. Ja robie min knejdleh z maki macowej. Tortu nigdy nie robilam. Uzywamy to na Pesah, kiedy zabronione jest gotowanie z innej maki. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:No bez przesady. 15.01.06, 11:11 Maca to rodzaj pieczywa/wypieku. Zmielone czy starte pieczywo NIE jest i nigdy nie będzie mąką. Odpowiedz Link Zgłoś
natka404 Re:No bez przesady. 15.01.06, 11:40 Wlasnie dlatego nazywa sie macowa, a nie pszenna. ba_nita napisał: > Maca to rodzaj pieczywa/wypieku. Zmielone czy starte pieczywo NIE jest i nigdy > nie będzie mąką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Gdzie kupić mąke macową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 10:30 www.kosher.pl/tabela.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka moja znajoma ,pochodzenia żydowskiego: IP: *.crowley.pl 15.01.06, 12:20 tłukla w możdzierżu macę. i mąka macowa to właśnie MĄKA Z MACY!!! zadna pszenna Rozne rzeczy się z niej robi, kuleczki( mm + jajko i takie knedelki na wodę lub rosół) ,Mozesz pewnie tez w jakims zagr sklepie internetowym kupic mąkę macową; mozna "macebraj: jajka wymieszac z pokruszoną macą i przyprawami/smażyc jak omlet Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: moja znajoma ,pochodzenia żydowskiego: 07.12.18, 21:07 "jajka wymieszać z pokruszoną macą" - mój debiut kulinarny :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt słuchajcie, a może 15.01.06, 12:26 zamiast przekrzykiwać się, że "mąka macowa to z utłuczonej macy jest" albo "mąka macowa to mąka macowa jest, a nie utłuczona maca", strony się wypowiedzą, dlaczego np. mąka macowa jest jakąś odmianą mąki, a nie efektem sproszkowania gotowego wypieku? Ja chętnie posłucham. I dowiem się. Odpowiedz Link Zgłoś
natka404 Re: słuchajcie, a może 15.01.06, 12:44 Mieszkam w Izraelu baaaardzo wiele lat i zawsze robilismy make macowa z macy, albo kupowalismy juz gotowa, ale z macy. Dlaczego? Bo maca gotowa nie nalezy do tzw hamucim czyli nie kwasnieje i moze byc uzywana w czasie Pesah. Maki nie z macy sa zakazane. I nie jest to maka na mace, tylko maka z macy. Odpowiedz Link Zgłoś
natka404 Re: słuchajcie, a może 15.01.06, 12:50 Przejezyczylam sie, ma byc hamec, bo hamucim to kiszonki. Przed pesah wszyscy tradycyjni Zydzi poszukuja hamec w domu, aby go usunac. Przeglada sie nawet kasiazki, czy miedzy kartkami nie ma okruchow, dlatego nie je sie w czasie czytania, aby nie bylo problemow z hamec przed Pesah:))) natka404 napisała: > Mieszkam w Izraelu baaaardzo wiele lat i zawsze robilismy make macowa z macy, > albo kupowalismy juz gotowa, ale z macy. Dlaczego? Bo maca gotowa nie nalezy do > > tzw hamucim czyli nie kwasnieje i moze byc uzywana w czasie Pesah. Maki nie z > macy sa zakazane. I nie jest to maka na mace, tylko maka z macy. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: słuchajcie, a może 15.01.06, 12:56 e_katt napisała: > Ja chętnie posłucham. I dowiem się. Ja też :) Na razie znalazłam tutaj: jewish.com/modules.php?name=Passover_Glossary coś takiego: "MATZOH - unleavened bread prepared from the flour of grains that have not been washed or tempered, and have been milled under supervision, completely protected from any contact with water." czyli wychodzi na to że to nie zmielona maca ale zmielone w odpowiedni sposób ziarna.Ale niewykluczone że z braku odpowiednio przygotowanej mąki można zmielić gotową macę i zrobić nową.Maca to tylko mąka i woda więc zmielona na pewno nadaje się do wypieku następnej macy co zresztą napisano już wyżej :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: słuchajcie, a może 15.01.06, 12:57 O,i się wyjaśniło w międzyczasie kiedy pisałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
natka404 Re: słuchajcie, a może 15.01.06, 13:04 Fajny link. Mam problem, czy pisze sie chometz czy homec. To przez to, ze litery hebrajskie sa inne i nie maja odpowiednikow w polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Gdzie kupić mąke macową? 16.01.06, 03:40 Uwaga: tutaj w tym przepisie może nie chodzić o prawdziwą mąkę, z której się robi macę lecz o "mąkę" z gotowej macy, coś jak tarta bułka lub chleb (znasz tort z razowego chleba?...), "matzo meal". W tłumaczeniu mogło się to zmienić w mąkę. Z takiej to właśnie matzo meal robi się macowe "pulpety", matzo balls. Odpowiedz Link Zgłoś
raptusiewicz Re: Gdzie kupić mąke macową? 16.01.06, 04:46 Czy mogłabym prosić o przepis na ten Tort z razowego chleba , z gory bardzo dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
natka404 Re: Gdzie kupić mąke macową? 16.01.06, 11:56 Ja tez chcialabym ten przepis. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś