Dodaj do ulubionych

Kisielowiec

27.05.06, 07:08
Czy ktoś ma może przepis na rodzaj biszkoptu do którego zamiast mąki dodaje
się kisiele w proszku?Pamiętam to ciasto z dzieciństwa,babcia je robiła, i
ostatnio przypomniało mi się z nostalgią
Obserwuj wątek
    • cipcipkurka Tu jest takie coś: 27.05.06, 08:15
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=42095690&a=42188301
      • dynnia Re: Tu jest takie coś: 27.05.06, 08:22
        Dzięki,to na pewno to!Były to właśnie lata PRL (wczesne 70-te).Babcia już
        niestety nie żyje, a zeszyt z przepisami gdzieś się zawieryszył.Zaraz idę piec!
        • linn_linn Re: Tu jest takie coś: 27.05.06, 10:57
          Inne czasy... Mozesz dodac make ziemniaczana, wyjdzie na to samo. Zalezy Ci na
          barwnikach? Nie lepiej zrobic ciasto z owocami?
          • cipcipkurka Nieno, zdecydowanie najlepiej zrobić śledzia. 27.05.06, 11:00
            Ale skoro Dynnia chciała kisielowiec, to czemu proponować jej ciasto z owocami?
            I co z tego, że zdrowsze, wspomnienia też się liczą.
            • linn_linn Re: Nieno, zdecydowanie najlepiej zrobić śledzia. 27.05.06, 11:03
              Wspomnienia tak, ale moim zdaniem nalezy kultywowac zdrowe tradycje.
              • dynnia Re: Nieno, zdecydowanie najlepiej zrobić śledzia. 27.05.06, 20:29
                No właśnie.Chciałam po prostu kisielowiec.Z sentymentu.A nie jakieś banalne
                ciasto z owocami.Nawet kosztem zdrowia....
                • linn_linn Re: Nieno, zdecydowanie najlepiej zrobić śledzia. 27.05.06, 20:33
                  Banalne? Jest wiele niebanalnych.
                  • dynnia Re: Nieno, zdecydowanie najlepiej zrobić śledzia. 28.05.06, 06:48
                    Chyba nie rozumiesz, że chcę po prostu poczuć smak ciasta które piekłam z
                    ukochaną babcią jako mała dziewczynka a nie zeżreć kawał, nawet
                    najpyszniejszego ciasta.Dla mnie jest to różnica
                    • linn_linn Re: Nieno, zdecydowanie najlepiej zrobić śledzia. 28.05.06, 09:24
                      Oczywiscie ze rozumiem. Tyle, ze ten smak to maka ziemniaczana, a reszta to
                      sztuczny kolor. Ja jako dziecko jadalam budynie z torebki, a teraz do tego
                      smaku nie wracam: robie je sama.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka