Gość: ninka IP: 80.120.58.* 01.06.06, 15:49 czym można zastąpic mąkę np. w biszkopcie w przypadku, gdzy ma to być dla alrgika (dieta bezglutenowa) dziękuję ew. za rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patyska Re: mąka a bezglutenowo 01.06.06, 15:51 maka bezglutenowa ;) a poza tym zapraszam na: www.celiakia.pl, www.malyalergik.pl no i na gazetowe forum alergie dzieciece ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halina Re: mąka a bezglutenowo IP: *.e-wro.net.pl 01.06.06, 22:23 mojemu synowi pieklam biszkopty z maki kukurydzianej bo tez mial diete bezglutenowa Odpowiedz Link Zgłoś
doris-ek Re: mąka a bezglutenowo 01.06.06, 23:21 Ja uzywam mieszanki bezglutenowej z maki ryzowej z domieszka tapiokowej i kartoflanej. Tu masz link do proporcji roznych GF miksow. www.enabling.org/ia/celiac/rec/mixes.html#gourmet Do sosow dobra jest maka kukurydziana (nie krochmal), na makarony z brazowego ryzu lub z fasoli i kukurydzy (firma drSchaer). Mam celiakie i tylko takie rzeczy moge jesc. Moje dzieci tez sa na diecie bezglutenowej. Biszkopty pieke z maka kasztanowa i ryzowa (wiecj ryzowej niz kasztanowej). Czesto tez uzywam "maki" orzechowej (jezeli ktos nie jest uczulony na orzechy to polecam). Odpowiedz Link Zgłoś