Gość: Senin Re: pieczarki na surowo IP: 144.138.249.* 18.11.02, 10:07 ..owszem, uznaje... posolone, na chlebek lub angielkje (uups!!! pardon powinno byc "bagietke") z maselkiem moze pomidorem, moze salata??? kto to wie. Swietny dodatek do salatek - sekret - posolic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: pieczarki na surowo IP: *.chello.pl 18.11.02, 10:53 ........albo pocytrynić lekko (w sałatkach, jak dla mnie. Albo tak sobie zjeść). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: pieczarki na surowo IP: *.amg.gda.pl 18.11.02, 11:00 czy je parzycie przedtem Odpowiedz Link Zgłoś
figaro1 Re: pieczarki na surowo 18.11.02, 11:50 Odkąd pamiętam, moja mama robiła taką sałatkę: obrane ze skórki pokrojone w plasterki pieczarki skropić sokiem z cytryny, zeby nie czerniały i wymieszać z majonezem i siekaną natką pietruszki. Pyszne i proste. Pieczarki obieram ze skórki kiedy mają być robione na surowo, a jak na ciepło, tylko dobrze płuczę w wodzie. Nie wolno ich moczyć, bo nasiąkają wtedy wodą jak gąbka i robią się niedobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: pieczarki na surowo IP: *.chello.pl 18.11.02, 17:22 Nie parzę, nie obieram, Używam na surowo młodych, dokładnie (i szybko) myję. Czernienie: zabezpieczeniem jest zakwaszenie (może też solenie, ale ja tak nie robię) Higiena: kiedyś (teraz - nie wiem) pieczarki były uprawiane podobno na nawozie końskim; dokładne mycie jest konieczne (no można na moment do tego wrzątku włożyć przed krojeniem -wyparzanie...) Trawienie: grzyby w ogóle są raczej cięższe, ale jak ktoś nie za bardzo wrażliwy, to pewną ilość surowych pieczarek zje bez kłopotów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: pieczarki na surowo IP: *.we.client2.attbi.com 18.11.02, 17:58 pieczarek nie powinno sie wcale myc tylko oczyszczac specjalna szczoteczka - przy zetknieciu z woda robia sie "gabczaste". O "nawozie" nalezy zamponiec tak jak nie myslimy o tym przy innych grzybach itd. Nigdy nie slyszalam o innych zaleceniach ale sie chetnie dowiem, jesli takie istnieja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maestro Re: pieczarki na surowo IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 21:44 Najlepsze są położone na kromki chleba/bułek pozmarowanych masłem i pasztetem.. PYCHA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: pieczarki na surowo IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.02, 02:48 Albo jako dodatek np.do carpaccio z poledwicy wolowej pokrojone w cienke plasterki i calosc skropiona sosem trobionym z octu basamico,oliwy z oliwek i rozgniecionego czosnku.No i swieza ciepla bagietka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: pieczarki na surowo IP: *.we.client2.attbi.com 19.11.02, 15:56 W salatce z romaine i chrupiacym boczkiem + jajko na twardo !! Odpowiedz Link Zgłoś