Dodaj do ulubionych

Czy obieracie pieczarki? n/t

14.03.06, 18:54
Obserwuj wątek
    • livian Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 18:55
      zawsze. malym nozykiem od spodu kapelusza pociagam skórkę i sama schodzi. Nigdy
      nie jedz nieobranych pieczarek, w tej skórce są toksyny!
      • Gość: nino Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.elpos.net / *.elpos.net 14.03.06, 19:06
        polecam, Joanna Chmielewska "Książka poniekąd kucharska", rozdział Głupoty,
        podrozdział Pieczarki.
        • qamyczeq do nino 14.03.06, 19:13
          Powiedz, co mówi na ten temat J. Chmielewska, bo ja zostałam skrytykowana w
          towarzystwie za to, że pieczarek nie obieram, dlatego zaczęłam się zastanawiać,
          jak robią to inni.
          • ba_nita Zerknij na gazetową pocztę. Sama poczytasz.)))n/t 15.03.06, 12:18

• Gość: Xena Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.access.telenet.be 14.03.06, 18:59
      Nie obieramy i nie myjemy .
      Niektorzy obieraja ogorka i pomidora ze skorki i wcale sie nie dziwie , ze
      zabieraja sie za pieczarki .
      wisnie , czeresnie tez na upartego mozna :-)
      • livian Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 19:01
        ja obieram tez i pomidory, zalewam wrztątkiem i potem skórka łatwo schodzi.
        Ogórka oczywiście też obieram, chyba, że takie wiosenne gruntowe, to można jeść
        ze skrórką.
        • e._ Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 19:19
          Gruntowe to chyba latem, a nie wiosną?
      • baja47 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 19:52
        Pieczarek sie nie plucze,a tym bardziej sie nie obiera.Wilgotna gabka obcieram
        kapelusz i trzonek, ot i wszystko,jak widze obieranie pieczarek to mam obraz
        kotleta jedzonego..... widelcem i nozem !
        • livian Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 19:59
          A czym, Twoim zdaniem powinno się jeść kotleta?

No i w czym przeszkadza obranie pieczrek? Czy to ma jakis negatywny wpływ na
          smak potrawy, a może na wartości odżywcze?
        • Gość: D Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 22:47
          Jestem z Krakowa i kotleta zawsze jem za pomocą widelca i noża, ale sznycle
          wyłącznie widelcem:)
          • Gość: Aka Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: 84.7.249.* 16.03.06, 20:58
            Sznycle widelcem?? Przecież to kawałek panierowanego mięsa (cielęciny), to
            trzeba kroić....
            • smerf29 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 03.08.06, 19:21
              Sznycle w Krakowie to mielone
        • artur737 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 03.08.06, 22:46
          W koncu ktos to zbadal i okazalo sie, ze pieczarki jak najbardziej mozna myc pod kranem bo nie chlona wody. Naukowiec wzial wieksza ilosc pieczarek dokladnie zwlazyl na dobrej wadze. Umyl, odsaczyl, i okazalo sie, ze wazyly tyle samo co przed myciem.

Z ta koniecznoscia przecierania pierczarek wilgotna sciereczka to to byl jakis nieprawdziwy mit, ktory sie zakorzenil w kuchniach na calym swiecie.
          • Gość: greg0,75 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.ceramika.agh.edu.pl 04.08.06, 12:53
            Ile zmył brudu tyle wsiąkło wody - prost zbieg okoliczności.
            • Gość: Stary Qfwfq Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 23:04
              Obieranie pieczarek: tylko jesli są duże/stare. Małych i/lub białych - bez
              sensu.
              Pomidory - koniecznie jesli przetwarzane na gorąco (twarda skóra), według
              upodobań jesli na zimno
              Ogórek - nie ma potrzeby.
              Papryka - pracochłonne, najlepiej do obróbki cieplnej uzywac białej papryki,
              która jako jedyna nie ma twardej skóry po smazeniu/duszeniu (uczta sie od
              paprykożerców, braci Węgrów!).

Toksyny w skórze to mit: owszem jest ich więcej niz w srodku, ale w środku też
              są. A że środka jest o wiele więcej, po zdjęciu skóry i tak większosc nadal są
              teoretyczne toksyny - to juz lepiej w ogole nie jeść?
      • pipilutek Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 16.03.06, 10:29
        nie obieram, zwlaszcza brazowych.nie myje. pieczarki kupuje "bio".
        p.
      • stypkaa Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 04.08.06, 15:50
        > Niektorzy obieraja ogorka
        Tak np. ja :-) Niecierpię surowej skóry od ogórka. Bleee
        > wisnie , czeresnie tez na upartego mozna :-)
        No pewnie można. Kto ma dziecko i czyta forum Jedzenie na eDZiecko to pewnie
        widział wątek o obieraniu owoców ;-)

• ultraviolet6 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 19:50
      Nigdy nie obieram pieczarek. Tylko płukam
      • livian Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 19:56
        A włąśnie płukać nie powinnaś.

Pieczarek nie powinno się płukać.

choc faktem jest, że nieraz się nie da, jest na nich za duzo ziemi...

Moze i obieranie pieczarek i pomidorów (ale wiśni juz nie obieram, tudzież
        porzeczek ;)) to głupota, ale ja tam wole obrać i miec święty spokój :)

P.S. Najważniejsze, żeby pieczarki spożywac świeże, gdy są jasne, małe i
        twarde, nie da się ich wgnieść palcem. Takie stare pieczarki, które nie są
        jędrne i mozna je wgnieśc palcem i zostaje wgłębienie nie nadają się do
        spożycia ani obrane ani nieobrane.
        • chipcia13 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 20:04
          jesli chodzi o obieranie to zdecydowanie nie - po jaką cholerę sobie roboty
          dodawac a jeśli chodzi o mycie to zdecydowanie tak! Przecież pieczarki na
          końskim nawozie chyba rosną a tak w ogóle to maja zazwyczaj czarne kropki
          podobne do sadzy raczej niż ziemi. Ja grzybów nie myję tylko wtedy kiedy mam
          zamiar je suszyc.
          • linn_linn Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 20:47
            Pieczarki mozesz hodowac nawet w piwnicy:
            www.sommalive.net/funghi/Funghi.htm
            Wszystko widac na zdjeciach.
            • chipcia13 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 21:49
              Nooo pieczarek to nie suszę, tylko leśne grzyby a takie wczesniej sie namacza i
              dłużej gotuje a pieczarki smażę krótko
          • hanula Re: Czy obieracie pieczarki? 14.03.06, 21:37
            Znaczy suszony nawóz koński ci nie przeszkadza?
        • Gość: Madzia Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.06, 20:08
          Zawsze obieram pieczarki, skórkę z pomidora i ogórka równiez
          z maslaków tez zdejmuję skóre, ale juz z podgrzybków nie - tylko delikatnie je
          oczyszczam nozykiem

ale to jest kwestia przyzwyczajenia
      • panisiusia Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 13:00
        PŁUCZĘ
        • Gość: Do paniusi Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.mt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 15:07
          Też jestem przewrażliwiona na tym punkcie
    • Gość: ania Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 20:13
      Obieram, jeżeli są bardzo brudne albo skóra robi się lekko brązowa a pieczarki
      nadal są twarde i szkoda mi je wyrzucać;) Poza tym nie obieram, ale myję
      wilgotną gąbką, no i też płuczę pod bierzącą wodą. Wiem, że wchłaniają wodę, ale
      mi to nie przeszkadza. Za to przeszkadzałby mi fakt, że one rosną na ziemi z
      końskimi odchodami a ja ich nie domyłam... :) Żadnych innych warzyw i owoców
      raczej nie obieram- ogórków, pomidorów, rzodkiewek, jabłek, gruszek, itd.
      • mannalisa1 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 20:20
        A ja wczoraj zielony groszek do sałatki obierałam...hi,hi,hi
    • zoskaanka Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 22:02
      a z czego?
      jakoś na pieczarkach nie mogę się dopatrzeć żadnej skórki???
      i dlaczego niby nie można ich myć?
      • linn_linn Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 14.03.06, 22:44
        Zamieniaja sie w gabke. Najlepiej kupowac czyste, aby nie trzeba bylo ich mysc.
        Wystarczy odkroic dolna czesc trzona. Reszte przetrzec sceireczka.
    • Gość: Xena Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.access.telenet.be 14.03.06, 23:43
      Nie plukac , nie obierac najwyzej przetrzec sucha szczoteczka jesli sa brudne .
      Po co odcinac trzonki ? To taki sam grzyb jak kapelusz
      i najlepiej kroic po przekroju kapelusza z noga .
      Dla smakoszy zbrazowiale i otwarte pieczarki smazone to rarytas
      te biale to sama woda . W ogole trzeba je dobrze usmazyc wtedy mycie i
      obieranie jest bez sensu .
      Soli sie po usmazeniu i smaze tak , ze nie puszczaja mi wody .
      • linn_linn Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 09:55
        Nie trzonki, tylko ich dolna zabrudzona czesc.
    • ampolion Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 01:42
      TAK!!!
    • default Re: Już była taka dyskusja 15.03.06, 09:12
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23810706&a=23823183
    • ag.gu Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 11:00
      nie,ale myję.Może się nie powinno,ale ja się brzydzę.
    • shady27 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 12:09
      to pieczarki sie obiera???? pierwsze slysze.....ja nie obieram tylko dobrze myje
    • saxifraga Czy obieracie pieczarki? - nie calkiem ale prawie 15.03.06, 12:14
      Przewaznie smaze cale kapelusze i wtedy ogonki sa mi w drodze, wiec je usuwam.
      Najpierw cale pieczarki plucze pod biezaca woda, potem wylamuje korzonki i jak
      sie tam jakies zaplataly, to usuwam farfocle; wrzucam kapelusze do nie za
      plaskiej miski, posypuje garscia gruboziarnistej soli, merdam "recami" az brudy
      zejda; znowu przeplukuje, osuszam papierowym recznikiem i - smyrk do wok'a.
      Pozdrawiam,
      Saxifraga
    • Gość: gosposia Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 13:44
      A propos obierania owoców, czytałam kiedyś, że dla królowej ang.Elżbiety II
      robią dżem z porzeczek bez pesteczek!O ile dobrze pamiętam gdzieś w Skandynwii,
      siedzą kobiety i igłą wydłubują te pesteczki, taka konfitura kosztuje kilkaset
      dolarów za słoiczek!!
      • ag.gu Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 13:46
        wcale się nie dziwię,ze drogi.Nie robiłabym tego za żadne pieniądze!
      • saxifraga Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 16:40
        Gość portalu: gosposia napisał(a):

> A propos obierania owoców, czytałam kiedyś, że dla królowej ang.Elżbiety II
        robią dżem z porzeczek bez pesteczek!O ile dobrze pamiętam gdzieś w Skandynwii,
        siedzą kobiety i igłą wydłubują te pesteczki, taka konfitura kosztuje kilkaset
        dolarów za słoiczek!!

Nie musisz patrzec na Anglie - ja mam stara polska ksiazke kucharska gdzie jest
        wlasnie taki przepis na konfiture bez pestek !!!
        Ludzie kiedys mieli wiecej czasu na takie fanaberie - no i czeladz w kuchni ;o)

Pozdrawiam,
        Saxifraga
        • linn_linn Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 17:38
          Podobnie robi sie konfiture z winogron.
      • Gość: greg0,75 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.ceramika.agh.edu.pl 04.08.06, 12:59
        Kompletny brak inżynierskiego podejścia - przecież wystarczy przetrzeć przez sitko...
        • Gość: dewa Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 14:31
          Gość portalu: greg0,75 napisał(a):

> Kompletny brak inżynierskiego podejścia - przecież wystarczy przetrzeć przez si
          > tko...

tylko, że wówczas otrzymamy dżem a nie konfitury
    • hyacinth.bucket Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 15.03.06, 17:44
      Pesteczki z porzeczek a to dobry dowcip
      Tak kiedys ludzie nie mieli internetu i TV dlatego mogli sie zajmowac
      niedorzecznosciami jak hafty i robotki reczne a nawet drylowanie
      agrestu . Ja nie mam na to czasu bo swoj czas poswiecam na przyjemnosci
      i dlatego miedzy innymi pieczarek nie obieram !
    • milena.rl gdybyś zobaczyła na czym one rosną... 16.03.06, 07:42
      Dlatego ja zawsze obieram :)
      • default Re: gdybyś zobaczyła na czym one rosną... 16.03.06, 09:22
        One rosną na specjalnym podłożu:
        Surowcami do produkcji podłoża są odpady produkcji roślinnej, przemysłowej i
        zwierzęcej (słoma, rea-gips, pomiot kurzy oraz woda. W/w surowce zgodnie z
        instrukcją wewnętrzną produkcji poddane są procesowi wymieszania oraz
        fermentacji. Fermentacja jest zjawiskiem biologicznym samoistnym. Uzyskana z
        ww. składników masa po odpowiednich zabiegach technologicznych z wykorzystaniem
        specjalistycznego sprzętu po upływie kilkunastu dni tworzy gotowy produkt,
        określany mianem kompost zielony.

Czym to właściwie różni się od np. warzyw korzeniowych rosnących w nawożonej
        obornikiem ziemi? Więc nie przesadzajmy.
    • Gość: smejka Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 14:11
      pieczarki lesne lub łąkowe obieram zawsze natomiast hodowlane nigdy, trzeba
      maksymalnie szybko je myc zeby nie "napiły" sie wody
      • pipilutek Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 16.03.06, 14:11
        blaszki?
        • Gość: siwa Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.adsl.solnet.ch 16.03.06, 14:26
          male pieczarki, ktore sa jeszcze "zawiniete" tylko szybko przeplukuje na sitku
          pod bierzaca woda i oczyszczam potem recznikiem papierowym. jesli maja brzydkie
          korzonki, to koncowki odcinam. natomiast jesli robie cos z duzych pieczarek,
          ktore maja juz plaskie kapelusze, to zawsze obieram skorke, ktora jest wtedy
          twarda i bardzo latwo schodzi.
    • tereza11 Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 16.03.06, 14:40
      Zawsze obieram i płuczę. Nie zauważyłam aby wchłaniały wodę.
      Zawsze mam białe, jędrne pieczarki, innych nie kupuję.
    • Gość: kuchara Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: 149.156.14.* 17.03.06, 15:13
      Nigdy. Tracą aromat.
    • Gość: glo i myję i obieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 16:31
      Przeciez tam jest tyle chemii.
      • Gość: nieskorzanka Re: i myję i obieram IP: *.proszynski.pl 21.03.06, 10:49
        chemia jest i wewnątrz, dzisiejsze środki ochrony roślin działaja systemicznie
        tzn. wnikaja wewnątrz rośliny i tylko zachoawnie okresu karencji chroni nas
        przed zatruciem, ale pozostają zawsze jakieś ilośći nawet po okresie karencji ,
        uważane za bezpieczne. W Polsce obowiązywały dość duże okresy karencji, ale
        weszliśmu do unii i teraz pewnie są mniej rygorystyczne.
    • ejola Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 04.08.06, 12:49
      Mama mnie upomina, że powinnam obierac i cześć nóżki odkrawać i cos tam jeszcze.
      Ale mama gotuje teraz na 2 osoby. U mnie wszystko w większych ilościach i często
      w pośpiechu. Nie obieram, nie przecieram gąbeczkami. Wrzucam całe na sito,
      płuczę i gotowe.
      • Gość: A Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 13:21
        oczywiscie, że obieram, skórka jest błeeeee.
        • Gość: jola a pieczarki surowe? IP: 80.48.94.* 01.09.06, 20:56
          czy mozna jeść pieczarki nie gotowane, nie smażone itp...... jak wtedy z nimi
          postępowac? obierać?myć?nie myć?(fuj) Czasami słyszę że ktoś robi sałatki z
          takimi pieczarkami albo podjada sobie do kanapki. W jednej ręce kanapka w
          drugiej piekna, wielka, biała surowa pieczarka, ja zawsze sie bałam, można?
          • Gość: klara Re: a pieczarki surowe? IP: *.range86-140.btcentralplus.com 01.09.06, 21:43
            mozna. ja wciaz zywa jestem a wcinam surowe :)
            • Gość: nalesnik Re: a pieczarki surowe? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.06, 02:34
              Myje, obieram. Ale tak bez przesady. Tam gdzie widze czarny pyl i nie
              najswiezsza skore. Jak kupie dobrze wygladajace to niewiele sie przejmuje.
              Pieczarki mozna myc i nic na tym nie traca. Boczniaki juz nie, traca smak.
              W gastronomii pieczarek najczesciej sie nie myje. Wrzuca sie pokrojone na goraca
              patelnie i smazy kilka minut. Np. do salatki. Tylko pod koniec smazenia
              spryskuje sie pieczarki na patelni octem dla dezynfekcji.
    • Gość: Ania Re: Czy obieracie pieczarki? n/t IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.06, 18:46

Pieczarek nie obieram nigdy. Natomiast pomidora zawsze (skórka z pomidora jest
      taka wstrętna i twarda)
    • vandikia obieram i potem płuczę/nt. 02.09.06, 23:07

• renebenay Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 03.09.06, 10:09
      Wystarczy umyc,chyba jezeli ktos ma za duzo czasu to moze niepotrzebnie
      obierac,natomiast we Francji pieczarki surowe na oliwie,occie,pieprzu i soli sa
      szczegolnie zalecane kobietom po porodzie.
      • ken-ya Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 22.12.18, 23:08
        Pieczarki sa przewaznie chodowane na konskim gnoju. Kon jest nosicielem pasozyta -motylicy watrobowej. Bardzo odradzam jesc pieczarki na surowo. Nawet jak w sklepie samemu wklada sie je do totebki zalecam na dlon zakladac woreczek tak jak rekawiczke. Widzialam watrobe wolowa z motylica w srodku mam jej zdjecia.Absolutnie odradzam jesc pieczarki na surowo. I dobrze myc rece po obrobce . Sami poczytajcie o motylicy watrobowej.
    • piegusska Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 27.05.19, 08:34
      To zależy, najczęściej kupuję te malutkie. Tam nawet za bardzo nie ma co obierać, wystarczy porządnie wymyć.
    • jestem_aneta Re: Czy obieracie pieczarki? n/t 03.06.19, 18:49
      To zależy od tego w jakim stanie są pieczarki. Młode pieczarki tylko myję, starsze - myję i obieram.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka