Dodaj do ulubionych

zielona herbata

06.05.06, 21:59
Była sobie kiedyś herbatka sencha yamamoto z serii Bio Activ, od jakiegoś
czasu już jej nie widuję w sklepach. Znikła, czy tylko ja mam do niej pecha?
A jeśli znikła, to czy ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, gdzie i jakiej
firmy mozna kupić dobrą zielona herbatę?
Powiem od razu, że moimi ulubionymi decydowanie nie są: gunpowder ani silver
moon. Szukam raczej czegoś łagodniejszego. I tylko nie weim dlaczego na
większości zielonych herbat nie ma dookreślonego gatunku, tylko informacja:
herbata zielona. Skoro już wiem jaki gatunek lubię a jakiego nie, to
chciałabym mieć możliwość dowiedzenia się jaki kupuję. A nie zawsze mam czas i
pieniądze, żeby biegać po sklepach z herbatami na wagę.
Obserwuj wątek
    • nimeska Re: zielona herbata 06.05.06, 22:07
      jesli ci nie smakouje gunpowder, sprobuj ja zaparzy krocej, ok 1 min i mam
      nadzieje iz wiesz, ze zielonej herbaty nie zalewa sie wrzaca woda tylko juz
      przestudzona, jakies kilka minut po zagowaniu, temp ok 70 °C

Zalewanie wrzaca woda i zbyt dlugie parzenie, powyzej 2 min, powoduje gorzkawy
      posmak w herbacie
      • linn_linn Re: zielona herbata 07.05.06, 09:31
        No wlasnie... Ostatnio bylam w herbaciarni: przed zrobieniem herbaty mierza
        temperature wody. Czy ktos z Was ma taki termometr?
        • Gość: g Re: zielona herbata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 09:40
          termometr do herbaty do dostania w markecie, Fackelmanna jakieś 4 zł.
          • linn_linn Re: zielona herbata 07.05.06, 09:43
            Dobra wiadomosc: niestety mieszkam w kraju kawoszy.
            • nchyb Linn linn 07.05.06, 09:47
              czy Włosi dalej uważają, że herbate opija się tylko w chorobie?... :-)
              • linn_linn Re: Linn linn 07.05.06, 09:58
                Nie, poszli naprzod. Teraz uwazaja, ze herbata w torebkach jest wlasciwa
                herbata. Na szczescie cos w puszce tez sie znajdzie. 15 lat temu musialam
                kupowac herbate w puszkach przy okazji wyjazdow do stolicy prowincji. W zeszlym
                tygodniu w mojej miejscowosci otwarto herbaciarnie i nareszcie moge pokosztowac
                roznych gatunkow. Mam nadzieje, ze sie utrzyma. Wlasciciel dla pewnosci serwuje
                tez kawe i rozne rodzaje czekolady.
            • Gość: g Re: zielona herbata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 09:49
              zwykły cieczowy termometr ze skalą do 100 paru stopni.
              www.fackelmann.de/deutsch/haushalt/artikelliste/artikelliste.asp?Marketinggruppe=KT&LastDir=kaffee_tee&Datei=kaffee_tee.asp&Id=1114
        • nimeska Re: zielona herbata 07.05.06, 22:11
          a po co ci termometr ? po zagotowaniu wody odczekaj kilka minut i zalej zielona
          herbate ciepla woda, po co wydawac kase na kolejne urzadzenie kuchenne ?
          • linn_linn Re: zielona herbata 08.05.06, 08:16
            Po pierwsze to nie to samo, a po drugie 4 zl. nazywasz kasa?
            • nimeska Re: zielona herbata 08.05.06, 19:22
              a to nic nie mowilam ;\
    • karmilla Re: zielona herbata 08.05.06, 12:52
      Tak generalnie jak się parzy zielona herbatę to weim, nadal natomiast szukam
      jakiejś dobrej zielonej herbaty paczkowanej. Obecnie piję jaśminowego yunnana
      firmy Oskar (o ile mnie pamięć nie myli), ale czasem mam dość aromatyzowanej
      herbaty i marzy mi się normalna zielona. Ale raczej sencha niż gunpowder.
      Wprawdzie gunpowder parzyłam zazwyczaj nieco dłużej niż 1 minutę (na ogół parzę
      wszelkie herbaty 3-5 min.), ale chyba nie chce mi się kupować herbaty, o której
      wiem, że mi nie smakuje, tylko po to, żeby sprawdzić, czy parzona któcej będzie
      mi smakować.
      • nimeska Re: zielona herbata 09.05.06, 00:16
        a nie masz gdzies w okolicy sklepu herbacianego ? w takim co mozna napic sie
        herbaty przed jej zakupem ?
        tam mialabys mozliwosc sprobowania i delektowania sie smakiem przed zakupem, no
        i takie sklepy daja mozlisc zakupu nawet malej ilosc herbaty na wage. Jesli juz
        nie masz w okolicy herbaciarni to moze jest gdzies wyspecjalizowany sklep z
        herbatami, gdzie sa dobrze sprzedawcy co ci doradza i pomoga w wyborze.

skad jestes ? moze jest tu ktos na FK kto wiec gdzie jest dobry sklep herbaciany

• Gość: Wadera Re: zielona herbata IP: *.hsd1.nj.comcast.net 09.05.06, 04:20
          Jak masz pod reka sklep chinski / spozywczy/, zajrzyj a jak juz to poswiec
          sporo czasu na "rozejrzeniu" sie w cherbatach!
          Jest ich mnostwo, zileonych rowniez!
          Tanie jak barszcz
          Pozdrawiam, Wadera
        • karmilla Re: zielona herbata 09.05.06, 09:53
          jestem z Wrocławia, i sklepów herbacianych typu Five o'clock, czas na kawę i
          herbatę (albo tylko na herbatę) itp jest u nas całkiem sporo i większość z nich
          dobrze znam. I z kupnem herbaty nba wage nie mam większych problemów. I tylko
          chciałam nabbrać orientacji w zielonych herbatach paczkowanych, żebym wiedziała
          czego szukać, jak jestem z dala od domu i mam tylko do dyspozycji normalne
          sklepy spozywcze.
          W kazdym razie za wszelkie wskazówki dziękuje.
          • Gość: AnkaKw Re: zielona herbata IP: *.pl / *.enterpol.pl 09.05.06, 13:43
            Mnie najbardziej smakuje Zielona Herbata o smaku opuncji figowej z firmy Bastek.
            Inne przy niej mogą się schować.Polecam.Zaparzam 2 torebeczki na szklankę wody.
            Ma świetny smak.Wypróbuj.
      • niusia73 Re: zielona herbata 12.05.06, 14:54
        A propos parzenia zielonej herbaty: kupiłam taką w kostkach i nie wiem jak ją
        parzyć. Może mi ktoś podpowie czy mam tę samą kostkę parzyć kilkukrotnie?
        • Gość: vetches Re: zielona herbata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 11:23
          Karmilla polecam Ci :

www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=11508
          ta herbata jest jeszcze w wersji malinowej, miętowej, cytrynowej,
          brzoskwiniowej.
          Ja piję zieloną herbatę dopiero 4 dzień i przyznam że mi smakuje :)
          Dlaczego pijesz zieloną? Ja się odchudzam i mogę powiedzieć że to działa :)
          • karmilla Re: zielona herbata 25.05.06, 13:11
            dzięki, sprawdzę w najbliższym czasie. Póki co jestem szczęśliwa bo mi się
            dzisiaj udało moją ulubioną senchę yamamoto z Bio Activ znaleźć, a zaczynałam
            już podejrzewać, że znikła z rynku.
            dla odchudzania to bym raczje pu erh piła ale jakoś niekoniecznie za tym
            przepadam a jak piję dłuższy czas, to mnie zaczyna żołądek boleć. Zieloną piję
            bo dobrze zaparzona smakuje mi bardziej niż czarna. No i zdrowsza
            Ostatnio kupiłam sobie polecaną zielona o smaku opuncji figowej z Bastka. I
            jedna, gun powder nawet aromatyzowany mi nie smakuje. I chyba sztuczne aromaty
            jakoś mi nie leżą, bo zielony yunnan z Oskara, aromatyzowany kwiatem jaśminu
            dużo bardizej mi leży
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka