Dodaj do ulubionych

Polskie danie dla Europejczyków.

15.06.06, 19:52
Wiem, że podobne wątki już były wielokrotnie, ale zaryzukyję. Jakim JEDNYM
Daniem możmna zaprezentować Polską kuchnię przed młodzieżą z Niemiec, Angli i
Francji? Bigos czy Pierogi odpadają, bo spotkanie odbędzie się na Krecie, i
mniemam że kiszonej kapusty i białego sera się tam nie uświadczy. Jakie
pomysły?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Polskie danie dla Europejczyków. 15.06.06, 19:55
      chłodnik

w zimniejsze dni żurek
    • hyacinth.bucket Re: Polskie danie dla Europejczyków. 15.06.06, 19:57
      Na Krecie jest feta , ruskie z feta sa wyborne !
      • aka10 Re: Polskie danie dla Europejczyków. 15.06.06, 19:59
        Tych zapytaj :-)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=43163054
    • bagatella Golabki i jeszcze raz golabki 15.06.06, 21:53
      w roznych krajach robie tzw kapuste faszerowana, ale tak jak to my w polsce
      robimy nie robi nikt na swiecie. i do tego dobry sosik, albo grzybkowy albo
      pomidorowy hot, rewelacja dla kazdego podniebienia. na krecie, wiem, kapuste
      mozna kupic. powodzenia
      • Gość: mm Re: Golabki i jeszcze raz golabki IP: *.acn.waw.pl 15.06.06, 22:10
        Golabki sa wszedzie.
    • ba_nita Re:Kiszka ziemniaczana lub babka ziemniaczana.n/t 15.06.06, 22:03

• Gość: europejczyk golonka, fasolka po bretońsku i na tacce IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 15.06.06, 22:09
      tekturowej "fish&chips" (takie jak w smażalni nad Bałtykiem).
      • bagatella Re: golonka, fasolka po bretońsku i na tacce 15.06.06, 22:27
        ich'u, no nie wstydzilbys sie twoich niemieckich czy innych gosci podjac
        fasolka? na boga, zlituj sie, jak cie lubie, dziewczynie chyba naprawde zalezy,
        a tobie ciagle zarty w glowie, hola
        • Gość: ich11 dla każdego coś dobrego, dania popularne IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 15.06.06, 22:51
          w Polsce, a jednocześnie (z wyjątkiem fasolki po bretońsku) znane w tych trzech
          krajach. :))))
          • bagatella ich'u 15.06.06, 22:58
            no dobrze,ale golonka to taka jak na ta wyspe to chyba zbyt ciezka i zbyt
            kosztowna, dla tylu luda to by trza bylo parenascie golonek, a liczac po
            golonce na chlopa to dziewczyna by chyba poszla z torbami:)))))
            • fridolino Re: ich'u 16.06.06, 00:44
              mi sie podoba pomysl chlodnika lub zurku. Wiem z doswiadczenia ze obcokrajowcy uwielbiaja zurek. Swoja droga jak to dzieciaki to ja zrobilabym im wieczorem ognisko z kielbaskami i pieczonymi ziemniakami. Na zachodzie ludzia jakos dziwnie zapomnieli o porzadnym ognisku.
              • Gość: ich11 a znajdzie tam odpowiednią kiełbasę? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 16.06.06, 04:19
                Na Krecie to chyba łatwiej o rybę po grecku! ;))
            • Gość: ich11 przecież żartuję:)))))))))) Ty zawsze tak poważnie IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 16.06.06, 04:17
              do wszystkiego podchodzisz, nawet jak ja to piszę? ;))))))))))))))))
              • bagatella Re: przecież żartuję:)))))))))) Ty zawsze tak pow 16.06.06, 16:07
                wiesz co, nie wiem czemu ale po raz pierwszy wzielam na serio to co napisales i
                tak jakos pioro napisalo szybciej niz pomyslalam, ze to fakt mogl byc zart. ech
                ta polska goraca krew :)))))) nie zlosc sie drogi kohlu bo ci to w urodzie
                zaszkodzi, pozdrawia bagatella
    • mmk9 Re: Polskie danie dla Europejczyków. 16.06.06, 09:30
      Jeśli jedno danie, to koniecznie wegetariańskie, Wiadomo, moda. Chodzi przecież
      o to, żeby zjedli .Dlatego chlodnik wydaje się najlepszy, może z jajkiem
      fakultatywnym, kto chce to weźmie.
      • flisvos Re: Polskie danie dla Europejczyków. 16.06.06, 13:35
        chlodnik bedzie dosc trudno zrobic, bo w grecji nie ma wszystkich dostepnych
        produktow; ja mysle,ze ten pomysl z ogniskiem jest super
        ps
        jak mozna zrobic zurek nie majac zuru,(no chyba ze chce ci sie go ukisic) ja
        wiem ze grecja to nie koniec swiata ale...
        • ba_nita Re: Polskie danie dla Europejczyków. 16.06.06, 14:19
          flisvos napisała:
          > jak mozna zrobic zurek nie majac zuru,(no chyba ze chce ci sie go ukisic) ja
          > wiem ze grecja to nie koniec swiata ale...
          Ano właśnie w ten sposób: ukisić. Od lat nie kupuję zakwasu. Naprawdę wielkim problemem jest zalanie mąki żytniej letnią, przegotowaną wodą, dodanie przypraw (czosnek, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy) a można tylko czosnek i wzięcie zakwasu w butelce chociażby na koniec świata? Nic mu się nie stanie nawet przez 2 miesiące.
          • Gość: Wanda Re: Polskie danie dla Europejczyków. IP: *.5-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.06.06, 22:23
            Proponuje zrazy zawijane z cieniutkich plasterkow wolowiny. Do tego garnitur ze
            swiezych jarzyn planych maslem.
            • Gość: jacek2 Re: Polskie danie dla Europejczyków. IP: *.w83-112.abo.wanadoo.fr 16.06.06, 22:38
              Moze na Krecie znajdzie sie kasza gryczana do tych zrazow ...
              • horpyna4 Re: Polskie danie dla Europejczyków. 16.06.06, 22:51
                I ogórek kiszony...
                • mmk9 Re: Polskie danie dla Europejczyków. 17.06.06, 08:11
                  Żubróweczka
                • mmk9 Re: Polskie danie dla Europejczyków. 17.06.06, 08:12
                  co ja gadam. Bimberek podlaski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka