shilla01 13.07.06, 13:20 macie jakies nieskomplikowane pomysły ?? mam na myśli oczywiscie kotleciki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielony_listek kulki albo w pieczarkach 13.07.06, 13:27 Pomysl raczej oklepany, zamiast formaowac kotlety robie małe kuleczki (ok. 3 cm średnicy). Przepraszam, jeśli przykwasiłam, ale ze mnie marna kucharka, raczej podczytuję forum, więc nagle taka okazja żeby cos wreszcie od siebie napisać :-)))) Albo zapiekam w kapeluszach od pieczarek (od góry pod koniec posypuje startym żółtym serem). Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f duzo tu: 13.07.06, 13:36 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24270523&a=24274739 Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: duzo tu: 13.07.06, 13:40 dzieki wielkie jacek1f, przyda mi się bardzo to co wkleiłeś :) Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: kulki albo w pieczarkach 13.07.06, 13:36 możesz napisać coś wiecej o tej drugiej ??? Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek wieczorem 13.07.06, 13:39 W domu mam dokładny przepis, poszukam i napiszę. pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: wieczorem 13.07.06, 13:40 zielony_listek napisała: > W domu mam dokładny przepis, poszukam i napiszę. > pozdrawiam > zielony_listek no dobrze, niech będzie , najwyżej na następny obiadek :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek Re: wieczorem 13.07.06, 13:46 No i wychodzi znowu moja kucharska miernota, bo tam sie cos dodawało do tego mielonego i nie pamiętam co... W zasadzie to mozna po prostu kapelusze nafaszerowac mięskiem przygotowanym jak na kotlety. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: wieczorem 13.07.06, 13:51 zielony_listek napisała: > No i wychodzi znowu moja kucharska miernota, bo tam sie cos dodawało do tego > mielonego i nie pamiętam co... > W zasadzie to mozna po prostu kapelusze nafaszerowac mięskiem a to napisz chociaz w jaki sposob zapiekasz, z mieskiem sobie poradze :) Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek Re: wieczorem 13.07.06, 14:10 Spróbuj tak, ja robiłam bardzo podobnie (tylko czosnek dodawałam, bez koperku): (z www.gotowanie.wkl.pl/przepis7603.html) Kapelusze pieczarek odciąć, trzonki posiekane podsmażyć z cebulką na maśle, doprawić do smaku. Na oddzielnej patelni podsmażyć mięso, po wystygnięciu wymieszać,dodać surowe jajko, tarty ser. Farszem napełnić kapelusze(można posypac serem), piec w piekarniku ok 15-20 min.Po wyjęciu można dodatkowo obtoczyć w jajku i bułce tartej i podsmażyć na złoty kolor. W niektórych przepisach piszą, żeby wczesniej obgotować kapelusze krótko w osolonej wodzie, albo żeby przed zapiekaniem całość spanierować w jajku. Ale ja leń jestem i jak mam do wyboru kilka metod to zazwyczaj wybieram najprostrza (najmnie roboty, najmniej mycia). Moja OMC tesciowa robi noramalne mielone, ale w środek daje "wkładkę" z farszu z pieczarek i cebulki (pieczarki i cebulka posiekane i podsmażone wczesniej na patelni). Widziałam też przepisy, że taki farsz sie po prostu miesza z mielonym mięsem, bułką, jajkiem i co tam na kotleta, ale sama tak nigdy nie robiłam. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek zgubiłam przepis, ale cos na przeprosiny... 14.07.06, 11:13 No niestety, przetrzepałam cała półkę i nie znalazlam tego przepisu (na kartce był). Chyba tajemniczy składnik na wiek wieki pozostanie słodką..., nie, mieloną tajemnicą :-( Ale na przeprosiny wielokrotnie sprawdzony przepis na ziemniaczki (znaleziony dawno temu w necie, przepraszam nie pamiętam autora): składniki - ziemniaki, mleko, czosnek (świeży lub kostki czosnkowe Knorra), Vegeta (lub sol i zioła jakie lubisz), olej do wysmarowania formy. Na dno formy (naoliwionej wczesniej np. pędzelkiem) nasypuję pokrojony czosnek albo rozkruszam kostkę. Surowe ziemniak kroje w plasterki (max 1 cm grubości) i układam na dnie "na zakładkę". Posypuję to czosnkiem (lub druga kostka) i Vegetą. Zalewam mlekiem, żeby ziemniaki troszke wystawały (0,5-1 cm). Wstawiam do nagrzanego do 200st.C piekarnika na godzinę. Jak ziemniaki jakies wynalazkowe (dłużej sie gotują), to godzinę i 15 min. Przepis brzmi troche szokujaco, ale efekt jest super - ziemniaki bardzo delikatne i wcale nie bardzo czosnkowe. Ja zazwyczaj robie to z polędwiczkami, wstawiam je 20 min. póżniej niz ziemniaki. pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: pomysły na mielone 13.07.06, 13:47 Nie tylko klopsiki.... ale np faszerowana cukinia, pomidory, kalarepki, kabaczki, papryki.... Odpowiedz Link Zgłoś
s.i.g.m.a Re: pomysły na mielone 13.07.06, 14:32 to bardzo dobry pomysł , papryka lub cukinia faszerowana mięskiem mielonym jest przepyszna . Szybko się robi a jeszcze szybciej zjada :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmin Re: pomysły na mielone IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.07.06, 14:53 Czasem dodaje do masy na kotlety mielone gotowanej soczewicy. Wtedy uzywam o polowe mniej miesa. Nie jestem wielkim miesozerca wiec lubie wymyslec cos na wpol warzywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorna Re: pomysły na mielone IP: *.pl / *.enterpol.pl 14.07.06, 12:22 A ja robię całkiem inne mielone: Masę robię jak na klasyczne kotlety,dodaję dużo posiekanej natki pietruszki. Tą masę rozsmarowuję na suchym waflu tortowym. Czekam kilka minut aż wafel rozmięknie i formuję z tego roladę. Tę roladę kroję póżniej na plastry o grubości około 1 cm. Każdy taki kotlecik zanurzam w rozmąconym jajku i smaże na oleju.Pychota. Odpowiedz Link Zgłoś