Dodaj do ulubionych

gotowane warzywa :-((((

07.02.06, 15:08
W związku ze swoją chorobą (refluks żołądkowo-przełykowy) nie mogę jeść
surowych owoców i warzyw. Problem w tym, że większość gotowanych warzyw jest
wstrętna (seler, pietruszka, marchewka), a tych, które po ugotowaniu są niezłe
(kapusta, kalafior, brokuły, kukurydza, fasolka), muszę unikać. Gdy byłam
zdrowa jadłam mnóstwo "surowizny" (uwielbiam warzywa w takiej postaci), a
teraz leży przede mną na talerzu zmiksowany z gotowaną pietruszką, marchewką i
selerem indyk. Muszę się zmusić :(((((. Co można zrobić z gotowanymi
warzywami, żeby nie były takie niedobre? Dodam, że odpada majonez, ketchup,
sosy, przyprawy itp.
Obserwuj wątek
    • e_katt Zioła. nt. 07.02.06, 15:13
    • ba_nita Re: gotowane warzywa :-(((( 07.02.06, 15:16
      Masz do dyspozycji całą kuchnię wegetariańską plus gotowane na parze ryby i
      miesiwo wszelakie. Sól (NaCL) możesz zastąpić potasową (występuje w sklepach
      pod nazwą: dietetyczna). Po za tym cząber, estragon (nie bez kozery tak się
      nazywa), lubczyk, pieprz ziołowy. Nie sądze aby zaszkodziło Ci w jakikolwiek
      sposób używanie w niewielkich ilościach innych przypraw. Odstaw wegety i nne
      warzywka. Odstaw gotowe mieszanki przypraw bo zawierają chemię (glutaminiany i
      parę innych ciekawych rzeczy). Po za tym - lubczyk, kminek, czarnuszka. Jest
      tego naprawdę dużo. Wejdź do sklepu herbapolu - tam Ci poradzą jeszcze bardziej
      szczegółowo. Polska kuchnia nie sprowadza się do soli, pieprzu, papryki i
      czosnku. Powodzenia.A tutaj jeszcze trochę:
      tnij.org/azj
      • Gość: anita Re: gotowane warzywa :-(((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 15:21
        Masło i przyprawy
    • Gość: Xena Re: gotowane warzywa :-(((( IP: *.access.telenet.be 07.02.06, 15:42
      Nie dziwie sie , ze zmiksowany z marchewka i pietruszka indyk ci nie wchodzi .
      Marchewke mozna ugotowc w skorze , obrac i poddusic w rondlu na masle .
      Az do zrumienienia i przyprawic . Ja kropie maggi .
      Selera pokroj w paski i smaz na patelni posmarowanej olejem do zrumienienia .
      Smaz samego albo z cebula i papryka . Mozesz przykryc na chwile ale na koniec
      bez przykrycia bo sie wszystko zaparzy .
      Jezeli nie szkodzi ci groszek to dodawaj mrozony do potraw tylko niez puszki
      Dus papryke w niewielkiej ilosci wody , troszke cukru , czosnek ,
      listek ,oliwa a nawet mozna skropic octem .
      Do gotowanych warzyw dodawaj kostke smakowa i nie przegotowuj ich
      nie wiem dlaczego miksujesz . Mozesz gryzc ?
      Wszystkie podsmazane warzywa sa dobre .
      Posypuj ziolami .
      • ba_nita Re: gotowane warzywa :-(((( 07.02.06, 15:52
        Gość portalu: Xena napisał(a):

Ja kropie maggi .
        >kostke smakowa
        Gratuluję udzielenia "dobrej" rady. Maggi i kostki przy refluksie
        to "znakomity" pomysł.
        • Gość: Xena Re: gotowane warzywa :-(((( IP: *.access.telenet.be 07.02.06, 15:58
          Nie znam tej choroby tylko pisze jak ja przyrzadzam .
          Autorka moze sobie cos z tego wybrac .
          Mysle nawet , ze drobne odstepstwa nie powinny zaszkodzic bo na razie
          siedzi przed talerzem skrzywiona :-)

Zajrzyj tez do watku o mrozonych warzywach .
          Sa bardzo dobre .
          • cynamoon6 Re: gotowane warzywa :-(((( 07.02.06, 16:06
            Kwestia gustu, czy warzywa sa niedobre.
            Ja uwielbiam gotowane warzywa. Z odrobina masla, soli i szczypta cukru.
            • horpyna4 Re: gotowane warzywa :-(((( 07.02.06, 16:10
              Byle nie zmiksowane. Powinny być lekko chrupiące.
            • Gość: Xena Re: gotowane warzywa :-(((( IP: *.access.telenet.be 07.02.06, 16:14
              wlasnie przeczytalam na ten temat
              unikac tlustych potraw , alkoholu , czekolady i nikotyny .
              Wedlug mnie jest tluszcz i tluszcz .
              Niektorzy bardzo go naduzywaja i raczej tego powinno sie unikac .
              Przyprawienie maslem dla smaku lub posmarowanie pedzelkiem patelni olejem
              to jedno a tluste potrawy to druga rzecz .
              Maggi lub sos sojowy nie powinien miec zlego wplywu jedynie poprawi smak .
    • oatcake jeszcze raz ja 07.02.06, 17:53
      Nie moge jeść niczego smażonego. Nie mogę jeść cebuli i czosnku. Z przypraw
      używam tylko soli i ziół (pieprz ziołowy jest zbyt ostry :)). Masło to dla mnie
      za mało, żeby zabić nieznośny smak gotowanego selera (brrr). Dzięki za dobre
      chęci :)))
      • e_katt może wyjściem będzie (no, m.in. ;)) 07.02.06, 18:17
        ratatouille? Odpowiednio zmodyfikowane?
        No, bo idea tego dania to osobno uduszone warzywa, połączone potem, doprawione
        (sól, zioła). Krótko obgotowujesz osobno na parze albo w jakimś delikatnym
        rosole (płynu raczej niewiele) warzywa (bakłażany, cukinia, papryka, szkoda że
        bez cebuli;( Osączasz, jeśli trzeba. Dodajesz krojone pomidory bez skóry (teraz
        odsączone z nadmiaru soku pelati). Mieszasz. Polewasz sosem maślanym (stopione
        masło, sól, zioła np. prowansalskie, ew. odparowany sok spod pomidorów).
        Mieszasz delikatnie. I koniec.

Może tak?!

(zdrowia życzę!)

• roseanne przeabialam cos takiego 07.02.06, 18:30
          przy refluksie pomidory przetworzone sa zabronione, bo wzmagaja wydzielanie
          kwasu zoladkowego

przerabialam diete prawie ze refluksowa,/ wrzodowa rok temu, polekowa...

gotowane, lekko duszone ( wlasnie tak jak ktos wyzej pisal - posmarowena prawie
          tylko naczynia maslem badz oliwa z oliwek)
          gotowane na parze

z jarzyn oprocz marchewki, selera i pietruszki mozna ziemniaki, dyznie, cukinie
          kukurydze

dobrym pomyslem jest dodanie owocow do potraw - jablka, grzuszki, mango -
          gotowane czy pieczone wspaniale podnosza smak takiej np gotowanej ryby
    • Gość: leda10 Re: gotowane warzywa :-(((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 18:36
      to może zupki jakies sobie gotuj??A gotowane mięso możesz?Makarony? Czy tylko
      warzywa??
      • Gość: megan Re: gotowane warzywa :-(((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 20:13
        Ja kiedyś jako dodatek do drugiego dania zrobiłam ugotowaną (ale nie tak żeby
        sie rozłaziła)pokrojoną w słupki marchewkę + seler, posypałam trochę tymiankiem
        i zapiekłam w piekarniku, bez żadnego tłuszczu. Dobre było.Pyszne są też
        ziemniaki podgotowane i zapiekane w piekarniku (można w folii) Ale jak nie
        lubisz seleru ,to nic nie poradzisz, ten zapach trudno czymś zniwelować.
    • ela2225 Re: gotowane warzywa :-(((( 07.02.06, 21:13
      Sprobuj gotować na parze wtedy warzywa są naprawdę duzo smaczniejsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka