Gość: wioletta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 13:59 Witam,z czym podajecie lasagne?chodzi mi o sos,surówki itp.(jakie?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rzymianka Re: lasagne IP: *.pool8021.interbusiness.it 15.03.06, 17:17 Hmm, mam trudnosci ze zrozumieniem pytania... ;) Juz wyjasniam, o co mi chodzi. Lasagne (tudziez lasagna) to wloskie danie, a ze we Wloszech mieszkam, to nie boje sie stwierdzic, ze nie jada sie go w towarzystwie salatek, surowek itp. Tym bardziej, ze jest to potrawa tak sycaca, iz czlowiek by w siebie wiecej nie wepchnal.;) Moge za to podac oryginalny wloski przepis na klasyczna lasagne, dla zainteresowanych. Najpierw sos: Na dosc duza i gleboka patelnie wlac troche oliwy z oliwek i wrzucic troche peperoncino (jesli brak, to trudno). Jak oliwa bedzie rozgrzana, dodac pokrojony czosnek (powiedzmy dwa male zabki), seler naciowy i marchewke (seler i marchewke mozna tez sobie darowac, jak sie komus nie chce;)). Gdy czosnek i reszta beda lekko podsmazone, dodac z 20-30 dkg mielonego miesa, ktore na patelni trzeba rozdrobnic. Gdy mieso bedzie usmazone, dodac pomidory, osolic i trzymac na gazie (od czasu do czasu mieszajac), az sos zrobi sie wystarczajaco gesty. A teraz lista pozostalych skladnikow: platy lasagne (ilosc zalezy od wielkosci naczynia i od tego, il warstw chcesz miec) z 2 mozzarelle starty parmezan sos beszamelowy (we Wloszech mozna kupic gotowy, w Polsce nie wiem... ewentualnie przepis na beszamel mozna znalezc w necie:)) Na dnie naczynia rozsmarowac troche beszamelu, na to polozyc pierwsza warstwe makaronu lasagna. Na to wylozyc troche sosu i troche pokrojonej w kostke mozzarelli. I znowu makaron, i znowu sos i mozzarella. I tak az wam sie znudzi albo skladniki wam sie skoncza.;) Na wierzch znow mozzarelle i spora warstwe parmezanu, zeby sie utworzyla taka fajna skorupka.:) Potem hop do piekarnika nagrzanego na 180° i jakies 25 minut (mozna sprawdzac widelcem, czy makaron jest juz miekki). Pozdrawiam ze slonecznego Rzymu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bu Re: lasagne IP: *.home.cgocable.net 25.03.06, 03:10 Z zielona salata skropiona lekkim dressingiem (oliwa, balsamic ocet, dijon, czosnek, sol i pieprz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enry1 Re: lasagne IP: *.ip.fastwebnet.it 25.03.06, 09:57 mieso mielone nie powinno sie zmazyc a dusic na bardzo malym ogniu caly czas mieszaja aby nie przykleilo sie do dna. Najlepiej gleboka patelnia teflonowa. A po 10 , 15 min. dodac sos pomidorowy i troche wody cieplej. Dusic na malutkim ogniu do miekkosci miesa i odparowania wody. Jesli chodzi o przyprawy , to ja dodaje, sol, pieprz,ciut galki muszkatowej 1 gozdzik i szczypte cynamonu ( to wszystko przed wlaniem sosu pomidorowego aby mieso przegryzlo wszystkie te przyprawy). Ragu jest wtedy aromatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enry1 Re: lasagne IP: *.ip.fastwebnet.it 25.03.06, 10:00 nie podaje sie nic do lasagni, sama to stwierdzisz w trakcie jedzenia.. Nic tam nie pasuje z warzyw. Ale jak juz chcesz..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enry1. Re: lasagne IP: *.ip.fastwebnet.it 25.03.06, 10:02 ah, sos RAGU nie powinien byc za bardzo gesty ani za wodnisty.Lasagne wyjda Ci za suche Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: lasagne 25.03.06, 12:39 U mnie dzis na obiad Cannelloni con Gamberetti, salata z rucoli z ziarnami owocu granata, na przystawki antipasti. M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leda10 czy to błąd zamierzony?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 13:42 mathias, co to znaczy "na przystawki antipasti":)? Antipasti to po włosku przystawka. Czyli na przystawki masz przystawkę :) ? Odpowiedz Link Zgłoś