miszi 28.01.06, 16:47 Mam pytanie, jak sie prazy orzechy wloskie? Przy czym nie chodzi mi o zrobienie ich na slodko. Czy trzeba ja prazyc na tluszczu czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ocean.niespokojny Re: Prazone orzechy 28.01.06, 17:10 ja praże słonecznik na teflonowej patelni bez tłuszczu, często podrzucając, z orzechami pewnie tez by tak można Odpowiedz Link Zgłoś
miszi Re: Prazone orzechy 28.01.06, 17:15 Tak też myślałam. Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń. A długo tak je trzeba prażyć? Co się z nimi właściwie powinno stać? Odpowiedz Link Zgłoś
witarianka Re: Prazone orzechy 28.01.06, 17:18 miszi napisała: > Tak też myślałam. Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń. A długo tak je > trzeba prażyć? Co się z nimi właściwie powinno stać? Jak długo? to zależy jaka jest temperatura i w jakim stopniu chcesz je podprażyć. Trzeba uważać żeby nie przypalić :) Odpowiedz Link Zgłoś
miszi Re: Prazone orzechy 28.01.06, 17:24 Cholercia... właśnie tek brak precyzji w przepisach kuchennych mnie odstrasza... te wszystkie: na oko, tyle aby było gęste, szczypta, odrobina etc. Dobra, spróbuję, i dam znać jak wyszło. pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
witarianka Re: Prazone orzechy 28.01.06, 17:16 nie musi być teflonowa może być też patelnia stalowa, lub nawet w szerokim stalowym garnku. I najlepiej prażyć bez tłuszczu (orzechy same w sobie są tłuste) Odpowiedz Link Zgłoś
blacksecret Re: Prażone orzechy 28.01.06, 20:33 Może to być patelnia teflonowa, żeliwna, zwykły rondel z grubszym dnem (stalowy)... Orzechy można prażyć na suchuteńkiej powierzchni, uważając, by się nie przypaliły, tyle tylko, by wydobyć ich aromat. Ale praży się je też na oleju, równie smaczne są. I stosuje się takie orzeszki, jako dodatek do sałatek, do zup, do mięska.... Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Prazone orzechy 28.01.06, 20:44 Siedem minut w temperaturze 180C - na suchej blasze. Nie przypala sie, i beda rownomiernie uprazone - na patelni o to trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
akabe Re: Prazone orzechy 28.01.06, 22:15 Ja zawsze prażę w woku. Uwaga, przy brzegach bardziej się przypiekają! Jest to dosłownie chwila, jeśli dobrze woka rozgrzejesz to wrzucasz na kilka sekund dosłownie. Ostatnio o tym zapomniałam i ziarno sezamowe po minucie zrobiło się całkiem czarne :( Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Prazone orzechy 28.01.06, 22:31 Z czosnkiem? www.ulster.net/~preppert/radio/r20-01-18.html Odpowiedz Link Zgłoś
miszi Re: Prazone orzechy 31.01.06, 09:10 Oczywiscie sie przypiekly! ;))) ale dodalo to salatce baardzo oryginalnego smaku. Polecam cykorie z orzechami, oliwa z oliwek, cytryna i rzezucha. DObra przystawka. Dzieki za wszystkie rady, nastepnym razem bede miala sie na bacznosci i juz ich nie przypale. Odpowiedz Link Zgłoś