Dodaj do ulubionych

rosół :-(

25.01.06, 13:44
ostatnio robiłam mój pierwszy rosół, i wyszedł mi strasznie blady, dlaczego??
od czego zależy barwa rosołu?? i na jakim mięsię nalepiej robić rosół??
Obserwuj wątek
    • Gość: ag Re: rosół :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 13:50
      ja najlepiej lubię z kurczaka,ale na pewno z wołowiny jest ciemniejszy i
      bardziej wyrazisty w smaku.a na kolor pomaga marchewka.moja prababcia opalała
      nad płomieniem cebulę w łupinie i wrzucała ją do gotującego się rosołu.podobno
      też nadaje kolor.
    • amikeo Re: rosół :-( 25.01.06, 13:50
      Moje Babcie dodaja do rosołu opalona na blasze lu gazie cebulkę. Ona się tak
      spali miejscami i to zapewnia rosołowi kolorek. Ja gotuje na kurakach
      wiejskich, one zawsze mają kolor. No i marchewki daje dość, chociaz wtedy rosół
      jest nieco słodszy.
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: rosół :-( 25.01.06, 13:51
      Ja robię na mieszanym, troche kurki, trochę cielęciny trochę wołowiny. Kolor
      można "podkręcić" karmelem i pieczoną cebulką.
    • marzenocha a ile tych marchewek?? ja dałam 3 nie duże 25.01.06, 13:54
      • Gość: g Re: a ile tych marchewek?? ja dałam 3 nie duże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:07
        Nie za duzo marchewki bo będzie słodki:), daj cebulę tak, jak wyżej radzą
    • hyacinth.bucket Re: rosół :-( 25.01.06, 20:04
      W mojej rodzinie od dawien dawna dosypywalo sie kurkume do rosolu
      lecz bylo to robione w wielkiej tajemnicy .
      • b_a_l_b_i_n_k_a Re: rosół :-( 25.01.06, 20:28
        Ooooo Kurkuma rulezzzzz. Też tak parę razy zrobiłam :-))
        • Gość: Bulala Re: rosół :-( IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.01.06, 20:33
          U mnie podpieka się (do zwęglenia) nie tylko cebulę, ale i kawałek marchwi do
          rosołu.
          Najlepsz rosół jest mieszany, wołowina z kością + kura (kurczak), a jeszcze
          kawałek indyka. Ale fajnie jest też gotować za każdym razem z czegoś innego -
          każdy będzie trochę inny.
        • Gość: Kuchareczka Re: rosół :-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 20:34
          U mnie w domu farbowało się jajka na Wielkanoc w wywarze z łupin cebuli. Odkąd
          nie mam nad czym opalać cebuli wrzucam do gotującego się rosołu taką łupinę.
          Niedawno się dowiedziałam,że wiele osób tak robi.
          • Gość: początkująca cabula ma być opalona, czy w łupinkach???? IP: 156.17.24.* 26.01.06, 10:39
            • leda10 Re: cabula ma być opalona, czy w łupinkach???? 26.01.06, 12:39
              ja nie opalam cebuli, bo nie mam nad czym;)wszystko na prąd.Wrzucasz całą cebulę
              w łupinie
              • ba_nita Re: cabula ma być opalona, czy w łupinkach???? 26.01.06, 13:55
                leda10 napisała:

> ja nie opalam cebuli, bo nie mam nad czym;)wszystko na prąd.Wrzucasz całą
                cebulę w łupinie
                A patelnię masz? To na suchej patelni spal ją po przecięciu wzdłuż na pół. Sama
                się przekonasz, że dodaje nie tylko kolor ale i specyficzny i niepowtarzalny
                aromat. Poza cebulą rekomenduję jeszcze dodanie do rosołu kulku kropel soku z
                cytryny a dla lubiących eksperymenty trochę startego imbiru. Nie do wiary co
                można uzyskać z "banalnego" w wielu oczach rosołu.
                • leda10 Re: cabula ma być opalona, czy w łupinkach???? 26.01.06, 14:01
                  nie wpadłabym na taki sposób rozprawienia sie z cebulą. Następnym razem
                  wypróbuję - dziekuję !!
    • Gość: leda10 Re: rosół :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 20:57
      powtórzę za przedmówcami-cebula w łupinie:-0 daje bardzo ładny kolor. Nie żałuj
      lubczyku-szczególnie swiezy ładnie barwi rosól, a o walorach smakowych nawet nie
      wspomne :D
    • Gość: Vilemo Re: rosół :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 13:52
      A ja dodaje troszkę papryki słodkiej i oczywiście cebulka przypiekana i
      wychodzi ładny kolorek :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka