msf13 04.04.06, 12:13 Czy można coś takiego kupić gdzieś w zwykłym sklepie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: non-stick cooking spray 04.04.06, 12:14 a co to za wynalazek? oliwa w rozpylaczu? jednak jestem jaskinowcem.. lubie oliwę w butelce Odpowiedz Link Zgłoś
msf13 Re: non-stick cooking spray 04.04.06, 12:17 podobno nic do niej nie przywiera i zawiera o wiele mniej tłuszczu w tłuszczu (to dla tych, co na diecie). Pojawia się regularnie np. w przepisach z obcych krajów na mufinki Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: non-stick cooking spray 04.04.06, 12:16 Jesteś na polskim forum to pytaj po polsku. Olej w sprayu dostaniesz w większości sklepów. Co prawda trochę trzeba pobiegać ale zajrzyj na allegro - coś tam widziałem jakiś czas temu. Odpowiedz Link Zgłoś
msf13 Re: non-stick cooking spray 04.04.06, 12:19 Pytam jak uważam za stosowne. Jak komuś nie leży to niech sie nie włącza. (A jak się odpowiada na polskim forum to nie pisze sie spray tylko rozpylacz.) Zwykła oliwa to nie jest, bo ma własności zapobiegające przywieraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: non-stick cooking spray 04.04.06, 12:25 hmm.. mam mieszane uczucia brzmi dośc sztucznie ;) dobra, juz milczę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: non-stick cooking spray IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.04.06, 12:53 zaglądam tu często, nie pisze , ale czytam i się slinię. W związku z tym trochę juz zdązyłam się zorientować kto z czym... i nie przesadzajmy. Ba_nito fajne masz pomysły i przepisy, ale po co tyle jadu ? polskie forum , owszem to może wszystko po polsku ? każdą nazwę etc Pain de mie Cipicipkurki piękny,ale cóż to za francusskie jezyka łamanie ????chyba nie o to chodzi z założenia na tym forum.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: non-stick cooking spray IP: *.skydsl.de / *.skydsl.de 04.04.06, 12:59 Rację ma ba_nita. Jeśli pada pytanie tego typu bez jakiegokolwiek wyjasnienia o co chodzi to o co chodzi? Tyle trzeba żeby napisać gdzie kupić olej w spreyu? O przepraszam - w rozpylaczu - co zresztą jest błędem bo spray nie jest rozpylonym płynem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: non-stick cooking spray 04.04.06, 12:57 tiramisu' też mam tłumaczyć? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: non-stick cooking spray 04.04.06, 13:13 No wiesz... może jako "ulubiony deser szefa"? tyraj misiu... wiem, wiem - stare.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Re: non-stick cooking spray IP: *.utel.net.ua 04.04.06, 13:18 Wiem o czym piszesz, bardzo dobry patent, niestety nigdy nie widzialem w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msf13 Re: non-stick cooking spray IP: *.bm.cm / *.bm.cm-uj.krakow.pl 04.04.06, 15:10 Przepraszam wszystkich miłośników nieskażonej mowy polskiej. Napisałam jak znalazłam, polskiej nazwy nie było więc sama jej nie tworzyłam uważając, że łatwiej dogadać się stosując okreslenie oryginalne. Nawiasem mówiąc, cała Polska uczy się podobno angielskiego, więc nie spodziewałam się, że bedzie z tym jakiś kłopot. Gdyby jednak był, to wyjaśniam: chodzi o preparat (na bazie tłuszczu, niekoniecznie olej)w pojemniku z rozpylaczem, dzieki któremu produkty smazone i pieczone nie przylegają do blach, patelni garnków i czego tam jeszcze. Jest takie coś w sklepach internetowych dla kulturystów pod nazwą własną PAM, ale wolałabym kupić tradycyjnie. Może ktoś wie gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: non-stick cooking spray IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 16:02 takie cuś znalazłam, mozna do nich zadzwonić i spytać , jak kupić www.credin.com.pl/index.php?cat=161 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: non-stick cooking spray IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 16:03 szukaj pod "crefino" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posafega Kiedyś, dawno temu IP: *.icpnet.pl 04.04.06, 16:06 chyba Knorr miał taki wynalazek. Reklamował go Grabarczyk/Grabowski (czy jak mu tam było) w kucharskiej czapie. Z tego co wiem, produkt się nie przyjął, bo ludziskom się to z dezodorantem kojarzyło. Chyba go wycofali. Ja bym za szukanie zabrała się w delikatesach jakichś, z uwagi, że tam zazwyczaj więcej dziwactw znaleźć można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Kiedyś, dawno temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 16:09 się to chyba "smażyk" nazywało:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posafega Re: Kiedyś, dawno temu IP: *.icpnet.pl 04.04.06, 16:20 Noooo!! :D Ale nikt kupować nie chciał :) Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk_dawid Re: Kiedyś, dawno temu 04.04.06, 17:25 Ha, wpisalam 'non stick spray' w googla i wyskoczyl mi przepis na 'non stick vegetable spray' 1 cup liquid lecithin (lecytyna w plynie? gdzie TO mozna dostac?) 1 cup vegetable oil przepis tu: www.budget101.com/recipes/id388.htm a tu taki spray firmy Dr.Oetker: www.cuisine-french.com/cgi/mdc/l/en/boutique/produits/met-bombe_graisse.html mam nadzieje, ze wkleja sie linki. W Polsce nie wiem gdzie dostac, ale z tego co kojarze, to takich 'rozpylaczy' uzywa sie przy pieczeniu, nie do smazenia. Do smazenia mozna kupic olej lub oliwe w spray'u (wyglada wlasnie jak dezodorant), albo specjalny pojemnik z rozpylaczem i wlac tam swoj olej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vectra Re: non-stick cooking spray IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:10 Coś takiego znalazłam: www.allegro.pl/item96339761_olej_mgielka_latwe_pieczenie_nowosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
bluedream W USA bardzo popularny 05.04.06, 21:09 ale nie uzywam:( Sa przerozne rodzaje. Oto link do jednego z wielu: www.pam4you.com/pages/products/index.jspPozdrawiam, J. Odpowiedz Link Zgłoś
countregis Re: non-stick cooking spray 07.04.06, 13:49 W USA można też kupić takie specjalne urządzenia w które wlewa się olej i pompuję taką pompką. Później można sprayować tak jak non stick cooking spray. Sama często używam PAM (PAM to jest tutaj w Stanach najbardziej znana firma tego produktu). W gruncie rzeczy to ten PAM to jest to samo, jest po prsto dozowany w sprayu więc wypryskuje się jego dużo mniej niż byś nalała prosto z butelki. Rzeczywiscie dobry dla tych na diecie ale też do pieczenia kiedy foremki trzeba równo wysmarować żeby się nic nie przykleiło. Podaje jedną stronę z takim urządzeniem które wymieniłam: ww2.williams-sonoma.com/cat/pip.cfm?src=pipcctlotpi%7Cgsku1989326%7Ck%7Cpcctlotpi%7Crshop%7Cs%2Fcatcctlotpi%7Cp2%7Crshop%2Fcatcctlotpi%7Cp1%7Crshop% 2Fcatcctli%7Cp1%7Crshop% 2Fhme&root=shop&pkey=cctlotpi&gids=sku1989326&ftest=1&cmreferrer=http%253A%252F% 252Fww2%252Ewilliams%252Dsonoma%252Ecom%252Fcat%252Findex%252Ecfm%253FCID% 253Dctlotpi%2526root%253Dshop%2526cPage%253D2%2526src%253Dcatcctlotpi%25257Cp1% 25257Crshop%25252Fcatcctli%25257Cp1%25257Crshop%25252Fhme&flash=on Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: non-stick cooking spray 07.04.06, 14:14 Taka pompke produkuje wloska firma Pedrini, choc od danw ajej nie widuje. Na niektorych formach do pieczenia / teflonowych itp. / jest strzezenie, aby takiego spraya nei zuzywac: wchodzi w reakcje z powloka. Co zreszta nie wchodzi? Ostatnio Wlosi odkryli, ze kartony do pizzy prawdopodobnie sa szkodliwe dla zdrowia / jakis skladnik w temperaturze 60°C moze cos tam wytwarzac /. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: non-stick cooking spray 09.04.06, 17:19 Żeby było cos i po polsku: jeden z wielu - www.crisco.com/about/cooking_spray.asp Odpowiedz Link Zgłoś
aganeszka Re: non-stick cooking spray 10.04.06, 00:26 cczesc. e tam. nie radze kupowac. czysta chemia. uzywalam i wywalilam do kubla. jakis dziwaczny badziew- chwyt marketingowy. jak masz dobrego nosa, to wywachasz chemie... Odpowiedz Link Zgłoś