Gość: zaza IP: 3E1FE* / *.blueyonder.co.uk 20.12.02, 13:33 mam trzy ladne avokado, wlasnie je obralam i sprobowalam, smakuje ....okropnie jakis pomysl co z tym zrobic? zeby mialo lepszy smak... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: annA Re: avokado IP: *.uea.org / 192.0.0.* 20.12.02, 15:46 ja robie tak: wyciagam ze "skorupki" rozgniatam widelcem dodaje ( szybko zeby nie sczernialo) sporo soku z cytryny i soli, a potem uzywam jak maslo - szczegolnie z pumpernikem albo takimi waflami ryzowymi - kaloryczne okropne ale jakie pyszne pozdrawiam tak sobie teraz pomyslam ze chyba nastepnym razem dodam czosnku- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: avokado IP: *.tele2.pl 20.12.02, 17:49 ja do rozgniecionego daje lyzke oliwy, sok z cytryny, drobno posiekana cebule i lyzeczke sosu sojowego (niekoniecznie) i jem z chlebem. jest to jedna z wielu wersji guacamole. Dobre jest tez takie cos: salata, awokado w kawalkach i sos winegret. Poza tym awokado SAMO jest bez smaku. Musi byc jedzone albo z cytryna albo z winegret:-) Odpowiedz Link Zgłoś
anyaw73 Re: avokado 20.12.02, 18:10 Najprostsza wersja to odrobina majonezu, soli i pieprzu jako dodatek do kanapek. Cos fajnego to Guacamole Avocado, rozcieramy, dodajemy dorobno pokrojonego pomidora i cebulke oraz troche czosnku. Dobrze jestes tez dodac swieze liscie kolendry ale mozna zastapic pietruszka (posiekane oczywiscie). Jeszcze tylko odrobina soku z cytryny, sol, pieprz i gotowe. Jezeli ktos lubi mozna dodac odrobine ostrej swiezej papryki. Podawac z chipsami z kukurydzy. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna Re: avokado IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 19:31 Guacamole - najsłynniejsza sałatka meksykańska. Rozgnieść obrane avocado ( musi być miękkie ale zielone, nie brązowe)widelcem , dodać: troszkę poszatkowanej cebuli i pomidora także drobno pokrojonego. Dodać soli, pieprzu , odrobiny czosnku w proszku , sok z cytryny i oliwę z oliwek. Mnnniam.... najlepszą sałatkę robi mój mąż. Odpowiedz Link Zgłoś
ozpo| Re: avokado 21.12.02, 03:35 Gość portalu: krystyna napisał(a): > Guacamole - najsłynniejsza sałatka meksykańska. Rozgnieść obrane avocado ( musi > > być miękkie ale zielone, nie brązowe)widelcem , dodać: troszkę poszatkowanej > cebuli i pomidora także drobno pokrojonego. Dodać soli, pieprzu , odrobiny > czosnku w proszku , sok z cytryny i oliwę z oliwek. Mnnniam.... najlepszą > sałatkę robi mój mąż. bez cilantro to gowno nie guacamole!!!mozecie dodawac cuda boze ale cilantro MUSI byc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: avokado IP: *.chello.pl 20.12.02, 20:21 A ja kroję na pół, potem w cienkie plasterki, solę drobniutką solą odrobinę, na to świeży, biały pieprz i uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza2 Re: avokado 20.12.02, 21:48 zaza - zamiast rozgniatac i uzdatniac ten dziwny owoc, lepiej napisz do mnie i powiedz co sie z Toba dzieje! Namierzyłam Cie przypadkiem w tym miejscu, ale dlatego własnie korzystam z okazji - skrobnij dwa słowka! Buziaczki:))) PS - a te wszystkie powyzsze zalecenia, co zrobic z tym owocowym dziwadłem, chetnie sama wykorzystam. Dzieki. --- <<<~~~~~~~~~~~>>> Odpowiedz Link Zgłoś