Gość: szwedka_kredka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:10 w hipermarkecie i jest strasznie niedobry chyba wyrzucę myślałam, że na forum znajdę coś o nim, ale niestety... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szwedka_kredka Re: Kupiłam ser ołomucki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:37 około 3 zł może stąd ten okropny smak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aimar15 Re: Kupiłam ser ołomucki 12.06.06, 13:17 e myslałam, że więcej... w takim razie wyrzuć... nie zaśmierdzaj lodówki :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Kupiłam ser ołomucki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:59 Ołomuniecki syr?-taki z dziurką? Ma śmierdzieć:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f jest duzo na forum o nim - jest 12.06.06, 12:11 odpowiedzia słowacka na sery francuskie:-))) Powalającą! Ja kocham - im straszy tym lepszy, tylko lodówke iręce i zęby trzeba myc cały czas... Smazy sie go na patelni lub profani zakochani jedza na chlebie. Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Kupiłam ser ołomucki 12.06.06, 12:41 z dziurką czyli go dam na patelnię dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: bądź twarda! :-) wytrzymaj zapach! n/t 12.06.06, 13:22 ja mimo checi wymiękłam z tym sYrkiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Kupiłam ser ołomucki 12.06.06, 13:37 jesli nie lubisz ostrych serów o AŻ TAK intensywnym aromacie, to smażony ołomuniec też może Ci nie smakować. Ale jako zakąska do piwa jest najlepszy! Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Kupiłam ser ołomucki 12.06.06, 13:22 ja jem najcześciej bez dodatków "na zimno" do pieczywka lub sałatek popj piwkiem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Niedobry??? IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.06, 15:25 jak strasznie niedobry to może zwyczajnie strasznie stary?? Bo aż trudno uwierzyć by nie smakował... No chyba, że nie lubisz takich gnilaków i nie jadasz innych serów z pleśnią. Bo trudno mi uwierzyć by nie smakował komuś kto zjada camemberty, brie i rokpole (że tak po polsku nadmienię). :) I nie wyrzucaj! O ile fakycznie przydatność nie minęła sto lat temu. Może się znajdzie jakiś amator wśród znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka_kredka Re: Niedobry??? 12.06.06, 16:47 wszystkie wymienione przez Ciebie sery lubię, a ten nie bardzo mi przypadł do gustu, są dwie możliwości: - jem go po raz pierwszy i muszę się przyzwyczaić - może to jakaś podróba? a może nie jest mi pisany... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrAk Ser ołomucki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 15:34 Co komu śmierdzi, a co smakuje kwestia smaku... A mnie smakuje tak: - pokroić krążki sera, każdy na 6-8 części, - włożyć do słoika, przesypując grubo mielonym pieprzem, albo pokruszonymi "listkami" suszonej papryki, albo plasterkami czosnku, albo ziołami jakie kto tam już wymyśli, - zalać olejem lub oliwą, - zostawić w lodówce na mniej/więcej tydzień. Mnie smakuje do piwa, a także do czerwonego wina, w towarzystwie bagietki macznej w oliwie spod serka. Dobre też z oliwkami, pomodorkami koktajlowymi. Podobnie przyrządzam nasz bundz, a także pleśniowe serki np. sekret mnicha albo inny camambert czy brie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika 6-8 części? IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.06, 15:47 To chyba żyletką... Albo zmrożony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrAk Re: 6-8 części? A no tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 20:09 No, mi się wydawało, że to nie jest aż tak skomplikowane. Ale cóż... Bieżesz plasterek serka, na płask kładziesz go na deseczkę. Bieżesz do rączki nóż. Ustawiasz go prostopadle do płaszczyzny plasterka sera, mniej więcej nad średnicą koła jaki tworzy plaster sera w tym rzucie (wiem, że to nie idealne koło, ale dla naszego zadania możemy przyjąc takie założenie) . Opuszczasz nóż do oporu (zakładam że dotarłaś tylko do deseczki.) Wyciągasz nóż z sera. Obracasz krążek sera o 90 stopni - można z całą deseczką. Powtarzasz ruch noża w dół i do góry. Tym sposobem uzyskałaś 4 kawałki. Teraz każdy uzyskany tym sposobem kawałek postaraj się przekroić na dwie mniej więcej równe części. Tym sprytnym sposobem uzyskasz już 8 cząstek. Jeśli chodzi o uzyskanie sześciu kawałaków postaraj się wymyślić sama. Potraktuj to jak zadanie domowe. Uwaga! Można sobie przyspieszyć pracę układając do krojenia kilka krążków sera jeden na drugim! Użycie noża wydaje mi się prostsze niż żyletki, szczególnie, że te ostatnie są dość trudno dostępne w dzisiejszych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrAk Re: 6-8 części? A no tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 20:13 Przepraszam za to "bieżesz" coś mnie zaćmiło.... Odpowiedz Link Zgłoś