livian Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 18:55 zawsze. malym nozykiem od spodu kapelusza pociagam skórkę i sama schodzi. Nigdy nie jedz nieobranych pieczarek, w tej skórce są toksyny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nino Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.elpos.net / *.elpos.net 14.03.06, 19:06 polecam, Joanna Chmielewska "Książka poniekąd kucharska", rozdział Głupoty, podrozdział Pieczarki. Odpowiedz Link Zgłoś
qamyczeq do nino 14.03.06, 19:13 Powiedz, co mówi na ten temat J. Chmielewska, bo ja zostałam skrytykowana w towarzystwie za to, że pieczarek nie obieram, dlatego zaczęłam się zastanawiać, jak robią to inni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.access.telenet.be 14.03.06, 18:59 Nie obieramy i nie myjemy . Niektorzy obieraja ogorka i pomidora ze skorki i wcale sie nie dziwie , ze zabieraja sie za pieczarki . wisnie , czeresnie tez na upartego mozna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
livian Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 19:01 ja obieram tez i pomidory, zalewam wrztątkiem i potem skórka łatwo schodzi. Ogórka oczywiście też obieram, chyba, że takie wiosenne gruntowe, to można jeść ze skrórką. Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 19:19 Gruntowe to chyba latem, a nie wiosną? Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 19:52 Pieczarek sie nie plucze,a tym bardziej sie nie obiera.Wilgotna gabka obcieram kapelusz i trzonek, ot i wszystko,jak widze obieranie pieczarek to mam obraz kotleta jedzonego..... widelcem i nozem ! Odpowiedz Link Zgłoś
livian Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 19:59 A czym, Twoim zdaniem powinno się jeść kotleta? No i w czym przeszkadza obranie pieczrek? Czy to ma jakis negatywny wpływ na smak potrawy, a może na wartości odżywcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 22:47 Jestem z Krakowa i kotleta zawsze jem za pomocą widelca i noża, ale sznycle wyłącznie widelcem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aka Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: 84.7.249.* 16.03.06, 20:58 Sznycle widelcem?? Przecież to kawałek panierowanego mięsa (cielęciny), to trzeba kroić.... Odpowiedz Link Zgłoś
smerf29 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 03.08.06, 19:21 Sznycle w Krakowie to mielone Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 03.08.06, 22:46 W koncu ktos to zbadal i okazalo sie, ze pieczarki jak najbardziej mozna myc pod kranem bo nie chlona wody. Naukowiec wzial wieksza ilosc pieczarek dokladnie zwlazyl na dobrej wadze. Umyl, odsaczyl, i okazalo sie, ze wazyly tyle samo co przed myciem. Z ta koniecznoscia przecierania pierczarek wilgotna sciereczka to to byl jakis nieprawdziwy mit, ktory sie zakorzenil w kuchniach na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.ceramika.agh.edu.pl 04.08.06, 12:53 Ile zmył brudu tyle wsiąkło wody - prost zbieg okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Qfwfq Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 23:04 Obieranie pieczarek: tylko jesli są duże/stare. Małych i/lub białych - bez sensu. Pomidory - koniecznie jesli przetwarzane na gorąco (twarda skóra), według upodobań jesli na zimno Ogórek - nie ma potrzeby. Papryka - pracochłonne, najlepiej do obróbki cieplnej uzywac białej papryki, która jako jedyna nie ma twardej skóry po smazeniu/duszeniu (uczta sie od paprykożerców, braci Węgrów!). Toksyny w skórze to mit: owszem jest ich więcej niz w srodku, ale w środku też są. A że środka jest o wiele więcej, po zdjęciu skóry i tak większosc nadal są teoretyczne toksyny - to juz lepiej w ogole nie jeść? Odpowiedz Link Zgłoś
pipilutek Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 16.03.06, 10:29 nie obieram, zwlaszcza brazowych.nie myje. pieczarki kupuje "bio". p. Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 04.08.06, 15:50 > Niektorzy obieraja ogorka Tak np. ja :-) Niecierpię surowej skóry od ogórka. Bleee > wisnie , czeresnie tez na upartego mozna :-) No pewnie można. Kto ma dziecko i czyta forum Jedzenie na eDZiecko to pewnie widział wątek o obieraniu owoców ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ultraviolet6 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 19:50 Nigdy nie obieram pieczarek. Tylko płukam Odpowiedz Link Zgłoś
livian Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 19:56 A włąśnie płukać nie powinnaś. Pieczarek nie powinno się płukać. choc faktem jest, że nieraz się nie da, jest na nich za duzo ziemi... Moze i obieranie pieczarek i pomidorów (ale wiśni juz nie obieram, tudzież porzeczek ;)) to głupota, ale ja tam wole obrać i miec święty spokój :) P.S. Najważniejsze, żeby pieczarki spożywac świeże, gdy są jasne, małe i twarde, nie da się ich wgnieść palcem. Takie stare pieczarki, które nie są jędrne i mozna je wgnieśc palcem i zostaje wgłębienie nie nadają się do spożycia ani obrane ani nieobrane. Odpowiedz Link Zgłoś
chipcia13 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 20:04 jesli chodzi o obieranie to zdecydowanie nie - po jaką cholerę sobie roboty dodawac a jeśli chodzi o mycie to zdecydowanie tak! Przecież pieczarki na końskim nawozie chyba rosną a tak w ogóle to maja zazwyczaj czarne kropki podobne do sadzy raczej niż ziemi. Ja grzybów nie myję tylko wtedy kiedy mam zamiar je suszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 20:47 Pieczarki mozesz hodowac nawet w piwnicy: www.sommalive.net/funghi/Funghi.htm Wszystko widac na zdjeciach. Odpowiedz Link Zgłoś
chipcia13 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 21:49 Nooo pieczarek to nie suszę, tylko leśne grzyby a takie wczesniej sie namacza i dłużej gotuje a pieczarki smażę krótko Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: Czy obieracie pieczarki? 14.03.06, 21:37 Znaczy suszony nawóz koński ci nie przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.06, 20:08 Zawsze obieram pieczarki, skórkę z pomidora i ogórka równiez z maslaków tez zdejmuję skóre, ale juz z podgrzybków nie - tylko delikatnie je oczyszczam nozykiem ale to jest kwestia przyzwyczajenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do paniusi Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.mt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 15:07 Też jestem przewrażliwiona na tym punkcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 20:13 Obieram, jeżeli są bardzo brudne albo skóra robi się lekko brązowa a pieczarki nadal są twarde i szkoda mi je wyrzucać;) Poza tym nie obieram, ale myję wilgotną gąbką, no i też płuczę pod bierzącą wodą. Wiem, że wchłaniają wodę, ale mi to nie przeszkadza. Za to przeszkadzałby mi fakt, że one rosną na ziemi z końskimi odchodami a ja ich nie domyłam... :) Żadnych innych warzyw i owoców raczej nie obieram- ogórków, pomidorów, rzodkiewek, jabłek, gruszek, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mannalisa1 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 20:20 A ja wczoraj zielony groszek do sałatki obierałam...hi,hi,hi Odpowiedz Link Zgłoś
zoskaanka Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 22:02 a z czego? jakoś na pieczarkach nie mogę się dopatrzeć żadnej skórki??? i dlaczego niby nie można ich myć? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 22:44 Zamieniaja sie w gabke. Najlepiej kupowac czyste, aby nie trzeba bylo ich mysc. Wystarczy odkroic dolna czesc trzona. Reszte przetrzec sceireczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.access.telenet.be 14.03.06, 23:43 Nie plukac , nie obierac najwyzej przetrzec sucha szczoteczka jesli sa brudne . Po co odcinac trzonki ? To taki sam grzyb jak kapelusz i najlepiej kroic po przekroju kapelusza z noga . Dla smakoszy zbrazowiale i otwarte pieczarki smazone to rarytas te biale to sama woda . W ogole trzeba je dobrze usmazyc wtedy mycie i obieranie jest bez sensu . Soli sie po usmazeniu i smaze tak , ze nie puszczaja mi wody . Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 09:55 Nie trzonki, tylko ich dolna zabrudzona czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Już była taka dyskusja 15.03.06, 09:12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23810706&a=23823183 Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 11:00 nie,ale myję.Może się nie powinno,ale ja się brzydzę. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 12:09 to pieczarki sie obiera???? pierwsze slysze.....ja nie obieram tylko dobrze myje Odpowiedz Link Zgłoś
saxifraga Czy obieracie pieczarki? - nie calkiem ale prawie 15.03.06, 12:14 Przewaznie smaze cale kapelusze i wtedy ogonki sa mi w drodze, wiec je usuwam. Najpierw cale pieczarki plucze pod biezaca woda, potem wylamuje korzonki i jak sie tam jakies zaplataly, to usuwam farfocle; wrzucam kapelusze do nie za plaskiej miski, posypuje garscia gruboziarnistej soli, merdam "recami" az brudy zejda; znowu przeplukuje, osuszam papierowym recznikiem i - smyrk do wok'a. Pozdrawiam, Saxifraga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosposia Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 13:44 A propos obierania owoców, czytałam kiedyś, że dla królowej ang.Elżbiety II robią dżem z porzeczek bez pesteczek!O ile dobrze pamiętam gdzieś w Skandynwii, siedzą kobiety i igłą wydłubują te pesteczki, taka konfitura kosztuje kilkaset dolarów za słoiczek!! Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 13:46 wcale się nie dziwię,ze drogi.Nie robiłabym tego za żadne pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
saxifraga Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 16:40 Gość portalu: gosposia napisał(a): > A propos obierania owoców, czytałam kiedyś, że dla królowej ang.Elżbiety II robią dżem z porzeczek bez pesteczek!O ile dobrze pamiętam gdzieś w Skandynwii, siedzą kobiety i igłą wydłubują te pesteczki, taka konfitura kosztuje kilkaset dolarów za słoiczek!! Nie musisz patrzec na Anglie - ja mam stara polska ksiazke kucharska gdzie jest wlasnie taki przepis na konfiture bez pestek !!! Ludzie kiedys mieli wiecej czasu na takie fanaberie - no i czeladz w kuchni ;o) Pozdrawiam, Saxifraga Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 17:38 Podobnie robi sie konfiture z winogron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.ceramika.agh.edu.pl 04.08.06, 12:59 Kompletny brak inżynierskiego podejścia - przecież wystarczy przetrzeć przez sitko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dewa Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 14:31 Gość portalu: greg0,75 napisał(a): > Kompletny brak inżynierskiego podejścia - przecież wystarczy przetrzeć przez si > tko... tylko, że wówczas otrzymamy dżem a nie konfitury Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 17:44 Pesteczki z porzeczek a to dobry dowcip Tak kiedys ludzie nie mieli internetu i TV dlatego mogli sie zajmowac niedorzecznosciami jak hafty i robotki reczne a nawet drylowanie agrestu . Ja nie mam na to czasu bo swoj czas poswiecam na przyjemnosci i dlatego miedzy innymi pieczarek nie obieram ! Odpowiedz Link Zgłoś
milena.rl gdybyś zobaczyła na czym one rosną... 16.03.06, 07:42 Dlatego ja zawsze obieram :) Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: gdybyś zobaczyła na czym one rosną... 16.03.06, 09:22 One rosną na specjalnym podłożu: Surowcami do produkcji podłoża są odpady produkcji roślinnej, przemysłowej i zwierzęcej (słoma, rea-gips, pomiot kurzy oraz woda. W/w surowce zgodnie z instrukcją wewnętrzną produkcji poddane są procesowi wymieszania oraz fermentacji. Fermentacja jest zjawiskiem biologicznym samoistnym. Uzyskana z ww. składników masa po odpowiednich zabiegach technologicznych z wykorzystaniem specjalistycznego sprzętu po upływie kilkunastu dni tworzy gotowy produkt, określany mianem kompost zielony. Czym to właściwie różni się od np. warzyw korzeniowych rosnących w nawożonej obornikiem ziemi? Więc nie przesadzajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smejka Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 14:11 pieczarki lesne lub łąkowe obieram zawsze natomiast hodowlane nigdy, trzeba maksymalnie szybko je myc zeby nie "napiły" sie wody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.adsl.solnet.ch 16.03.06, 14:26 male pieczarki, ktore sa jeszcze "zawiniete" tylko szybko przeplukuje na sitku pod bierzaca woda i oczyszczam potem recznikiem papierowym. jesli maja brzydkie korzonki, to koncowki odcinam. natomiast jesli robie cos z duzych pieczarek, ktore maja juz plaskie kapelusze, to zawsze obieram skorke, ktora jest wtedy twarda i bardzo latwo schodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tereza11 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 16.03.06, 14:40 Zawsze obieram i płuczę. Nie zauważyłam aby wchłaniały wodę. Zawsze mam białe, jędrne pieczarki, innych nie kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchara Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: 149.156.14.* 17.03.06, 15:13 Nigdy. Tracą aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glo i myję i obieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 16:31 Przeciez tam jest tyle chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieskorzanka Re: i myję i obieram IP: *.proszynski.pl 21.03.06, 10:49 chemia jest i wewnątrz, dzisiejsze środki ochrony roślin działaja systemicznie tzn. wnikaja wewnątrz rośliny i tylko zachoawnie okresu karencji chroni nas przed zatruciem, ale pozostają zawsze jakieś ilośći nawet po okresie karencji , uważane za bezpieczne. W Polsce obowiązywały dość duże okresy karencji, ale weszliśmu do unii i teraz pewnie są mniej rygorystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ejola Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 04.08.06, 12:49 Mama mnie upomina, że powinnam obierac i cześć nóżki odkrawać i cos tam jeszcze. Ale mama gotuje teraz na 2 osoby. U mnie wszystko w większych ilościach i często w pośpiechu. Nie obieram, nie przecieram gąbeczkami. Wrzucam całe na sito, płuczę i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 13:21 oczywiscie, że obieram, skórka jest błeeeee. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola a pieczarki surowe? IP: 80.48.94.* 01.09.06, 20:56 czy mozna jeść pieczarki nie gotowane, nie smażone itp...... jak wtedy z nimi postępowac? obierać?myć?nie myć?(fuj) Czasami słyszę że ktoś robi sałatki z takimi pieczarkami albo podjada sobie do kanapki. W jednej ręce kanapka w drugiej piekna, wielka, biała surowa pieczarka, ja zawsze sie bałam, można? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: a pieczarki surowe? IP: *.range86-140.btcentralplus.com 01.09.06, 21:43 mozna. ja wciaz zywa jestem a wcinam surowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nalesnik Re: a pieczarki surowe? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.06, 02:34 Myje, obieram. Ale tak bez przesady. Tam gdzie widze czarny pyl i nie najswiezsza skore. Jak kupie dobrze wygladajace to niewiele sie przejmuje. Pieczarki mozna myc i nic na tym nie traca. Boczniaki juz nie, traca smak. W gastronomii pieczarek najczesciej sie nie myje. Wrzuca sie pokrojone na goraca patelnie i smazy kilka minut. Np. do salatki. Tylko pod koniec smazenia spryskuje sie pieczarki na patelni octem dla dezynfekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.06, 18:46 Pieczarek nie obieram nigdy. Natomiast pomidora zawsze (skórka z pomidora jest taka wstrętna i twarda) Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 03.09.06, 10:09 Wystarczy umyc,chyba jezeli ktos ma za duzo czasu to moze niepotrzebnie obierac,natomiast we Francji pieczarki surowe na oliwie,occie,pieprzu i soli sa szczegolnie zalecane kobietom po porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ken-ya Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 22.12.18, 23:08 Pieczarki sa przewaznie chodowane na konskim gnoju. Kon jest nosicielem pasozyta -motylicy watrobowej. Bardzo odradzam jesc pieczarki na surowo. Nawet jak w sklepie samemu wklada sie je do totebki zalecam na dlon zakladac woreczek tak jak rekawiczke. Widzialam watrobe wolowa z motylica w srodku mam jej zdjecia.Absolutnie odradzam jesc pieczarki na surowo. I dobrze myc rece po obrobce . Sami poczytajcie o motylicy watrobowej. Odpowiedz Link Zgłoś
piegusska Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 27.05.19, 08:34 To zależy, najczęściej kupuję te malutkie. Tam nawet za bardzo nie ma co obierać, wystarczy porządnie wymyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_aneta Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 03.06.19, 18:49 To zależy od tego w jakim stanie są pieczarki. Młode pieczarki tylko myję, starsze - myję i obieram. Odpowiedz Link Zgłoś