Dodaj do ulubionych

historia jedzenia

21.11.02, 16:57
ukazala sie ksiazka pod tytulem "naturalna i moralna historia jedzenia". czy
ktos moze zna te pozycje i moglby napisac krotka recenzje? tytul brzmi
zachecajaco, ale cena (78 pln) wymaga porzadnego namyslu przed zakupem. stad
pytanie.

a jak juz przy ksiazkach: moze moglibyscie polecic cos ciekawego o gotowaniu,
co wykraczaloby poza zbior przepisow i byloby samo w sobie takze duchowa
strawa? chetnie poczytam.
Obserwuj wątek
    • Gość: CynamonowaMay Re: historia jedzenia IP: *.lubin.dialog.net.pl 21.11.02, 18:54
      Witam!!!
      Dwie całkiem obszerne recenzje tej książki znajdziesz w onecie (pasaż
      książki), tam jej cena to 60,5pln. Ja chyba ją sobie sprezentuję na gwiazdkę:)

A co do Twojej drugiej prośby, gorąco polecam Ci:
      - "Przez kuchnię i od frontu" Miry Michałowskiej
      - "Fizjologię smaku" A. Brillat-Savarin
      - "CK kuchnię" R. Makłowicza
      - mogą być też "Podróże kulinarne Jana Kalkowskiego"

Jak jeszcze coś mi się przypomni, na pewno napiszę.

POZDRAWIAM SMACZNIE, CynamonowaMay !!!
    • felicia polecane książki 21.11.02, 21:36
      waldekszprycha napisał:

>> a jak juz przy ksiazkach: moze moglibyscie polecic cos ciekawego o
      gotowaniu,
      > co wykraczaloby poza zbior przepisow i byloby samo w sobie takze duchowa
      > strawa? chetnie poczytam.

Z czystym sercem polecam dwie książki: autorzy - Maria Lemnis i Henryk Vitry
      Kuchnia staropolska" oraz "Dla samotnych i zakochanych". Niestyeyt, do
      odszukania chyba w antykwariacie, nie wiem, czy ostatnio były jakieś
      wznowienia! To nie tylko przepisy, ale i udana lektura, a przy tym prawdziwa
      kultura!
    • waldekszprycha Re: historia jedzenia 22.11.02, 11:36
      rzeczywiscie, w internecie jest duzo taniej. niezly pomysl na prezent pod
      choinke.
      dziekuje za wszystkie tytuly, postaram sie je zdobyc, choc nielatwo bedzie.
      szczegolnie interesuje mnie "filozofia smaku" - czy moglabys napisac o niej cos
      wiecej? o tresci i o wydaniu?

z mojej strony moge dozucic jeszcze ksiazke "Sekret kucharski czyli co jadano w
      Soplicowie", ktora zasluguje na uwage przede wszytkim sposobem wydania. sa tam
      pyszne przepisy na bigosy (swieta!). choc zdaje sobie sprawe, ze nie jest to do
      konca ksiazka z gatunku tych, o ktore mi chodzilo... :)))

smacznie pozdrawiam.
      • felicia Brillat-Savarin 22.11.02, 12:32
        Anthelme B-S "Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej". Ja mam
        wydanie PIW-owskie z roku 1977. Napisał ją na początku XIX wieku, a czytana
        jest do dzisiaj. Jego autorstwa są różne znane gastronomiczne cytaty
        np. "Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś"... Jest tam nieco przepisów,
        ale właściwie traktuje o sztuce gotowania i spożywania. O smakoszostwie. Dla
        mnie: urocza ramotka.
        • Gość: CynamonowaMay Re: Brillat-Savarin IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.11.02, 16:36
          Witam ponownie!!!
          Widzę, że Felicia już mnie wyęczyła.
          Ja ze swojej strony dorzucę fragment wstępu tej książki:

"Brillat- Savarin nie gardził oczywiście przyjęciami i obiadami, których
          kompozycję, potrawy, akcesoria i styl z takim wdziękiem, precyzją i humorem
          opisuje, przeciwnie, znajdował w nich wielkie upodobanie jako smakosz, człowiek
          z natury towarzyski, biegły w rozmowie, obserwator sytuacji i charakterów,
          obdarzony przy tym doskonałą pamięcią anegdoty i dowcipu.Ta pamięć i talent
          narracyjny przysłużyły się Brillat-Savarinowi znakomicie, gdy pisał swoją
          opowieść o przygodach i doświadczeniach smaku (...)"

Pozdrawiam smacznie, CynamonowaMay!!!
    • waldekszprycha Re: historia jedzenia 25.11.02, 11:04
      dzieki serdeczne. przekonuje mnie to bez reszty i od tej pory bede sledzil ten
      tytul w antykwariatach.

ale przy okazji, skoro wykazujecie tyle zainteresowania w temacie jedzenia,
      mam do was jeszcze jedno pytanie. czy kojarzycie jakis film, w ktorym glownym
      bohaterem byloby wlasnie jedzenie (poza "wielkim zarciem")? mam pewien pomysl
      na opowiesc o kucharzu, pomysl - chyba na scenariusz - i stad moje posukiwania
      inspiracji. ale na razie o tym szaaaa...

wiec? moglibyscie mi cos podpowiedziec?
      • felicia Re: historia jedzenia 25.11.02, 12:15
        "Uczta Babette" - to mi na gorąco przychodzi na myśl. Przepiękny film z
        jedzeniem w roli głównej (!), a może raczej ze sztuką kulinarną, a może i z
        czymś ponad to... Oscar dla najlepszego filmu zagranicznego w roku 1987.
        Pozdrawiam. Moją pasją są dobre książki kucharskie, zwłaszcza stare.
        • Gość: CynamonowaMay Re: historia jedzenia IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.11.02, 19:37
          To może jeszcze "Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek" i (ale tego nie
          jestem pewna, tak mi się kojarzy, że jedzenie grało tu ważną rolę, ale może
          mnie ktoś poprawi) "Vatel"

A tą książkę "Naturalna i moralna historia jedzenia" już sobie zamówiłam, razem
          z książką o czekoladzie (ta zapowiada się dla mnie szczególnie ciekawie, bo
          jestem prawdziwym czekoladoholikiem:-))
          A co będę sobie żałować, Boże Narodzenie jest tylko raz w roku!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka