Dodaj do ulubionych

Sos serowy-jak zrobić?

17.12.02, 10:22
Czy ktoś to wie? Kiedyś rzuciłam starty żółty ser na sos beszamelowy ale zbił
mi się w jedną "tłustą kupę" Czy ktoś ma dobry przepis?
Ostatnio jadłam w restauracji taki zapiekany makaron szpinakowy z mieloną
wołowinką w lekkim sosie serowym. Coś jak lasagne. Rewelacja!!!
Obserwuj wątek
    • kasia_57 Re: Sos serowy-jak zrobić? 17.12.02, 13:13
      Nie dam głowy, jak Ci to wyjdzie, bo i mnie za każdym razem wychodzi inaczej -
      ale ja też tak robię - na sos beszamelowy.
      Tyle, że ja mało sera tartego daję.
      A jak mam np. sosik po pieczeniu mięsa - to do tekiego sosu dodaję tarty ser i
      mieszam, czasem wbijam żółtko. Ale to osobno i żółtko zalewam sosem, nie na
      odwrót, żeby się nie ścięło.
      :))
      • hooda Re: Sos serowy-jak zrobić? 17.12.02, 13:36
        Kasiu a jaki ser i czy po wrzuceniu go do sosu, można go jeszcze gotować?
        Ja się naprawdę zraziłam bo mój żółty ser wydzielił mnóstwo takiego żółtego
        oleju a reszta skleiła się w jedną wielką serową grudę. Anyway spróbuję raz
        jeszcze:-)
        • kasia_57 Re: Sos serowy-jak zrobić? 17.12.02, 13:48
          Przeczytałam wpis Roy'a, może ma rację, z ta jakościa polskich serów.
          Ale ja używam goudy, jkaoś tak bezwiednie - nie jestem znawczynią. A poza tym
          do sosu, to pasuje mi jakoś.
          Może ten który dodałaś nie był najświeższy?
          Ja dodaję sera nie dużo. bo i tak to ser zdominuje sos. Ale mieszam do
          upadłego. I na malusieńkim gazie. A czasem wyłączam, i tak mieszam.
          Ale wiesz, ostatnio - odkryułam sos z sserków topionych - raz spróbowałam
          zrobic i było całkiem znośne (rodzinie smakowało i brali dokładkę, to znaczy,
          że nie najgorzsej wyszło)
          Serek topiony - jaki akurat jest na "tapecie" (ja biiorę taki z czosneczkiem
          albo z ziołami) rozpuszczam w rosołku - czasem w rosołku grzybowym (z kostki
          rosołowej) i mieszam az się rozpuści. Zalezy od konsystencji, jaką chcesz
          otrzymać, dajesz więcej albo mniej serka.
          No i przyprawiam. Do smaku.
          Najgorsze jest to, ze ja takie rzeczy robię na oko i nie podam ci proporcji,
          ale rodzinke mam "żartą" więc wszystkiego musze robić dużo.
          :)))
    • Gość: Roy Re: Sos serowy-jak zrobić? IP: *.tpnet.pl / *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.12.02, 13:37
      Polskie sery nie są najlepsze, więc dlatego pewnie zbił się w kawałki,
      normalnie starty żółty ser powinien rozpuścić się bez problemu.
      Ja czasami robie w ten sposób, iż podsmażam na oliwie posiekaną cebule i
      czosnek (można dodac zioła),dodaję białe wino, po odparowaniu zalewam słodką
      śmietaną, gdy się trochę zredukuje dodaję starty lub pokrojony w kawałki ser,
      może być żółty wtedy dobrze jest dodać trochę parmezanu, lub pleśniowy.
    • Gość: Marcel Re: Sos serowy-jak zrobić? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 14:21
      Sos ,który jadłeś w knajpie nie był robiony na bazie żółtego sera.Jeśli chcesz
      zrobić dobry sos do makaronu to na oliwę z oliwek wyciśnij 4 ząbki czosnku
      lekko odparuj i rondelek lub patelnie szybko ostudź zimną wodą.Następnie wlej
      300 ml śmietany 18% i powoli zagotuj.Do tego dorzuć 25 dkg sera Rocpol i
      poczekaj az uzyskasz jednolitą konsystenje.Zdejmij z ognia i wkrój do tego dużo
      natki pietruszki, wymieszj i na makarom.
      Pozdrawiam
      • Gość: kaska Re: Sos serowy-jak zrobić? IP: *.tele2.pl 17.12.02, 15:27
        no wlasnie: sos serowy nie jest robiony z sera zoltego! najczesciej z
        gorgonzoli, ale jest droga, wiec wystarczy ci tanszy rokpol, ktory, pokruszony,
        po prostu wrzucasz do smietany (byle tlustej) i zagotowujesz....
        • hooda Re: Sos serowy-jak zrobić? 18.12.02, 09:06
          Dziękuję wam wszystkim, jutro robię sos serowy z makaronem szpinakowym:-) Dam
          znać jak wyszło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka