IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 13:59
Witam,z czym podajecie lasagne?chodzi mi o sos,surówki itp.(jakie?)
Obserwuj wątek
    • Gość: Rzymianka Re: lasagne IP: *.pool8021.interbusiness.it 15.03.06, 17:17
      Hmm, mam trudnosci ze zrozumieniem pytania... ;) Juz wyjasniam, o co mi chodzi.
      Lasagne (tudziez lasagna) to wloskie danie, a ze we Wloszech mieszkam, to nie
      boje sie stwierdzic, ze nie jada sie go w towarzystwie salatek, surowek itp. Tym
      bardziej, ze jest to potrawa tak sycaca, iz czlowiek by w siebie wiecej nie
      wepchnal.;)
      Moge za to podac oryginalny wloski przepis na klasyczna lasagne, dla
      zainteresowanych. Najpierw sos:

Na dosc duza i gleboka patelnie wlac troche oliwy z oliwek i wrzucic troche
      peperoncino (jesli brak, to trudno). Jak oliwa bedzie rozgrzana, dodac pokrojony
      czosnek (powiedzmy dwa male zabki), seler naciowy i marchewke (seler i marchewke
      mozna tez sobie darowac, jak sie komus nie chce;)). Gdy czosnek i reszta beda
      lekko podsmazone, dodac z 20-30 dkg mielonego miesa, ktore na patelni trzeba
      rozdrobnic. Gdy mieso bedzie usmazone, dodac pomidory, osolic i trzymac na gazie
      (od czasu do czasu mieszajac), az sos zrobi sie wystarczajaco gesty.

A teraz lista pozostalych skladnikow:
      platy lasagne (ilosc zalezy od wielkosci naczynia i od tego, il warstw chcesz miec)
      z 2 mozzarelle
      starty parmezan
      sos beszamelowy (we Wloszech mozna kupic gotowy, w Polsce nie wiem...
      ewentualnie przepis na beszamel mozna znalezc w necie:))

Na dnie naczynia rozsmarowac troche beszamelu, na to polozyc pierwsza warstwe
      makaronu lasagna. Na to wylozyc troche sosu i troche pokrojonej w kostke
      mozzarelli. I znowu makaron, i znowu sos i mozzarella. I tak az wam sie znudzi
      albo skladniki wam sie skoncza.;) Na wierzch znow mozzarelle i spora warstwe
      parmezanu, zeby sie utworzyla taka fajna skorupka.:) Potem hop do piekarnika
      nagrzanego na 180° i jakies 25 minut (mozna sprawdzac widelcem, czy makaron jest
      juz miekki).

Pozdrawiam ze slonecznego Rzymu!

• Gość: Bu Re: lasagne IP: *.home.cgocable.net 25.03.06, 03:10
      Z zielona salata skropiona lekkim dressingiem (oliwa, balsamic ocet, dijon,
      czosnek, sol i pieprz)
      • Gość: enry1 Re: lasagne IP: *.ip.fastwebnet.it 25.03.06, 09:57
        mieso mielone nie powinno sie zmazyc a dusic na bardzo malym ogniu caly czas
        mieszaja aby nie przykleilo sie do dna. Najlepiej gleboka patelnia teflonowa. A
        po 10 , 15 min. dodac sos pomidorowy i troche wody cieplej. Dusic na
        malutkim ogniu do miekkosci miesa i odparowania wody. Jesli chodzi o
        przyprawy , to ja dodaje, sol, pieprz,ciut galki muszkatowej 1 gozdzik i
        szczypte cynamonu ( to wszystko przed wlaniem sosu pomidorowego aby mieso
        przegryzlo wszystkie te przyprawy). Ragu jest wtedy aromatyczne.
        • Gość: enry1 Re: lasagne IP: *.ip.fastwebnet.it 25.03.06, 10:00
          nie podaje sie nic do lasagni, sama to stwierdzisz w trakcie jedzenia.. Nic tam
          nie pasuje z warzyw. Ale jak juz chcesz.....
          • Gość: enry1. Re: lasagne IP: *.ip.fastwebnet.it 25.03.06, 10:02
            ah, sos RAGU nie powinien byc za bardzo gesty ani za wodnisty.Lasagne wyjda Ci
            za suche
    • mathias_sammer Re: lasagne 25.03.06, 12:39
      U mnie dzis na obiad Cannelloni con Gamberetti, salata z rucoli z ziarnami
      owocu granata, na przystawki antipasti.

M.S.
      • Gość: leda10 czy to błąd zamierzony?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 13:42
        mathias, co to znaczy "na przystawki antipasti":)? Antipasti to po włosku
        przystawka. Czyli na przystawki masz przystawkę :) ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka