Dodaj do ulubionych

pomysły na mielone

13.07.06, 13:20
macie jakies nieskomplikowane pomysły ?? mam na myśli oczywiscie kotleciki.
Obserwuj wątek
    • zielony_listek kulki albo w pieczarkach 13.07.06, 13:27
      Pomysl raczej oklepany, zamiast formaowac kotlety robie małe kuleczki (ok. 3 cm
      średnicy).
      Przepraszam, jeśli przykwasiłam, ale ze mnie marna kucharka, raczej podczytuję
      forum, więc nagle taka okazja żeby cos wreszcie od siebie napisać :-))))
      Albo zapiekam w kapeluszach od pieczarek (od góry pod koniec posypuje startym
      żółtym serem).

Pozdrawiam
      zielony_listek
      • jacek1f duzo tu: 13.07.06, 13:36
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24270523&a=24274739
        • shilla01 Re: duzo tu: 13.07.06, 13:40
          dzieki wielkie jacek1f, przyda mi się bardzo to co wkleiłeś :)
      • shilla01 Re: kulki albo w pieczarkach 13.07.06, 13:36
        możesz napisać coś wiecej o tej drugiej ???
        • zielony_listek wieczorem 13.07.06, 13:39
          W domu mam dokładny przepis, poszukam i napiszę.
          pozdrawiam
          zielony_listek
          • shilla01 Re: wieczorem 13.07.06, 13:40
            zielony_listek napisała:

> W domu mam dokładny przepis, poszukam i napiszę.
            > pozdrawiam
            > zielony_listek

no dobrze, niech będzie , najwyżej na następny obiadek :) pozdrawiam
            • zielony_listek Re: wieczorem 13.07.06, 13:46
              No i wychodzi znowu moja kucharska miernota, bo tam sie cos dodawało do tego
              mielonego i nie pamiętam co...
              W zasadzie to mozna po prostu kapelusze nafaszerowac mięskiem przygotowanym jak
              na kotlety.
              Pozdrawiam
              zielony_listek
              • shilla01 Re: wieczorem 13.07.06, 13:51
                zielony_listek napisała:

> No i wychodzi znowu moja kucharska miernota, bo tam sie cos dodawało do tego
                > mielonego i nie pamiętam co...
                > W zasadzie to mozna po prostu kapelusze nafaszerowac mięskiem

a to napisz chociaz w jaki sposob zapiekasz, z mieskiem sobie poradze :)
                • zielony_listek Re: wieczorem 13.07.06, 14:10
                  Spróbuj tak, ja robiłam bardzo podobnie (tylko czosnek dodawałam, bez koperku):

(z www.gotowanie.wkl.pl/przepis7603.html)

Kapelusze pieczarek odciąć, trzonki posiekane podsmażyć z cebulką na maśle,
                  doprawić do smaku. Na oddzielnej patelni podsmażyć mięso, po wystygnięciu
                  wymieszać,dodać surowe jajko, tarty ser. Farszem napełnić kapelusze(można
                  posypac serem), piec w piekarniku ok 15-20 min.Po wyjęciu można dodatkowo
                  obtoczyć w jajku i bułce tartej i podsmażyć na złoty kolor.

W niektórych przepisach piszą, żeby wczesniej obgotować kapelusze krótko w
                  osolonej wodzie, albo żeby przed zapiekaniem całość spanierować w jajku.
                  Ale ja leń jestem i jak mam do wyboru kilka metod to zazwyczaj wybieram
                  najprostrza (najmnie roboty, najmniej mycia).

Moja OMC tesciowa robi noramalne mielone, ale w środek daje "wkładkę" z farszu
                  z pieczarek i cebulki (pieczarki i cebulka posiekane i podsmażone wczesniej na
                  patelni).
                  Widziałam też przepisy, że taki farsz sie po prostu miesza z mielonym mięsem,
                  bułką, jajkiem i co tam na kotleta, ale sama tak nigdy nie robiłam.

Pozdrawiam
                  zielony_listek
                  • jacek1f wisnie coraz tańsze, to z wiśniami trzeba zrobić. 13.07.06, 14:18
                • zielony_listek zgubiłam przepis, ale cos na przeprosiny... 14.07.06, 11:13
                  No niestety, przetrzepałam cała półkę i nie znalazlam tego przepisu (na kartce
                  był). Chyba tajemniczy składnik na wiek wieki pozostanie słodką..., nie,
                  mieloną tajemnicą :-(
                  Ale na przeprosiny wielokrotnie sprawdzony przepis na ziemniaczki (znaleziony
                  dawno temu w necie, przepraszam nie pamiętam autora):

składniki - ziemniaki, mleko, czosnek (świeży lub kostki czosnkowe Knorra),
                  Vegeta (lub sol i zioła jakie lubisz), olej do wysmarowania formy.

Na dno formy (naoliwionej wczesniej np. pędzelkiem) nasypuję pokrojony czosnek
                  albo rozkruszam kostkę. Surowe ziemniak kroje w plasterki (max 1 cm grubości) i
                  układam na dnie "na zakładkę". Posypuję to czosnkiem (lub druga kostka) i
                  Vegetą. Zalewam mlekiem, żeby ziemniaki troszke wystawały (0,5-1 cm).
                  Wstawiam do nagrzanego do 200st.C piekarnika na godzinę. Jak ziemniaki jakies
                  wynalazkowe (dłużej sie gotują), to godzinę i 15 min.

Przepis brzmi troche szokujaco, ale efekt jest super - ziemniaki bardzo
                  delikatne i wcale nie bardzo czosnkowe.
                  Ja zazwyczaj robie to z polędwiczkami, wstawiam je 20 min. póżniej niz
                  ziemniaki.

pozdrawiam
                  zielony_listek
    • momas Re: pomysły na mielone 13.07.06, 13:47
      Nie tylko klopsiki....
      ale np faszerowana cukinia, pomidory, kalarepki, kabaczki, papryki....
      • s.i.g.m.a Re: pomysły na mielone 13.07.06, 14:32
        to bardzo dobry pomysł , papryka lub cukinia faszerowana mięskiem mielonym
        jest przepyszna . Szybko się robi a jeszcze szybciej zjada :))
        • Gość: karmin Re: pomysły na mielone IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.07.06, 14:53
          Czasem dodaje do masy na kotlety mielone gotowanej soczewicy. Wtedy uzywam o
          polowe mniej miesa. Nie jestem wielkim miesozerca wiec lubie wymyslec cos na
          wpol warzywnego.
          • Gość: Dorna Re: pomysły na mielone IP: *.pl / *.enterpol.pl 14.07.06, 12:22
            A ja robię całkiem inne mielone:
            Masę robię jak na klasyczne kotlety,dodaję dużo posiekanej natki pietruszki.
            Tą masę rozsmarowuję na suchym waflu tortowym.
            Czekam kilka minut aż wafel rozmięknie i formuję z tego roladę.
            Tę roladę kroję póżniej na plastry o grubości około 1 cm.
            Każdy taki kotlecik zanurzam w rozmąconym jajku i smaże na oleju.Pychota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka