Gość: mini IP: 80.51.186.* 07.02.06, 14:20 Do tej pory nie przekonalam sie do smaku kawy. Próbowałam kawę ze "zwykłych" półek sklepowych. Co polecicie dla debiutującej kawoszki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: samkoszka Re: kawa - moj pierwszy raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 14:22 Tylko i wyłączie kawa Lavazza oro!! Droga lecz jakze delikatna , 100% arabica!!! Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: kawa - moj pierwszy raz 07.02.06, 14:32 Nieodmiennie - wizyte w Green Coffee w Warszawie na Marszalkowskiej albo na rogu Pieknej i Kruczej. Albo/i - zacznij od latte i cappucino, albo od lodow kawowych, kawowych likierow, kremow albo tortow. To pozwoli Ci oswoic smak kawy i byc moze pewnego dnia zlapiesz sie na tym, ze zamiast bialej kawy bedziesz miala ochote na doppio ristretto ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: kawa - moj pierwszy raz 07.02.06, 14:55 Przede wszystkim z dużą ilością mleka, ja w ten sposób polubiłam kawę a najlepsza z ekspresu ciśnieniowego ten smak i aromat mmm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: kawa - moj pierwszy raz IP: 150.254.115.* 07.02.06, 15:32 Polecam Ricore. Jest bardzo delikatna (zarówno w smaku jak i dla żołądka). Ja preferuję z gorącym mlekiem lub ze śmietanką. Z cappuccino itp. polecam nowości firmy Nescafe: Latte Macchiato (super pianka i łagodny smak) oraz cappuccino classic. Odradzam capuccinno firmy Mokate (sztuczny smak). Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: kawa - moj pierwszy raz 07.02.06, 15:36 Przede wszystkim odradzam kawy rozpuszczalne. prawdziwy smak kawy poczujesz pijąc prawdziwą kawę z dobrego ekspresu np. ciśnieniowego min. 15bar lub takiego metalowego stawianego na gaz (tzw mokka). Polecam wypróbowanie 100% arabiki gdyż jest to kawa delikatna, bez kwasowego posmaku np. Lavazz d'oro, Illy, Kimbo albo jeszcze lepiej wybierz się do sklepu z kawą ziarnistą i popros o wybranie łagodnej kawki. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kasitza Re: kawa - moj pierwszy raz 07.02.06, 15:37 polecam czarna arabska aromatyzowana. w zyciu czegos takiego nie pilam. nasz znajomy ktory mieszkal w jemenie kiedys taka nam sprezentowal. Odpowiedz Link Zgłoś
piegucha Re: kawa - moj pierwszy raz 07.02.06, 20:25 zacznij od cappucino, a póżniej jakieś rozpuszczalne z mlekiem, ja właśnie tak zrobiłam:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: kawa - moj pierwszy raz 09.02.06, 16:21 A moze po prostu zaczac od dobrze zrobionej kawy... Najwyzej z kilkoma kroplami mleka... Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: kawa - moj pierwszy raz 09.02.06, 02:26 Zaparz kawę po partacku - jak to w Polsce - łyżeczka czybata zalana wrzątkiem. Na pół litrowy kubek wsyp trzy, nawet cztery łyżeczki cukru. dodaj jeden bulgotek whiski (to takie blub i koniec). Możesz to zrobić ze zwykłą wódką - bytelka pół litrowa zawiera 25 bulgotków (moge równo rozlac do kieliszków za plecami) Taka kawa musi być słodka i zawierać mało wódki (whiski). Inaczej jedzie ordynarnie alkoholem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: kawa - moj pierwszy raz 09.02.06, 16:44 żeby docenić kawę trzeba ją odpowoiednio przygotować:) nie wiem jaką lubisz.. ja polecam włoski sposób parzenia (ekspresik mokka) i włoskie kawy ,.. nie tylko Lavazza jesli jestes z Warszawy to wskocz kiedyś do Compagnii del Sole na Zurawiej na espresso lub espresso macchiato mniej wiecej tak powinna smakowac prawdziwa wloska kawa Odpowiedz Link Zgłoś
wartkoczyk1 Re: kawa - moj pierwszy raz 09.02.06, 16:54 kawa musi być z ekspresu ciśnieniowego i ZAWSZE orginalnie zapakaowna-ta pakowana przez palarnie w Polsce niestety różni się w smaku od choćby pakowanej w Niemczech, i tak kawa Jakobs niemiecka ma zdecydowanie inny smak i aromat od tej na półkach w polskich supermarketach. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: kawa - moj pierwszy raz 10.02.06, 09:13 Moja przeulubiona kawa to niemiecka Dalmayer Prodomo prosto z Monachium mmm... jej zapach i smak mnie powala Odpowiedz Link Zgłoś