Gość: maciek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.03, 11:06 dalczego we wszystkich produktach nie podano informacji o środkach spulchniających. Ich brak, mimo starań daje zakalec, niemniej i tak smaczne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nela Re: Ciasta z Francji IP: *.acn.pl / 10.68.1.* 05.02.03, 18:40 ciasta bez srodkow spulchniajacych sa czesto pieczone, i zakalec jest wynikiem niewlasciwego procesu pieczenia, a nie ciasta bez proszku. Sprobuj jeszcze raz, jezeli twoj piecyk nie pozwala na lepsza regulacje moze warto podpiec sam spod najpierw z 15 minut a dopiero potem polozyc "smaczek" - owoce, mase. Przed podpiekaniem samego spodu ponakluwaj widelcem zeby moglo ujsc powietrze, inaczej sie wybrzuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UlaD Re: Ciasta z Francji IP: *.acn.pl 05.02.03, 19:30 Pierwsze ciasto to ciasto na kruchym cieście (trzecie chyba też, ale nie doczytałam), które powinno wyjść bez ulepszaczy, drugie to taki klasyczny bretoński deser, który własnie ma wyjsć taki budyniowato - zakalcowaty :). Nie wszyscy to lubią, ja akurat tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Ciasta z Francji IP: *.chello.fr 05.02.03, 21:14 Pierwsze ciasto 'tarte aux poires' jest robione z ciasta kruchego wiec nie ma potrzeby dodawania proszku do pieczenia, co do kremu to takiego jeszcze nie robilam, ale moze sproboje :o) ; to ciasto mozna zrobic rowniez z morelami, brzoskwiniami, truskawkami ( moje ulubione )itp... Drugie ciasto 'far broton', wydaje mi sie natomiast troche dziwne; moim skromnym zdaniem jest troche za malo mleka, moze dlatego wychodzi zakalec? Ja robie go bardzo czesto ale uzywam az 1 litre mleka, 4 jajka, 250g maki, 175g cukru, cukier vanilliowy i sliwki suszone ( mozna zastapic swiezymi czeresniami ); ciasto expres! bardzo dobre na podwieczorek, dzieciaki uwielbiaja ale zgadzam sie ze zdaniem ze nie kazdy lubi:o) Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feline Re: Ciasta z Francji IP: proxy / *.dial.proxad.net 06.02.03, 09:47 Ty robgisz "clafoutis" a far wlasnie JEST ZAKALCEM w polskim rozumieniu. Bon appetit ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Ciasta z Francji IP: *.chello.fr 06.02.03, 10:33 ja myslalam ze clafoutis = far= flan w zaleznosci co do niego wlozysz: jesli czeresnie to clafoutis, suszone sliwki- far breton, nature- flan:) ale ja i tak wole moj przepis, bo przynajmniej nie zakalec ;o))) Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Re: Ciasta z Francji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.03, 16:22 Jestem ogromna amatorka ciasta, ktore nazywa sie far bretonski (czyli, jak tu zostal nazwany "ciastem bretonskim) i bardzo czesto je robie, a w Bretanii jadlam je dziesiatki razy i ngdy w zyciu nie widzialam wersji z rodzynkami. Wydaje mi sie to jakims zagranicznym (polskim???) wymyslem. Zreszta tradycjonalisci uwazaja, ze far robi sie nawet bez suszonych sliwek, bez zadnych bakalii. Wydaje mi sie, ze pani Rudnicka nigdy w zyciu nie robila tego ciasta i stosujac sie do jej przepisu sliwki i rodzynki (ktore, zareczam, pospuja oryginalny smak ciasta i upodobnia je do tysiaca ciast z bakaliami) po prostu opadna na dno, bo ciasto jest wyjatkowo rzadkie. Gdyby pani Rudnicka robila kiedykolwiek to ciasto, wiedzialaby ,ze sliwki nalezy obtoczyc lekko w mace. Inaczej cale ciasto jest nieudane. Mysle, ze pani Rudnicka powinna trzymac sie przepisow wegetarianskich, ktore byly bardzo interesujace, a francuskie potrawy powinny zostac pod opieka Zosi albo Hanny Orzechowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milene Re: Ciasta z Francji/tarta z gruszkami IP: *.d1.club-internet.fr 09.02.03, 17:13 Jezeli chodzi o to ciasto to jest ono bardzo popularne we Francji ale przepis jest zupelnie inny. Dla zainteresowanych podaje bo ciasto jest naprawde pyszne Na spod kruche ciasto ktore trzeba najpierw lekko podpiec Na wierzch Okolo 6-7 gruszek najlepiej swiezych ( z kompotu tez moga byc) przekrojone na pol albo w cienkie plastry ulozone w korone 1 jajko 4 lyzki stolowe cukru 3/4 filizanki gestej smietany (18cl) 2 lyzki kirschu albo cherry 1/4 filizanki (160 g) zmielownych migdalow 1 lyzka stolowa cukru waniliowego Wszystkie skladniki wymieszac i zalac to masa ciasto z gruszkami. Bardzo waznycm skladnikiem sa zmielone migdaly, ktorych w przepisie z artykulu nie bylo za to bylo duzo jajek, cala szklanka cukru i cytryna. Mnie osobiscie ten przepis nie styka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Ciasta z Francji/tarta z gruszkami IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.02.03, 17:54 Oryginalny przepis na tertę z owocami po alzacku. ciasto: 150 g. mąki [najlepiej krupczatki], 75 g masła, 40 g cukru, 1 jajko, 1 łyżka pleju; 500-600 g owoców [jabłka, gruszki. śliwki, wiśnie, czereśnie, morele]: zalewa: 1 jajko, 200 g mleka, 40 g cukru. 1, Przyrządzić słodkie ciasto: utrzeć tłuszcz z cukrem, jajkiem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać do mąki, zagnieść ciasto i postawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. 2. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tart lub tortownicę. Nakłuć widelcem. 3. Pokrojone u wydrylowane owoce ułożyć ciasno na cieście. Piec w gorącym piekarniku 20 min. 4. Ubić jajko, cukier i mleko, zalać tartę, wstawić ponownie do piekarnika, piec jeszcze 15 min na średnim ogniu. Uwaga: jeżeli owoce są bardzo soczyste, należy zrobić grubsze brzegi ciasta. Zyczę smacznego - Maria Odpowiedz Link Zgłoś