Dodaj do ulubionych

pieczarki na surowo

IP: *.amg.gda.pl 18.11.02, 09:57
Obserwuj wątek
    • Gość: Senin Re: pieczarki na surowo IP: 144.138.249.* 18.11.02, 10:07
      ..owszem, uznaje...
      posolone, na chlebek lub angielkje (uups!!! pardon powinno byc "bagietke") z
      maselkiem moze pomidorem, moze salata??? kto to wie.
      Swietny dodatek do salatek - sekret - posolic!!!
    • Gość: bef Re: pieczarki na surowo IP: *.chello.pl 18.11.02, 10:53
      ........albo pocytrynić lekko (w sałatkach, jak dla mnie. Albo tak sobie zjeść).
    • Gość: maria Re: pieczarki na surowo IP: *.amg.gda.pl 18.11.02, 11:00
      czy je parzycie przedtem
      • figaro1 Re: pieczarki na surowo 18.11.02, 11:50
        Odkąd pamiętam, moja mama robiła taką sałatkę: obrane ze skórki pokrojone w
        plasterki pieczarki skropić sokiem z cytryny, zeby nie czerniały i wymieszać z
        majonezem i siekaną natką pietruszki. Pyszne i proste.
        Pieczarki obieram ze skórki kiedy mają być robione na surowo, a jak na ciepło,
        tylko dobrze płuczę w wodzie. Nie wolno ich moczyć, bo nasiąkają wtedy wodą jak
        gąbka i robią się niedobre.
      • Gość: bef Re: pieczarki na surowo IP: *.chello.pl 18.11.02, 17:22
        Nie parzę, nie obieram, Używam na surowo młodych, dokładnie (i szybko) myję.

Czernienie: zabezpieczeniem jest zakwaszenie (może też solenie, ale ja tak nie
        robię)
        Higiena: kiedyś (teraz - nie wiem) pieczarki były uprawiane podobno na nawozie
        końskim; dokładne mycie jest konieczne (no można na moment do tego wrzątku
        włożyć przed krojeniem -wyparzanie...)
        Trawienie: grzyby w ogóle są raczej cięższe, ale jak ktoś nie za bardzo
        wrażliwy, to pewną ilość surowych pieczarek zje bez kłopotów
    • Gość: kluba1 Re: pieczarki na surowo IP: *.we.client2.attbi.com 18.11.02, 17:58
      pieczarek nie powinno sie wcale myc tylko oczyszczac specjalna szczoteczka -
      przy zetknieciu z woda robia sie "gabczaste". O "nawozie" nalezy zamponiec tak
      jak nie myslimy o tym przy innych grzybach itd. Nigdy nie slyszalam o innych
      zaleceniach ale sie chetnie dowiem, jesli takie istnieja
    • Gość: Maestro Re: pieczarki na surowo IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 21:44
      Najlepsze są położone na kromki chleba/bułek pozmarowanych masłem i pasztetem..
      PYCHA !!!
      • Gość: maciek Re: pieczarki na surowo IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.02, 02:48
        Albo jako dodatek np.do carpaccio z poledwicy wolowej pokrojone w cienke
        plasterki i calosc skropiona sosem trobionym z octu basamico,oliwy z oliwek i
        rozgniecionego czosnku.No i swieza ciepla bagietka.
    • Gość: kluba1 Re: pieczarki na surowo IP: *.we.client2.attbi.com 19.11.02, 15:56
      W salatce z romaine i chrupiacym boczkiem + jajko na twardo !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka