Dodaj do ulubionych

Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić?

03.02.06, 09:08
Nie wiem jak to jest z tymi serami. W zeszły piątek kupiłam duży 200g valbon
brie, kawałek wzięłam, odłożyłam na pułkę do lodówki i na śmierć o nim
zapomniałam. Dzisiaj rano zaglądam a on po bokach pokrył się białą pleśnią.
Wiem, że to ser plesniowy, ale nie wiem czy jest jeszcze dobry do jedzenia?
Czy może odkroić tę świeżą pleśń? Szkoda go troche, żeby wyrzucać go w
piątkowy wieczór przez moją skleroze...
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? 03.02.06, 09:24
      Pleśń pleśni nierówna. Wywalić i kupić nowy.
      • Gość: kara Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? IP: *.sopot.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 03.02.06, 10:51
        taka biała pleśń to pleśn charakterystyczna dla serów pleśniowych (wygląda jak
        nalot z waty). moim zdaniem jest dobry.
        • cheri-bibi Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? 03.02.06, 11:11
          to jak z nią jest? Widzę sprzeczne opinie ;o)
          • ba_nita Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? 03.02.06, 11:13
            cheri-bibi napisała:

> to jak z nią jest? Widzę sprzeczne opinie ;o)
            Po tygodniu w lodówce to już zwyczajna pleśń a nie szlachetny szczep. Ryzyko
            jest Twoje, tylko czy warto za parę złotych narażać się na problemy żołądkowe
            na przykład?
            • Gość: ja Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? IP: *.poboznego.osiedla.net 03.02.06, 21:07
              Mój kolega ma motto:
              "lepiej odchorować niż zmarnować"
              On by to zjadł, nawet jakby się zrobiło niebieskie :)
              A jak mi kiedyś ser pleśniowy spleśniał, to go spróbowałem,
              ale był po prostu nie dobry, więc wywaliłem.
          • e_katt A dużo co tego sera zostało? 03.02.06, 11:14
            Opłaca się ryzykować?

(ja się na pleśni nie znam, ale gdyby przypadkiem te dobre kultury pleśniowe na
            własnej piersi jakieś żmije wyhodowały?;) strach może trochę ryzykować,
            chociaż, a nuż nic się nie stanie?..................;)
      • 1410_tenrok Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? 03.02.06, 21:21
        wysokiej klasy sciemniactwo! Ser ma prawo, a nawet powinien sie pokryc taką
        plesnia! Jest to plesn szlachetna. Co innego, jezeli po rozkrojeniu poczujesz
        dosc nieprzyjemny zapach, jak z sikalni (lekko jedzie amoniakiem). Wtedy
        należałoby wyrzucic. Ale są i ludzie, ktorzy takie zjadają. Kwestia miłosci do
        brie albo camemberta.
    • Gość: Eia Re: nic nie odkrawaj, jedz, życzę smacznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 11:39
      Zjedz go ze smakiem. Póki sam nie wychodzi z lodówki, to znaczy,że jest dobry
    • Gość: leda10 Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 11:44
      a pudełko wywaliłaś?bo na pudełku jest data przydatności do spożycia. Ja też
      akurat mam valbon w lodówce i jest ważny do 25 lutego
      • cheri-bibi Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? 03.02.06, 12:06
        nie było pudełka, a ser jest ważny własnie jeszcze długo, zastanawia mnie to
        tym bardziej, że te sery valbon nie są szczególnie pakowane i lezą tylko ot tak
        niezbyt szczelnie zawinięte w folię na półkach sklepowych...
        • Gość: leda10 Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 12:24
          pomyliłam brie z camembertem :/. Brie rzeczywiście jest w papierku - jezeli data
          przyd. do spożycia jest jeszcze odległa, to nie wyrzucałabym tego sera.
        • Gość: ich data ważności oznacza, że produkt IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 03.02.06, 12:25
          jest przynajmniej do tej daty gwarantowanej jakości. Później też można
          spożywać, ale sprawdź, czy smakuje.
      • Gość: C4 Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 00:16
        JA kiedyś kupiłem juz nie pamietam który gatunek plesmiowego zarósł po tygodniu
        piekna plesnia jednak w smaku był taki sam, ta pleśń jkest tworzona przez
        pozostała pleśń nie jest to inna pleśń , według mnie można jeść, ja zjadłem i
        była dobra:)Co do daty to wyraznie patrzcie nalezy spozyć a najlepiej spozyć to
        różnica i to duża.
    • Gość: nocai Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? IP: *.chello.pl 03.02.06, 12:42
      Ser pleśniowy (normalny nie Valbon) powinno się wyjąć z lodówki
      kilka-kilkanaście godzin przed spożyciem, żeby dojrzał. Niestety te wymysły
      turka, czy inne presidenty nie mają nic wspólnego z prawdziwym serem. za
      niewiele większe pieniądze kupisz w hipermarkecie "normalne" sery, a smak i
      zapach beporównania. Dojrzały ser powinien w środku płynąć, nie powinien bć
      twardy. Jak dojrzewa stopniowo, to najpierw miękną brzegi a w środku jest
      jeszcze twardy.
      pozdr..
      P.S. Najlepiej spróbuj kawałek, albo daj psu (mój uwielbia camembert :-) )
      • marghot Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? 03.02.06, 12:47
        dla piesków sery są zbyt cięzko strawne; sugeruję czworonoga nie faszerować
        serkami.

Podaj pls konkretne nazwy serów, które polecasz.
        Ja ze swojej strony dorzucę ser camembert Rustique (normandzki dostępny w p&p
        oraz selgrosie); inny to Reveres czy jakoś tak (cholipcia nie pomnę)
        • Gość: nocai Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? IP: *.chello.pl 03.02.06, 13:00
          Szczerze... To ja te sery zawsze wącham przed kupnem i.... wybieram te
          najbardziej śmierdzące :-)) Rustiqe jest OK, w Carefourze są sery specjalnie
          robione dla tej sieci i też są OK. Hmm. Do tego jeszcze różowe wytrawne winko i
          potem ... chyba wiem co dziś będzie na kolację i po niej ;-)

pozdrawiam
          • Gość: nikt Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? IP: *.acn.waw.pl 03.02.06, 20:23
            rustique.... jest super :))) najlepszy trzy dni po terminie przdatności,
            stopiony lekko z czerwonym winem i bagietką..... mmmmmm
          • mala_obludnica Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? 03.02.06, 22:50
            Najlepszy ser jaki kiedykolwiek jadlam to Caprice des Dieux.. Brak mi slow po
            prostu, z brzegu lekka aromatyczna plesn, pozniej kreeeeeeemowy niesamowicie, i
            tylko w srodeczku troche twardszy. I taki lagodny, ale z charakterem. Boski -
            nomen omen :) Nie wiem czy da sie go kupic w Polsce, mozliwe ze znajdzie sie w
            lepszych delikatesach typu BOMI... Cenowo - przyzwoity, tylko leciutko powyzej
            sredniej.
            • Gość: Anna Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? IP: *.chello.pl 03.02.06, 23:23
              Caprice des Dieux są dostępne normalnie w supermarketach
              • mala_obludnica Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? 04.02.06, 00:13
                cholerka, bywam z rzadka w PL i nie doceniam...
                mea culpa...
                i super, ze sa! serek jest wyborny..
        • Gość: ewa Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? IP: *.netit.se 03.02.06, 23:10
          reverend ;D
      • e_katt Hehe, Nocai racja z tym 03.02.06, 12:50
        płynnym środkiem.
        Najśmieszniejsze, że masowi producenci zabijają istotę camemberta czy brie
        przez takie ich zakonserwowanie, aby przez cały czas przydatności do spozycia
        były twardawe, nielejące się. No, żeby forme trzymały i brońboże, żeby gdzie
        środek nie wyciekł;))
        • marghot Re: Hehe, Nocai racja z tym 03.02.06, 12:53
          e_katt napisała:

> płynnym środkiem.
          > Najśmieszniejsze, że masowi producenci zabijają istotę camemberta czy brie
          > przez takie ich zakonserwowanie, aby przez cały czas przydatności do spozycia
          > były twardawe, nielejące się. No, żeby forme trzymały i brońboże, żeby gdzie
          > środek nie wyciekł;))

absolutnie nie chcę bronić producentów "brie" oraz "camembertów", ale może
          jakies marketingowe badania pokazały, że polacy za takimi
          lejącymi, "śmierdzącymi" nie przepadają?
          • e_katt Marghot - też racja, 03.02.06, 13:07
            cholera, żesz marketingiem to spsuć najlepszą rzecz można.
            I to z jakiego powodu... bo śmierdzi i się rozlewa, no!;))
          • 1410_tenrok Re: Hehe, Nocai racja z tym 03.02.06, 21:27
            ale wowczas niszczysz istote tych serów. Kraj kartoflany produkuje i tak towary
            seropodobne o smaku gumy do majtek. Wystarczy pojechac do naszych zachodnich
            sasiadów i kupic Tilsiter, wtedy dowiemy sie, ze ser tylżycki, dowolnie ktorej
            mleczarni to najwieksza porazka od poczatku swiata. I tak jest z kazdym serem,
            ktory u nas sprzedawany jest pod nazwa jakiegos regionu europejskiego (gouda,
            ementalski etc.). Kiedys, dodam jeszcze, jakis gosc z AR w Poznaniu dostał
            nagrode panstwowa, ze opracowanie metody przyspieszenia dojrzewania sera....
            (Czechowicz z cytatem "o cukrze w cukrze sie kłania!"). ZGROZA!
        • Gość: ae Re: Hehe, Nocai racja z tym IP: 85.219.137.* 03.02.06, 23:16
          Heh, a ja się zastanawiałam co się z tymi Turkami porobiło, że się nie da
          pokroić w kostki bo ciekną w środku :D
          Się człowiek całe zycie uczy :>
    • nigella.gryzie mówcie co chcecie, ale ser pleśniowy 03.02.06, 12:57
      zwłaszcza ten ogólnodostępny i względnie tani jest dobry dopiero w momencie
      kiedy zbliża się koniec przydatności do spożycia zaznaczony na opakowaniu.
      przekroczenie go o tydzień a nawet i dwa nie szkodzi a wręcz uszlachetnia smak.
      dłuższe przechowywanie celem uszlachetnienia nie jest opłacalne dla producentów,
      którzy wychodzą ze (słusznego poniekąd) wniosku że w naszym pięknym kraju mało
      kto na serze pleśniowym się zna, a koneserów można policzyć na nogach stonogi
      zaledwie. ze mnie też nie jest żaden koneser, ale pomna rady znajomego francuza
      cierpliwie przeczekuję datę ważności. od lat nie odnotowałam żadnych sensacji
      żołądkowych. sposób polecam.
      • Gość: kara Re: mówcie co chcecie, ale ser pleśniowy IP: *.sopot.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 03.02.06, 13:18
        a ja podtrzymuję swoje, ze jak ser ma watowaną pleśń to nadaje się do spożycia.
        możecie zrobić eksperyment i włozyć "świeży" ser plesniowy do plastikowego
        pudełka i ręcze ze po 2 dniach w lodówce każdy bedzie miał taką pleśń. to
        natura tego sera,jak sie je wyjmie z oryg. opakoowania, lub zostawi lekko
        otwarty.
        ta pleśń zresztą nie ma zarodników, nie sposób jej pomylić z czyms innym.
        • marghot Re: mówcie co chcecie, ale ser pleśniowy 03.02.06, 13:23
          może po prostu te sztuczne kamemberty tak mają?
          • cheri-bibi Re: mówcie co chcecie, ale ser pleśniowy 03.02.06, 14:23
            no dobra to po powrocie do domu probuje i dam znac po zasmakowaniu, po pol
            godzinie, po paru godzinach i odezwe sie jeszcze dla pewnosci nastepnego
            dnia ;o) i dam znać czy żyje :P
            • Gość: leda10 żyjeeesz?? :) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 20:24
              • e_katt Cuź ucichła... 03.02.06, 20:33
                ...albo raczej zaniemówiła z wrażenia.
                Bo może ten przerost pleśni tylko na dobre brie wyszedł;))
                • Gość: leda10 Re: Cuź ucichła... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 20:40
                  Szkoda kobiety:-(.Glupi ser ja zalatwil:(.Albo-jest tak pyszny,ze otworzyla
                  czerwone wino i rozsmakowała się na dobre:-)
      • Gość: zetezdoprawdy Re: mówcie co chcecie, ale ser pleśniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 20:38
        a niech mnie! a ja wlasnie lubie sztuczny polski syf. i to najmniej dojrzały,
        kiedy jeszcze nie zaczyna wydzielac zapachu i jest w miare twardy. nie lubie
        smierdzacego sera i co mi pan zrobi!
    • Gość: mk Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? IP: *.acn.waw.pl 03.02.06, 19:41
      Mozna jesc jesli to ta sama plesn co oryginalna (czyli rozrosla sie). Jesli
      wyglada inaczej, np. jest zielona - trzeba ser wyrzucic.
    • slonecznyslonecznik Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? 03.02.06, 21:33
      :) tak swoja droga jak mozna zapomniec o tym serze?? (dobrze odmienilam?) do
      tego czerwone wino, swieza bagietka i masz swietna kolacje
      • Gość: gofer Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 22:02
        Jaki problem z tym, że niedojrzały? Po co czekać do końca terminu ważności,
        skoro można na dzień lub dwa nie wkładać do lodówki i na jedno wyjdzie - tylko
        szybciej.

No i nie martwcie się, nie otrujecie się.
    • rlogin Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? 04.02.06, 00:12
      cheri-bibi napisała:

>W zeszły piątek kupiłam duży 200g valbon
      > brie, kawałek wzięłam, odłożyłam na pułkę do lodówki i na śmierć o nim
      > zapomniałam. Dzisiaj rano zaglądam a on po bokach pokrył się białą pleśnią.
      > Wiem, że to ser plesniowy,

Valbon-brie (jak każdy brie) to NIE jest ser pleśniowy. To jest ser dojrzewający ;)

>Czy może odkroić tę świeżą pleśń?

Ogolić i zjeść ;)))

• robert.b8 Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? 04.02.06, 09:41
      On nie jest pleśniowy tylko SPLEŚNIAŁY zwłaszcza jeśli wonie amoniakiem :))
    • e3t Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? 07.12.16, 01:01
      Odswiezam watek, bo mi sie dzis pojawil...
      na zapomnianym serze plesniowym...ale jednak nie rozpakowanym wczesniej (choc rozpakowywanym przy przepakowywaniu w hipermarkecie jednak, gdzie moglo dojsc do zainfekowania ;P)
      I nie wiem, czy zjesc, czy okroic czy wyrzucic w calosci. A wyglada to tak:
      www.dropbox.com/sh/jdzn43fti6tnhyu/AABJDdKJCM-5Uw5-SWL_4Sz-a?dl=0
      • damdalen Re: Ser pleśniowy, dobry czy wyrzucić? 07.12.16, 12:27
        Chyba bym się nie odważyła. Nie wygląda bardzo źle, ale chyba zbyt szczelnie zamknięty, mogły rozwinąć się jakieś bakterie beztlenowe. Bo jednak sery tego typu nie są pakowane w plastik, raczej jakieś luźno założone papiery woskowane plus kartonik. Co innego, gdy producent pakuje w odpowiednich warunkach (próżniowo, w modyfikowanej atmosferze lub choćby tylko dezynfekując powietrze UV-C). Bo takie porcjowanie w sklepie może nie być przeprowadzone sterylnie.

Generalnie takie zakupy na wagę, dotyczy to szczególnie wędlin, warto szybko przełożyć do czegoś papierowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka