Gość: ania IP: *.eburwd8.vic.optusnet.com.au 09.06.06, 11:59 Chce zrobic ptysie dla siostrzenca, a w kraju w ktorym mieszkam (anglosaski) nie wiem co moze byd odpowiednikiem fix smietan. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: Bardzo prosze o pomoc co do smietan fix IP: *.eburwd8.vic.optusnet.com.au 10.06.06, 00:28 dziekuje za podanie mi budyniowego kremu ale ja bym prosila o cos co dziala jak ten smetan fix do smietany ubitej. czy moze mozna uzyc cos zastepczego? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk_dawid Re: Bardzo prosze o pomoc co do smietan fix 10.06.06, 00:45 nie musisz nic dodawac do ubijanej smietany. angielska 'double cream' albo 'whipping cream' ubije ci sie bez najmniejszego problemu. jesli jednak oniecznie chcesz ja utrwalic, dodaj nieco rozpuszczonej i ostudzonej zelatyny. Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina whipping cream stiffener 10.06.06, 01:04 a swoja droga: idz do sklepu (tam gdzie mieszkasz), wytlumacz co masz na mysli i spytaj sie o produkt. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
addda1 Re: whipping cream stiffener 10.06.06, 01:16 oj kochana,angielscy ekspedienci nie maja pojecia o tym co robia!wielokrotnie to sprawdzilismy (z mezem),pytajac w roznych sklepach o rozne rzeczy (podstawowe). uwierzcie mi- oni na prawde sa niekompetentni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina Re: whipping cream stiffener 10.06.06, 01:20 jezeli tak mowisz, to Ci wierze;) ja osobiscie zyje w "germanskim" kraju, wiec wszystko wyglada troche inaczej: porzadek i dokladnosc...:D ale sprobuj poszukac ten whipping cream stiffener, na pewno bedzie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: whipping cream stiffener IP: *.eburwd8.vic.optusnet.com.au 10.06.06, 01:40 ja jestem w Australii i szukalam wszedzie wlacznie z internetem in nic. a jak wbije zelatyne to nie bedzie grudek? Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina Re: whipping cream stiffener 10.06.06, 01:47 widze gdzie jestes;) nie ma tego co Ci podalam? no coz: inne kraje, inne tradycje, za to u nas nie ma kislu (na serio, przywoze z polski). co do zelatyny: nie wiem, nie moge Ci pomoc, moze ktos Ci jeszcze doradzi. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiubździa Re: whipping cream stiffener IP: *.eastlink.ca 10.06.06, 02:15 Ja w Kanadzie, tu co prawda jest taki sam usztywniacz jak w Polsce, ale ja go nie używam, kupuję smietanę do ubijania i dodaję mascarpone, tak po uważaniu:) Trzyma się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
addda1 Re: whipping cream stiffener 10.06.06, 02:16 no, u nas tez nie ma kislu (kisielu????) kiedys widzialam zelatyne,ale jeszcze nie probowalam.ale smietane wyprobuje,pozdrawiam serdecznie,footbolowo...:) Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina Re: whipping cream stiffener 10.06.06, 02:27 a sama juz nie wiem: czy kislu czy kisielu...wlasnie czekalam kto mnie poprawi;)) ja robie krem podobnie jak kolezanka: smietana do ubijania, mascarpone, smietana normalna i ten nieszczesliwy "usztywniacz" w moim wypadku: sahnesteif, aha i cukier. pozdrawiam na dobranoc, lub tez w wypadku australii to chyba: dzien dobry?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania No i hurraaa IP: *.eburwd8.vic.optusnet.com.au 10.06.06, 05:08 Posluchalam dobrej rady i poszlam do Europejskiego sklepu (wlasciciele z z Austrii) i powiedzieli ze nie maja smietan fix i pytali do czego do sluzy i dali mi Sahnefest. Bardzo dziekuje za wspaniale rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: No i hurraaa IP: *.eburwd8.vic.optusnet.com.au 10.06.06, 05:08 a czy kisiel to nie jest w anglosaskich krajach junket? Rozpuszcza sie taka kolorowa tabletke Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina Re: No i hurraaa 10.06.06, 12:49 ciesze sie, ze udalo Ci sie;)) super pomysl z tym sklepem europejskim! a tak przy okazji to i ja zyje w austrii. ja robilam z tym kremem, ktory Ci na gorze podalam ciasto z truskawkami: biszkopt (niski), na niego klade polowe tego kremu, na to truskawki(ja kroje je w plasterki, zeby tak nie wystawaly z masy), teraz druga polowe kremu i na sama gore jeszcze raz truskawki. wszystko polewam galaretka. wstawiam do lodowki i podaje na zimno. sprobuj jak bedziesz miala czas, tym bardziej jezeli kupisz gotowy biszkopt, czas pracy nad ciastem trwa okolo 15 minut, a jest bardzo smaczne;) i napisz czy ta tabletka to faktycznie kisiel, ciekawa jestem;) pozdrawiam i smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: No i hurraaa 10.06.06, 23:17 Wedle Kościuszkowskiego słownika (nowego) kisiel to (starch)jelly. Odpowiedz Link Zgłoś
guodny_kroolik Re: whipping cream stiffener 10.06.06, 20:10 hej, co do braku kisielu, to przecież wystarczy byle kompot + mąka ziemniaczana... A i smaczniejsze niż kisiel z proszku. (Wymądrzam się, a sama gościłam przez pół roku Niemkę. Wyjechała z walizką kisieli, a nie z torbą mąki ziemniaczanej :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina kisiel;) 10.06.06, 20:15 to jak u mnie: torby pelne kisieli jako import z polski, ZAWSZE :D Odpowiedz Link Zgłoś
egraa Re: kisiel;) 12.06.06, 16:36 Oooo, a od kiedy to można wwozić żywność do Australii??? Mnie kazali wszystko co jadalne wyrzucić do kubła na lotnisku :( Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina egraa;) 12.06.06, 19:13 pomieszaly Ci sie wiadomosci;) do AUSTRII, nie do australii:) ja nie zyje w australii, tylko w austrii. i faktycznie co lato od babci przywoze kisiel torbami. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: whipping cream stiffener 10.06.06, 15:59 Ania - tylko nie wsypuj zelatyny bezposrednio do smietany! Namocz najpierw w wodzie albo jakims soku (zalezy, czy chcesz 'normalna' bita smietane czy 'pokrecona' - z posmakiem bialego wina, soku z pomaranczy etc). Namoczona zelatyne podlej goracym plynem i mieszaj. Ma sie cala rozpuscic - jesli nie, postaw na krotko na malym ogniu i mieszaj. Wystudz i dopiero takie cos dodawaj do ubitej smietany. Dziala bardzo podobnie do wszelkich smietan fixow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: whipping cream stiffener IP: *.eburwd8.vic.optusnet.com.au 11.06.06, 12:55 Baredzo dziekuje za wspniale rady a kisielu chcialm dodac do bialek z jajek by zrobic taka pianke do ciastek jak tutaj opisywano. Odpowiedz Link Zgłoś