dynnia 27.05.06, 07:08 Czy ktoś ma może przepis na rodzaj biszkoptu do którego zamiast mąki dodaje się kisiele w proszku?Pamiętam to ciasto z dzieciństwa,babcia je robiła, i ostatnio przypomniało mi się z nostalgią Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cipcipkurka Tu jest takie coś: 27.05.06, 08:15 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=42095690&a=42188301 Odpowiedz Link Zgłoś
dynnia Re: Tu jest takie coś: 27.05.06, 08:22 Dzięki,to na pewno to!Były to właśnie lata PRL (wczesne 70-te).Babcia już niestety nie żyje, a zeszyt z przepisami gdzieś się zawieryszył.Zaraz idę piec! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tu jest takie coś: 27.05.06, 10:57 Inne czasy... Mozesz dodac make ziemniaczana, wyjdzie na to samo. Zalezy Ci na barwnikach? Nie lepiej zrobic ciasto z owocami? Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Nieno, zdecydowanie najlepiej zrobić śledzia. 27.05.06, 11:00 Ale skoro Dynnia chciała kisielowiec, to czemu proponować jej ciasto z owocami? I co z tego, że zdrowsze, wspomnienia też się liczą. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Nieno, zdecydowanie najlepiej zrobić śledzia. 27.05.06, 11:03 Wspomnienia tak, ale moim zdaniem nalezy kultywowac zdrowe tradycje. Odpowiedz Link Zgłoś
dynnia Re: Nieno, zdecydowanie najlepiej zrobić śledzia. 27.05.06, 20:29 No właśnie.Chciałam po prostu kisielowiec.Z sentymentu.A nie jakieś banalne ciasto z owocami.Nawet kosztem zdrowia.... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Nieno, zdecydowanie najlepiej zrobić śledzia. 27.05.06, 20:33 Banalne? Jest wiele niebanalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
dynnia Re: Nieno, zdecydowanie najlepiej zrobić śledzia. 28.05.06, 06:48 Chyba nie rozumiesz, że chcę po prostu poczuć smak ciasta które piekłam z ukochaną babcią jako mała dziewczynka a nie zeżreć kawał, nawet najpyszniejszego ciasta.Dla mnie jest to różnica Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Nieno, zdecydowanie najlepiej zrobić śledzia. 28.05.06, 09:24 Oczywiscie ze rozumiem. Tyle, ze ten smak to maka ziemniaczana, a reszta to sztuczny kolor. Ja jako dziecko jadalam budynie z torebki, a teraz do tego smaku nie wracam: robie je sama. Odpowiedz Link Zgłoś