Dodaj do ulubionych

polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!!

24.05.06, 15:46
Dzisiaj naszła mnie taka refleksja: co polska może dać swiatu? Co jest
najwiekszym polskim osiągnięciem? EUREKA!!!

Najwiekszym polskim osiągnięciem jest:
OGÓREK KISZONY!!!

kwintesencja polskości!!

a wy co sądzicie? macie może jakieś inne typy? Chociaż myśle że Ogórek kiszony
powinien być symbolem Polski i nawet znaleść cie na naszy godle narodowym!
Obserwuj wątek
    • jot.be Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 24.05.06, 16:31

> Najwiekszym polskim osiągnięciem jest:
      > OGÓREK KISZONY!!!
      >
      > kwintesencja polskości!!

Tyle, że wymyślona przez Rosjan i będąca jednym ze sztandarowych wyrobów
      rosyjskiej kuchni, która zna zresztą więcej kiszonek niż tylko ogórki i kapusta..
      • annajustyna Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 24.05.06, 16:56
        No i sa jeszcze tzw. ogorki spreewaldzkie (fakt, ze z lekkim dodatkiem octu, ale
        za to o ilu odmianach), sztandarowy produkt wschodnich Niemiec...
      • Gość: fru Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 14:20
        jak nie kiszony to bigos :D:D albo schabowy
    • Gość: Xena Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.access.telenet.be 24.05.06, 17:21
      Ogorek kiszony oczywiscie , jeszcze do tego dobra czosnkowa kielbasa
      takiej nigdzie nie ma :-)
    • jagoda85 Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 24.05.06, 20:10
      A żur, zapomieliście. Nalepsza polska zupa, mniam.
    • veeto1 Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 24.05.06, 20:29
      A pyszny domowy smalec z dodatkiem czosnku to złe? Plus oczywiście ten zielony
      ukiszony albo lepiej małosolny. Miammmmm, rozmarzyłam sie....
      • marzma2 Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 24.05.06, 20:33
        Bigos, bigos,bigos nie znam nikogo komu by nie smakowało - szczególnie w moim
        wydaniu.
        • billy.the.kid Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 24.05.06, 21:15
          M I O D Y.
          • Gość: Hanna Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: 206.248.71.* 25.05.06, 01:52
            Chyba przesadzasz, to nie wynalazek.Inni tez to znali.
            • koka_z_boliwii Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 25.05.06, 16:58
              Gość portalu: Hanna napisał(a):

> Chyba przesadzasz, to nie wynalazek.Inni tez to znali.

taaaaa..... pszczoły!
        • Gość: maras Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.man.olsztyn.pl 25.05.06, 18:01
          mój kumpel nie je bigosu:)
    • fridolino Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 25.05.06, 05:19
      ja mysle ze kielbasy swojskie, w ameryce w kazdym markecie mozna kupic cos co przypomina polska kielbase pod nazwa "polska kielbasa" a oprocz tego od siebie dorzucam zurek
    • Gość: Matt Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 25.05.06, 07:23
      Kiedy kupuje w Stanach ogorki kiszone, to na polce stoja do wyboru koszerne albo
      niekoszerne. Ktory z nich jest polskim wynalazkiem wczechczasow ? pomozcie
      mi prosze rozroznic, zaraz lece kupic.
      PZDR.
    • Gość: gilipollas Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.Red-83-38-7.dynamicIP.rima-tde.net 25.05.06, 09:35
      Ogórek kiszony, to akurat do nas przyszedł z Rosji, a mają je też np. Arabowie.
      Polski, to są bigos, barszcz, miody pitne i żubrówka. I pizza hawajska.
      • Gość: Małgorzata Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 09:48
        Nam się tylko wydaje, że ten bigos jest takim naszym wynalazkiem : w Francji
        mają bigos pod nazwą "choucroute". I dadzą się posiekać, że to tradycyjne danie
        z Alzacji:-)
        • bagatella Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 25.05.06, 10:39
          taa, masz racje. francuska choucroute ma sie tak do naszego bigosu jak bagietka
          do chleba, baza ta sama, ale w finale to sa dwie absolutnie rozne
          rzeczy/potrawy. porownanie w tym wypadku absolutnie nie trafione, a tak na
          marginesie, francuzi z pewna doza obrzydzenia podchodza do bigosu.
        • Gość: gilipollas Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.Red-83-38-7.dynamicIP.rima-tde.net 25.05.06, 17:45
          Choucroute to lekko kiszona kapusta z winem, z bigosem to nic wspólnego nie ma.
    • Gość: jago Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: 62.162.210.* 25.05.06, 10:50
      Wiele potraw uchodzacych za typowo 'polskie' ma swoje odpwiedniki w kuchni
      ukrainskiej n.p - (pewnie rowniez i innych sasiadow) , czesto - chyba nawet
      smaczniejsze - tak jest n.p. z cwikla, pierogami z grzybami i kapusta i
      bigosem. Cieszmy sie roznorodnoscia - jasna strona globalizacji. Ja czestuje
      moich macedonskich przyjaciol oscypkiem, kabanosami, zubrowka, smalcem Bede
      wdzieczny za dalsze sugestie.Pozdrawiam,
      • Gość: maki-a Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: 87.65.144.* 25.05.06, 11:34
        Lubie moge powiedziec kocham jesc polskie potrawy.Jeden raz dostalem takiej
        przepraszam za wyrazenie "chcicy" na ogorki kiszone, ze nie wytrzymalem
        zostawilem wszystko polecialem do sklepu i jeszcze przed zaplaceniem zjadlem
        prawie caly sloik ogorkow kwaszonych.Rosjanie produkuja i sprzedaja ogorki
        kwaszone w Niemczech np. Kubanskije. Gorna polka - znakomite. Kapusta kwaszona -
        tez jestem czasami az "chory" jak nie zjem. Jakosc polskiej kapusty
        bialej "cukrowki" jest nie do pobicia / gatunek + ziemia nieskazona na ktorej
        rosnie - pewnie na Ukrainie takowaz istnieje takze/.
        Pozdrawiam
        • Gość: mniamniusia Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:08
          A co myślicie o flaczkach i o zalewajce. Jadłam bardzo dawno temu na wsi
          zalewajkę - pycha.
    • Gość: meg500 Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.range81-153.btcentralplus.com 25.05.06, 12:11
      moze i ogorek ale ja tu siedze od kilku miesiecy i kapusta kiszona sni mi sie
      po nocach . Niestety, w angielskim warzywniaku nie pachnie warzywami. Tutaj
      nic nie pachnie tak jak trzeba :)
    • framberg Re: Skoro spreewaldzkie to może jednak ogorken?! 25.05.06, 12:12
      Cała prowincja Syczuan (Chiny) je kiszone ogórki.
    • Gość: Gosc Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.pools.arcor-ip.net 25.05.06, 12:36
      Tak naprawde to tylko POLSKIM daniem jest zupa krupnik. Bigosy, ogorki,
      schabowe...wystepuja na calym swiecie, a napewno w calej Europie.
      • Gość: ŻURmaniak Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: 81.210.82.* 25.05.06, 12:49
        ŻUR. I tylko ŻUR. Jest TYLKO w Polsce!
      • jagoda85 Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 25.05.06, 20:02
        No nie tylko, bo jest jeszcze żur, o którym już pisałam.
    • Gość: koladam Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: 83.238.130.* 25.05.06, 13:39
      ogórek może być,

tyle mamy smakołyków, ja proponuję 3:
      bigos (z własnoręcznie zebranymi i ususzonymi grzybami)
      żurek z kiełbaską swojską (grzybka też tam można wtrącić)
      i duszaki (zwane również pieczonką) w wersji klasycznej.
      • Gość: mniamniusia Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:12
        Zgadzam się - bardzo dobre. Duszaki nazywane w świętokrzyskiem prazaki - bardzo
        dobre kraszone i ze śmietaną, mniam.A może jeszcze pierogi?
    • Gość: mizary groch z kapusta, hahaha IP: *.gillespies.co.uk 25.05.06, 14:07
      • Gość: korszun Re: groch z kapusta, hahaha IP: *.chello.pl 25.05.06, 14:23
        sierotki boze,polska kuchnia skonczyla sie 17.09.1939.dzisiejsze tzw. bigosy to
        rozmemlana ,parzona,pachnaca staro piwnica sfermentowana kapusta.nawet samogonu
        nie mamy prawa liczyc do naszego wkladu w gastronomie globalna,wies zre
        tluczone kartofle,pruskia trucizne,chleba krajowega dawno juz nie ma od kiedy
        komuna zabrala wiejskie mlyny,naturalne zbiorniki retencyjne,.wedlina w
        sklepach-szkoda gadac,trucizna itd.
        • Gość: mniamniusia Re: groch z kapusta, hahaha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:18
          Niekoniecznie. Sama piekę chleb - kupuję potrzebne mi ziarna na rynku, mielę we
          młynach(jeszcze są, nie wszystkie zlikwidowano) i piekę w/g własnych receptur i
          przepisów mojej mamy i babci (jeszcze z czasów wojny i okresu powojennego,
          kiedy na wsi sami ludzie piekli chleb), bez dodawania sztucznych polepszaczy -
          jest super. Jak ma się nawet małą działkę można zasadzić kapustę i potem
          zszatkować i zakisić w słoikach - smaczna i zdrowa. Trzeba tylko chcieć:)
          • jagoda85 Re: groch z kapusta, hahaha 25.05.06, 20:07
            Bardzo proszę podaj przepis na chleb twojej babci. Piekłam, już wg wielu
            przepisów, ale nie jest rewelacyjny. Zaraz po upieczeniu jest ok. ale na drugi
            dzień, nie jest już taki dobry. A marzy mi się prawdziwy dobry chleb. Z góry ci
            bardzo dziekuję.
          • Gość: mm Re: groch z kapusta, hahaha IP: *.acn.waw.pl 26.05.06, 11:58
            Trzeba tylko chcieć (?)
            Przede wszystkim trzeba miec duuuuuzo czasu. Bardzo duzo czasu. Moze na
            emeryturze...
            • Gość: Marta50 Re: groch z kapusta, hahaha IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.06, 01:33
              Odpowiadasz na :
              Gość portalu: mm napisał(a):
              > Trzeba tylko chcieć (?)
              > Przede wszystkim trzeba miec duuuuuzo czasu. Bardzo duzo czasu. Moze na
              > emeryturze...
              Dla pieczenia chleba nie trzeba miec duzo czasu, wystarczy pomyslec i zastosowac
              wlasciwa organizacje. Jak piekly nasze babcie? Wieczorem zarabialy, na nastepny
              dzien wyrabialy i piekly.
        • annamarta8 Re: groch z kapusta, hahaha 25.05.06, 16:24

- biedny! To Ty caly czas glodny chodzisz!? Nie moze byc! - jest przeciez tyle
          dobrego, polskiego jedzenia.
          :)
    • Gość: Gosia Marynowane grzybki! IP: 62.29.137.* 25.05.06, 15:00
      prawdziwki w szczególności
    • Gość: Wojtek79 Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.05.06, 15:40
      To naturalne, że większość polskich dań narodowych ma swoje odpowiedniki u
      naszych sąsiadów...kuchnie narodowe nie są autarkiczne, one się przenikają i na
      siebie nawzajem wpływają. Jest jednak kilka dań/produktów, któe można uznać za
      klasycznie polskie, gdyż albo poza Polską nie występują wcale, albo też wersja
      polska danego dania/produktu jest uznwana za pewien standard, niczym metr z
      Sevres.

Wg. mnie, takimi daniami/produktami są n.p.:

-żur (zupa spotykana tylko w polsce),
      -czernina (zupa z krwi kaczej i bakalii, spotykana wg. mojej wiedzy tylko w
      Polsce),
      -barszcz czerwony czysty/ew. z uszkami(na Zachodzie znany jest pochodzący z
      kuchni żydowskiej "borshtsh", ale jest to to, co nazywamy barszczem
      ukraińskim),
      -klasyczna kiełbasa "wiejska" (zwana na świecie, a szczególnie w USA, kiełbasą
      polską - miękka, dająca się wręcz rozsmarowywać, pachnąca czosnkiem, jak np.
      kiełbasa tuchowska),
      -ćwikła (choć nie jestem pewien - ktoś powyżej zasugerował, że ćwikłę robi się
      też na Ukrainie),
      -marynowane grzyby, śliwki w occie, dynia w occie (choć mogę się mylić),
      -bigos hultajski (gotowany godzinami na małym ogniu, z winem i różnymi
      rodzajami mięs i wędlin i obowiązkowo z polskimi, wędzonym suszonymi śliwkami -
      takie danie różni się znacznie od alzackiego choucroute),
      -kurczę po polsku (nadziewane typowo polskim farszem z siekanych wątróbek,
      koperku i bułki maczanej w mleku),
      -mizeria ze śmietaną (ale nie jestem pewien),
      -czysta wódka (choć chyba nigdy nie rozstrzygniemy sporu, czy wynaleźli ją
      Polacy, czy też Rosjanie),
      -Żubrówka (rosyjska Żubrówka jest chyba wtórna wobec naszej),
      -typowe polskie nalewki owocowe,
      -tzw. zimny sos polski wielkanocny (śmietana+chrzan+jajko na twardo
      siekane+pieruszka, koper, szczypiorek+sól+odrobina cukru),
      -ptasie mleczko,
      -mazurki (choć Makłowicz sugerował kiedyś, że mogły być w XVII w. inspirowane
      orientalnymi słodyczami typu baklava),
      -śliwowica łącka (póki co, robiona nielegalnie, ale może się to niedługo
      zmieni),
      -piwo grodziskie (nieprodukowane od 1993 r.),
      -starka (rodzaj wódki leżakowanej kilkadziesiąt lat w dębowych beczkach),
      -niektóre cukierki, choć tu akurat mogę się mylić - krówki (polskie są
      najlepsze), kukułki, raczki, sugusy (polski wynalazek z lat 30-tych, Nestle
      kupiło licencje na nie jeszcze przed wojną)

Wg. mnie, nie mieszczą się w tej kategorii:
      -schabowy (jest wszędzie, rozpowszechniony za PRL-u),
      -chłodnik (jest też na Litwie),
      -pierogi (też na Litwie, Ukrainie),
      -flaczki (jako drstkova polevka znane w Czechach),
      -ogórki kiszone (choć polskie są wyjątkowo dobre. Ale może można zaliczyć do
      kategorii produktów stricte polskich ogórki małosolne?)

Na marginesie można dodać, że istnieją wg. mnie pojedyncze pryprawy, któe
      nadają potrawom charakterystyczny, polski "touch". Takimi przyprawami są wg.
      mnie: majeranek, czosnek, koper i mak.

Pozdrawiam,

Wojtek
      • Gość: lu Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 26.05.06, 12:02
        Wódka jest rosyjska, (staro)polskie byly miody. Rosjanie swiadomie rozpijali
        polski narod pod zaborami, zeby latwiej bylo rzadzic. Jak dzis widzimy -
        skutecznie rozpijali.

• Gość: ela Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:02
      Polska już dała światu wkład kulinarny, chociaż niewielu o tym wie, że bułeczka
      tarta to polski wynalazek, bez którego nie może obyć się nawet kuchnia francuska
      • koka_z_boliwii Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 25.05.06, 17:01
        Gość portalu: ela napisał(a):

> Polska już dała światu wkład kulinarny, chociaż niewielu o tym wie, że
        bułeczka
        > tarta to polski wynalazek, bez którego nie może obyć się nawet kuchnia
        francuska

taaa.... rozgotowany kalafior po polsku czyli polany masłem z bułką - wkład
        niewątpliwie szczególnie wysokich lotów w kuchnię światową
        ;-DDD
        • jagoda85 Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 25.05.06, 20:14
          A kto tu mówi o rozgotowanym kalafiorze, póki co to się tego nie doczytałam, no
          chyba, ze ślepa jestem. Ale faktem jest, że Polacy, niestety lubią rozgotowane
          warzywa i makarony, bleeee.
          • koka_z_boliwii Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 26.05.06, 23:08
            nie doczytałaś się, fakt, więc spokojnie, ze wzrokiem u Ciebie wszystko ok...
            sam sobie dopowiedziałem, a to mianowicie z tego powodu, że ilekroć ktoś mnie
            raczy (w knajpach raczej nie zamawiam....) tym wynalazkiem - kalafiorem jako
            tzw. jarzynką do zestawu koltet+pyry - to on jest rozgotowany na amen niestety
            i przykryty bułą z masłem (albo masłem z bułą, jak kto woli)...... a że
            grzeczny i mocno kórtórarny typ ze mnie to przełykam to coś, żeby nie robić
            kwasiarstwa przy stole i na zbytnio grymuśno-frymuśnego nie wyjść ;-DDDD

po prostu, z jakiś tam moich obserwacji (i jak widzę z Twoich też) wynika, że
            dalej trzyma się mocno w narodzie przekonanie, że jak kluchy i warzywa to
            przegotowane do rozgotowania!!!!! jakbyśmy byli nacją pozbawioną umiejętności
            gryzienia, a nasze zęby i przełyk ewolucja przystowała do pospiesznego łykania
            jedzenia doprowadzonego do stanu niemowlęcej twardości!!! (btw, nie wspominając
            już o sałatkach warzywnych zatopionych w majonezie, składających sie z całej
            masy warzyw, ale rozdrobnionych do wielkości mikronowej i w związku z tym na
            tyle nieidentyfikowalnych, że śmiało można w nich pomylić marchewkę z selerem
            na przykład ;-DDDD)

• ba_nita Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 26.05.06, 20:38
          koka_z_boliwii napisał:

> Gość portalu: ela napisał(a):
          >
          > > Polska już dała światu wkład kulinarny, chociaż niewielu o tym wie, że
          > bułeczka
          > > tarta to polski wynalazek, bez którego nie może obyć się nawet kuchnia
          > francuska
          >
          >
          > taaa.... rozgotowany kalafior po polsku czyli polany masłem z bułką - wkład
          > niewątpliwie szczególnie wysokich lotów w kuchnię światową
          > ;-DDD
          A znasz takie danie jak pieczeń po huzarsku?Trudno tutaj mówić o rozgotowanym
          kalafiorze...)))
          • koka_z_boliwii Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 26.05.06, 23:11
            ba_nita napisał:

> A znasz takie danie jak pieczeń po huzarsku?Trudno tutaj mówić o rozgotowanym
            > kalafiorze...)))

niestety, nie było mi dane pokosztować..... ale sądząc po Twoim entuzjazmie,
            musi to być niezwykłe danie - oświeć zatem nieuświadomego, w czym rzecz i jak
            do tej pieczeni ma sie twardość kalafiora (i kalafior w ogóle)
            ;-D
            • koka_z_boliwii Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 26.05.06, 23:11
              nieuświadomionego być miało ;-D
    • Gość: ignorancja Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.mad5.adsl.uni2.es 25.05.06, 16:12
      ogórek kiszony to wymysł żydów a i Niemcy wraz z naszymi wszystkimi sąsiadami
      też go ,,wymyślili,,???
    • Gość: g Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:30
      Mam nadzieję ,że zupa rakowa to nasz wynalazek.
      Niestety dawno nie jadłam, nie umiem ugotować, a i o raki niełatwo:(.
      • mona75 Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 25.05.06, 16:49
        Na pewno zupa ogórkowa - oczywiście z ogórków kiszonych,
        żurek,
        krupnik
        kaszanka - z krwi i kaszy nie wiem jakiej?
        • Gość: aptus obiektywnie ciezko strawne IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.06, 17:11
          tradycyjne posilki polskie.Ja po smakolykach polskich- typu bigos, pieczona
          karkowka na zimno, kielbasa wiejska 'umieram'(tak ciezko strawne)
          Flaki i kaszanka dla mnie to pelny out.

Natomiast zdrowe sa ogorki kiszone( chociaz ilosc soli mnie przeraza)i chyba zur
          ( mam obawy co do monstrualnej ilosci maki).
        • linn_linn Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 26.05.06, 18:04
          Kaszanka to nic: w kuchni wloskiej jest ciasto, do ktorego kiedys uzywano krwi
          wieprzowej. Kiedys, gdyz teraz jest to zabronione: nazwa "sanguinaccio"
          zostala, ale krew zastapilo kakao. Wiele lat temu kawalek tego ciasta wydal mi
          sie podobny do makowca: kiedy powiedziano mi jak sie nazywa, zrezygnowlam w
          polowie kesa.
    • jutka1 Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 25.05.06, 18:06
      Jest pare typowych polskich wynalazkow.
      Sledz po japonsku (w smietanie, a Japonczycy nabialu nie bardzo, cos z
      trawieniem i enzymami)
      Ryba po grecku - zaden Grek o niej nie slyszal.
      Placek po wegiersku czyli placek ziemniaczany polany gulaszem - Wegrzy jakos nie
      zaznajomieni.

Hiacynto, sushi z parowek mnie zafrapowalo: parowki na ryzu w formie walka, czy
      plastry? Z wasabe czy bez? I na tej fali sie zastanawiam, czy plastry szynki
      mozna podac jako pork sashimi, albo rolade jako Poland maki?
      ;-)))))))
      • Gość: g Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 20:11
        nie znasz tego przepisu?!
        Zaraz odkopię wątek.:)
      • Gość: g Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 20:14
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=36000747&v=2&s=0Sushi
      • Gość: g Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 20:15
        Sushi z parówką:)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=36000747&v=2&s=0
        • jutka1 Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 26.05.06, 09:54
          Przeoczylam ten watek - dzieki! :-))))))))
      • Gość: lu Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 26.05.06, 12:05
        :))))
        Z tej samej dzialki: fasolka po bretonsku. Bretonczycy nic nie wiedza na jej
        temat ;)
        • jutka1 Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 26.05.06, 17:47
          O, o, o. Zapomnialam o fasolce po bretonsku. :-)))
    • Gość: dewa Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.pronet.lublin.pl 26.05.06, 17:39
      polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!!

wyrób czekoladopodobny ( Czy ktoś pamięta??)
    • Gość: p.olina Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.06, 17:54
      A co z tatarem? Tym z zoltkiem i cebulka z ogoreczkien? Podlany maggi?
      Czy to jak sama nazwa wskazuje "tatarski" :))) wymysl?
    • aniutek Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 26.05.06, 21:43
      grzyby suszone, grzyby w occcie, zurek no i oczywiscie KIELBASA :=)
      a kiszone, hmmm nie takie czysto polskie sa istenieje w kuchni zydowskiej, rosyjskiej etc
    • linn_linn Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 26.05.06, 23:12
      Jak widac nic specjalnego nie wymyslilismy, wiec poki co w moim wloskim
      supermarkecie sa tylko polskie markizy marki Hit / w wielkie upaly czasem
      Wyborowa: zima nie mialaby zbytu /. Moze prosciej byloby zrobic cos lepiej od
      innych i zalac tym europejskie rynki?
      • Gość: Marta50 Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.06, 01:37
        To i tak mialas osiagniecie ze znalazlas w supermarkiecie jakis produkt polski,
        ja w unieglym roku pieczarki oprucz polskiej wodki czystej, ktora mnie nie
        interesuje.
        • aniutek Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 27.05.06, 01:54
          hmmm w NYC w polskiej dzielnicy pt greenpoint w polskich sklepach mozna kupic wszystko
          sprowadzone z PL od masla, jogurtu, maki do kielbas, parowek i szynki przez prince polo, sezamki i
          herbatniki wszelakie. zawsze jest pelno ludzi, glownie Polacy to prawda ale i tubylcy craz czesciej
          zagladaja- ta czesc miasta stala sie w oststnich latach baaardzo modna i droga. widze tu sznase dla
          polskich sklepow, produktow ale nie sadze abysmy ja wykorzystali.
          IMO w Polsce wyprodukowano mase wspanialych jedzeniowych rzeczy ( slodycze, rzeczone ogorki
          kiszone/ kapusta - o niebo lepsza niz tutejsza, kabanosy, pasztety, konserwy rybne, kasze, sok z
          czarnej pozeczki, dzemy, soki geste etcetc) tylko, ze my nadal nie potrafimy ich sprzedac!!!!!! bylam na
          miedzynarodowej wystawie kulinarnej w Javits center w NYC i wstyd mi bylo jak nasze polskie stoisko
          wygadalo... towarow jak na lekarstwo, poukladane jak ocet na polkach w '86, zadnych degustacji, a
          obsluga stoiska..... w wymietych garniturach, z kaprawymi przepitymi oczkami smierdzaca
          papierochami. :(
          bylo mi wstyd!!!!! wsrod tysiaca wystawiajacych z calego swiata nasze stoisko bylo niemal najgorsze.
          (pisalam juz kiedys o tym na forum)
          • Gość: bozena Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! IP: *.buf.adelphia.net 27.05.06, 02:09
            czernina
        • linn_linn Re: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!! 27.05.06, 10:45
          Kiedys znalazlam nawet sezamki: kupilam wszystkie. Taka spora paczka. jadlam po
          1 sezamku. Wielka radosc na obczyznie. Z polskich towarow pamietam zarowki
          Philipsa / mala satysfakcja /, gabki do lazienki / tez raz widzialam /.
          Najczesciej bywa chyba konina / ktora mnie nie interesuje / i jagniecina. obie
          zreszta udaja wloskie pochodzenie. Sa penwie truskawki w kupowanych lodach czy
          jablka w sokach, ale tez dowodow na to nie ma. To jest powod do zmartwienia, a
          nie to, ze niewiele wymyslilismy.
      • bagatella do linn 27.05.06, 10:50
        alez w polsce robi sie juz od wiekow calych tyle pieknych i luksusowych rzeczy,
        ktore zalewaja swiat, ale... nigdy pod szyldem made in poland. ze wspomne tylko
        o garniturach, krawatach, dzinsach, wyroby ze skory, futra piekne, wszelakie
        wyroby szklane, porcelana, wyroby platerowe, krysztaly, kafelki, farby itepe
        itepe. moznaby by mnozyc i mnozyc ta liste, wiec nie narzekaj linn, ze polska
        nie potrafi zrobic czegos porzadnego czym by zalala swiat. taka byla kiedys
        niestety polityka gospodarki planowanej, sic, i dzisiaj to niestety dokuczliwie
        pokutuje.
    • Gość: p.olina A Oscypek?!!.. IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.06, 07:23
      Dzysus, a OSCYPEK a ktorego tak walczylisny z EU??
      • Gość: lu Re: A Oscypek?!!.. IP: *.acn.waw.pl 27.05.06, 10:31
        Wyrabiaja go tatrzanscy gorale, a wiec takze -na rownych prawach- Slowacy.
        Dlatego w UE jest to produkt regionalny, a nie narodowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka