Dodaj do ulubionych

jak "utrwalić" bitą śmietanę?

IP: 213.199.243.* 04.02.06, 12:22
pomóżcie proszę - jutro planuje zrobić tort - i w związku z tym mam problem -
jak zrobić żeby bita śmietana (mam kremówkę) mi z tego tortu nie wypłynęła?
czytałam o żelatynie i o dodaniu śmietanfixu - ale nie wiem co lepsze? i ile
tej żelatyny na 800 ml śmietany? zależy mi na tym torcie - to prezent dla
bratowej, która za kilka dni urodzi dzidziusia...
Obserwuj wątek
    • Gość: Iza Re: jak "utrwalić" bitą śmietanę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:40
      Z żelatyną nie próbowałam, więc nie wiem :) Ale dodawałam śmietanfix O'etkera i
      smietanka wyszła cudo - sztywna, smak się nie zmienił.
      • Gość: AnkaK Re: jak "utrwalić" bitą śmietanę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 13:38
        Tylko śmietanfix.Z żelatyną będzie bardzo gumopodobne.
    • asik49 Re: jak "utrwalić" bitą śmietanę? 04.02.06, 13:44
      Śmietanę ubij na sztywno i dodaj czubatą łyżkę żelatyny(rozpuszczonej wcześniej
      w ciepłej wodzie,trochę ostudź)i dodaj do śmietany nadal ubijając.Przetestowałam
      ten sposób,wyszło ok.
      • Gość: abc Re: jak "utrwalić" bitą śmietanę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 13:48
        ale tej żelatyny łyżka na JAKĄ ILOŚĆ bitej śmietany? i jaki to potem wychodzi:
        bardzo sztywne czy tylko takie nierozlewające się?
    • wyuzdana1 Nie utrwalać niczym. 04.02.06, 14:21
      Śmietany nie potrzeba zagęszczać ale zawsze przedubijaniem musi być dobrze
      schłodzona bo inaczej się nie ubije. Jeśli przekładasz biszkopt to powinno się
      to zrobić dzień wcześniej, wtedy ciasto nie będzie zbyt suche.
    • Gość: Ola Re: jak "utrwalić" bitą śmietanę? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.06, 09:14
      Odnośnie śmietany od niedawna stosuję za radą z tego forum wyłącznie śmiatnfix
      Dr Oetkera. Rewelacja. Do tej pory piekąc np. tort ciągle byłam niepewna czy
      aby dobrze dobrałam proporcje żelatyny do ilości i rodzaju śmietany, czy się
      dobrze rozpuści, czy nie utworzy grudek itp.
      Teraz juz wiem, że niepotrzebnie się denerwowałam, bo mogłam śmiało korzystać z
      innego rozwiązania już dawno. Zawsze piekę tort śmietanowy z brzoskiniami.
      Biszkopt nasączany sokiem z brzoskini z puszki zmiesznym z alkoholem.
      Koniecznie smaruję powidłami (Łowicz) dla smaku. Do tego właśnie śmiatana ( u
      mnie można kupić specjalną w kartoniku 36% do deserów w opakowaniu po 0,5l).
      Biszkopt prezkłądałam w tym samym dniu, ale uchowałam sobie kawałeczek tortu
      dla sprawdzenia jak się zachowuje masa śmioetanowa z śmietanfixem na drugi
      dzień i nie było z nia problemu. Pycha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka