Dodaj do ulubionych

maslanka - co to i czym mozna zastapic?

31.05.06, 09:03
Tu gdzie mieszkam maslanki chyba nie ma. Pisze "chyba", bo tak naprawde nigdy
w Polsce jej nie pilam, wiec nawet nie wiem jak smakuje. Stosuje teraz diete,
gdzie maslanka jest zalecana, stad moje pytanie :) Czym mozna ja ewentualnie
zastapic albo czy da sie przygotowac w warunkach domowych?
Licze na wasza pomoc :)
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: maslanka - co to i czym mozna zastapic? 31.05.06, 09:04
      Tu tez nie ma. Podobno mozna zastapic jogurtem zmieszanym z woda: pol na pol.
      • ba_nita Re:Sorry - ale to bez sensu... 31.05.06, 09:11
        Jedno i drugie ma ze sobą tyle wspólnego tylko, ze jest produktem mlecznym - ale już ich właściwości są diametralnie różne, o składzie nie wspominając. Tutaj więcej:
        www.fromako.pl/ZDROWIE/Zdrowie.htm
        • linn_linn Re:Sorry - ale to bez sensu... 31.05.06, 09:20
          Wiemy, ze to co innego, ale jesli MUSI sie zastapic /a w niektorych krajach
          maslanki nie ma /, uzywa sie jogurtu. Np. do pieczenia chleba.
          • ba_nita Re:Pod podanym linkiem wszystkie przetwory 31.05.06, 09:35
            mleczne są opisane i ich oddziaływanie na organizm. Jogurt i maslanka mają różne oddziaływanie na organizm:
            jogurt "...wywiera korzystny wpływ na wydzielanie soków trawiennych i podobnie jak inne fermentowane napoje mleczne eliminuje bakterie chorobotwórcze i gnilne z przewodu pokarmowego..."
            maślanka "...Korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaktykę jelit..."
            Punktem wspólnym jest wydzielanie żółci. Z artykułu wynika, że bliższy maślance jest raczej kefir.
            Biorąc pod uwagę, że autorka postu sama sobie aplikuje jakąś dietę (gdyby zalecił ją lekarz nie polecałby picia czegoś czego na rynku nie ma) to rzeczywiście małe znaczenie ma czym tę maślankę zastąpi.)))
    • muscovado Re: maslanka - co to i czym mozna zastapic? 31.05.06, 09:09

maslanka to taki kwaskowaty płynny jugurt, coś podobnego bardziej do kefiru...
      a może do świezo zsiadłego mleka... hmmm... trudno opisać...
    • artnow Re: maslanka - co to i czym mozna zastapic? 31.05.06, 09:27
      Boję się, że maślanki jako takiej niczym nie zastąpisz. Bo próbowałaś np z powodzeniem zastępować wołowine ??? Niby coś mozna dac w zamian, ale to już nie będzie wołowina...
      Konsystencją można spróbowac z kefirem, ale podejrzewam, że poza naszym zaściankiem tego też się nie uświadczy.
      BTW - nie narzekajmy na naszą kuchnię - IMO jest tak samo bogata jak kuchnie innych narodów i tak samo nietypowa.

CZARNY KONIEC IV RP.
      • linn_linn Re: maslanka - co to i czym mozna zastapic? 31.05.06, 09:34
        Nie przesadzajcie: jogurtem mozna. Oczywiscie nie po to zeby napic sie
        maslanki, ale miec skladnik do przepisu. Dziwne, ze mascarpone mozna zastapic
        zdaniem niektorych wszystkim, a maslanki nie.
        • ba_nita Re: Moim - nie można.)))n/t 31.05.06, 09:36

• lakimi Re: maslanka - co to i czym mozna zastapic? 31.05.06, 09:56
      dzieki, kochani, za pomoc :) teraz wszystko jasne - jogurtu mam tu pod
      dostatkiem, kefir tez sie czasem trafia, wiec i maslankopodobny napoj moge
      sobie zrobic sama.
      a ta "dieta", ba_nito, to zywienie wg montignaca :)) raczej nie wymaga porady
      lekarza, zwlaszcza jesli ma sie do zgubienia tylko kilka kg po zimie, a
      zdrowko, poki co dopisuje. zauwazylam tez, ze lepiej sie po niej czuje i mam
      wiecej energii niz przedtem :)a przy okazji chudne!

jeszcze raz dziekuje wszystkim, buziaki :)
      • Gość: Kxenia Re: maslanka - co to i czym mozna zastapic? IP: *.man.czest.pl 31.05.06, 14:56
        kup sobie smietane i sama pozyskaj maslanke :). Maslanka powstaje w efekcie
        oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany. Do słoika albo miksera wrzuc
        smietane żeby zrbiło sie masełko i płyn który zostanie to bedzie maslanka. :)
      • ba_nita Re:Mylisz się - KAŻDA dieta powinna być prowadzona 31.05.06, 15:16
        przez lekarza. Przy okazji polecam Ci ten wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=42748339
      • ocean.niespokojny Re: maslanka - co to i czym mozna zastapic? 31.05.06, 15:40
        doprawdy montignac??? akurat na montignac są ustalone zasady żywienia a nie co
        należy jeść i skoro nie ma maslanki no to nie ma to wplywu na tą dietę
    • jutka1 Re: maslanka - co to i czym mozna zastapic? 31.05.06, 15:21
      A nie jest to czasami to, co sprzedaja w US jako "buttermilk", a we Francji jako
      "lait fermenté"?
    • linn_linn Re: maslanka - co to i czym mozna zastapic? 31.05.06, 15:35
      Zawracanie glowy. Od kiedy to wynik jakiejs diety zalezy od maslanki czy jej
      braku.
    • lakimi Re: maslanka - co to i czym mozna zastapic? 31.05.06, 23:32
      ooo, a juz sie cieszylam, ze tu tak sympatycznie, lecz dyzurne jury czujne
      jak diabli, by wyrwac slowko z kontekstu i sie "czepnac", pouczyc, co by czlek
      za pewnie sie nie poczul ;)) naprawde chce sie wam? wspolczuje...
      kochani, spytalam co to jest maslanka i czym by mozna ja ewentualnie zastapic,
      zeby poznac smak, a nie co sadzicie na temat mojej diety ;) na MM maslanka jest
      ZALECANA jako urozmaicenie, ale nieobowiazkowa i tego sie trzymajmy. teraz
      wiem, ze to nie bedzie moj ulubiony napoj, wiec ja sobie daruje.

dziekuje osobom, ktore zechcialy wypowiedziec sie konkretnie i na temat.
      nie przepraszam, ze zawracam glowe, bo nie mam w zwyczaju przepraszac, ze zyje.
      pozdrawiam, zyczac niektorym wlaczenia na stale szczypty empatii do
      jadlospisu ;) przyda sie...
    • ampolion Re: maslanka - co jest co i jak 01.06.06, 03:53
      tinyurl.com/qv29a
    • linn_linn Re: maslanka - co to i czym mozna zastapic? 18.07.16, 14:52
      Przyganial kociol garnkowi...
    • linn_linn Re: maslanka - co to i czym mozna zastapic? 18.07.16, 14:53
      zycieikuchnia.blogspot.it/2014/11/czym-zastapic-maslanke.html
      • Gość: x maślanka jest dostępna na całym świecie, IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 18.07.16, 15:29
        przynajmniej tam gdzie jest mleko.
        Pytanie sprzed 10 lat dowodzi tylko niewiedzy pytającej i braku znajomości języka..
        • linn_linn Re: maślanka jest dostępna na całym świecie, 18.07.16, 18:40
          Np. we Wloszech jest o nia bardzo trudno. Kefir jest juz w sprzedazy od dluzszego czasu, maslanka jeszcze nie. W necie mozna kupic wersje w proszku: specjalnie dla piekacych.
          • olivkah Re: maślanka jest dostępna na całym świecie, 18.07.16, 19:08
            Jeśli jest śmietana, można sobie łatwo zrobić w domu maślankę. Wystarczy nalać tłustej śmietany niepełno do słoika, dobrze zamknąć, potrząsać nim przez jakiś czas i odcedzić powstałe masło. To co zostanie to będzie maślanka.
          • Gość: x trudno nie znaczy, że jej nie ma, IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 18.07.16, 22:28
            nie jest popularna. Latticello zwie się.
            W Niemczech jest maślanka i czysta maślanka, bez żadnych dodatków.
            Długo szukałem w Niemczech np. pospolitej serwatki aż znalazłem.
            • linn_linn Re: jest w Trydencie 19.07.16, 08:04
              Zwie sie latticello, ale w sprzedazy jej nie ma. No chyba ze sie mieszka np. w Trydencie-Gornej Adydze, ale trudno tam jezdzic po zakupy. Wiekszosc Wlochow nie zna tego produktu: do niedawna nie znala nawet kefiru / w mojej miejscowosci nawet teraz kupuja kefir tylko cudzoziemcy /: Wlosi pytaja co to jest? Nawet o kwasna smietane trudno.
              • Gość: x podobnie jak w Hiszpanii, IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 19.07.16, 10:24
                tam też problemy z mlekiem i jego przetworami, no i odstraszające ceny.
                Nie ma mleka, pijmy wino :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka