wawan1 19.07.06, 20:34 w drugim naczyniu obok. Czy może mi to ktoś wytłumaczyć, do czego to ma służyć?:) CZy mam ja wypić, czy zostawić, a może przepłukać usta po kawie? Poważnie, nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waderka Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 19.07.06, 20:48 Też do niedawna nie wiedziałam i bardzo mnie to ciekawiło :) A odpowiedź znalazłam w gazetce aptecznej (chyba nazywa się "Zdrowie" czy jakoś tak). Okazuje się, że zwyczaj ten pochodzi z krajów południowych, gdzie zwykle jest bardzo gorąco - ta woda ma pomóc w uzupełnieniu płynów w organizmie po wypiciu kawy z kofeiną, żeby uniknąć odwodnienia. Zdecydowanie można ją wypić :) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.g21 Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 19.07.06, 20:53 po to żeby cię szlag nie trafił po wypiciu prawdziwego espresso np.we Włoszech.. w żadnym razie nie myć rączek... pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
tsheshek zapobieganie odwodnieniu 21.07.06, 18:00 kofeina (a espresso powinno miec jej duzo) oprocz dzialania pobudzajacego ma tez dzialanie moczopedne, zwlaszcza w lecie trzeba wiec duzo pic plynow, jak dla mnie macchiatto i zimna woda to super sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 19.07.06, 20:54 Sa 2 szkoly: jedna twierdzi, ze po wypicu kawy powinno sie wypic wode, aby zniwelowac gorzki smak. Druga / jesli sie nie myle, neapolitanska /: kawa jest tak szlachetnym napojem, ze przed jej wypiciem nalezy wyplukac jame ustna. Jame ustna, ale zabrzmialo... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 19.07.06, 20:55 Może być jeszcze szkoła lekarska: kawa mocno odwadnia, więc warto się po niej nawodnić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 19.07.06, 21:15 wode sie pije po to,zeby docenic pozniej smak gorzkiej kawy.a ja sie nauczylam obslugiwac to ustrojstwo do kawy w lokalnym barze:) Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 20.07.06, 19:52 Dokładnie!Aby docenić smak kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubu5000 Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.chello.pl 21.07.06, 10:07 ludzie skad wy wytrzasneliscie, ze przed piciem. we wloszech, hiszpanii, portugalii, francji pije sie po piciu, nawet w kosowie tez Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 10:08 w portugalii nawet do bici (una bica) nie dawali mi wody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SPAWN Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.chello.pl 21.07.06, 11:14 Normalka. na calym swiecie sie tak podaje a kawiarnie gdzie tak nie podaje traca wiele. Tak jak juz inni mowili po 1 kawa tak mocna zawiera duzo kofeiny i aby organizm sie nie odwodnil pije sie wode po 2 wode popija sie po kazdym łyku kawy aby przy kolejnym lyku kawy od nowa czuc aromat i sile kawy gdyby nie to kubki smakowe przyzwyczaiły by sie do smaku kawy. woda przeczyszcza usta z smaku kawy a kolejny łyk to kolejne doznanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chulanna Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: 213.9.157.* 21.07.06, 13:35 UMA bica? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 14:08 Gość portalu: chulanna napisał(a): > UMA bica? jak najbardziej-walnęłam byka Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 10:33 we Wloszech pije sie przed, obiezyswiacie. przynajmniej tam, gdzie espresso jest najlepsze, tzn. region Kampania i ogolnie poludnie. jesli jacys fighetti i tamarri w Mediolanie pija po, to ich problem. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 10:30 oczywiscie ze PRZED. a espresso pic tylko w Neapolu i okolicach, i to niekoniecznie w eleganckich kawiarniach. jedno z najlepszych, bardzo polecane przez miejscowych wypilem w malym barku przy stacji benzynowej w Pagani, prowincja Salerno. podstawa to maszyna z "wajcha" do regulacji, umiejetnie obslugiwana przez barmana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAZ Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: 212.160.172.* 21.07.06, 14:49 A widział ktoś z was kolor zębów po wypiciu expresso? Woda jest do przepłukania ust po wypiciu - czyści też zęby z osadu kawy. W hotelach po śniadaniu wolę sok pomarańczowy zamiast wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.catv.net.pl 21.07.06, 17:37 Po za tym a) ponoć woda rozcieńcza kawę i ta nie jest tak szkodliwa dla żołądka, b) (moje) ileż można siedzieć (jak długo kawa jest smaczna?) przy filiżance. A popijająć to jedno, to drugie wydłuża się chłeptanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wawan1 Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 20.07.06, 20:14 CZyli rozumiem, że wodę mam wypić przed kawą, aby docenić jej smak? Ale numer, a wiecie, że na serio, myślałam, że to po to, że jak kawa jest za mocna, to żeby sobie rozcieńczyć, ale ze mnie lekka wiocha, hii:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lao Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.chomiczowka.waw.pl 20.07.06, 21:02 no ja też tak myślałam dobrze że kulturalni ludize z forum mnie uświadomili ;) bo np. w coffee heaven (wiem że moze dla niektórcyh nie jest to autorytet w sprawach PRAWDZIWEJ kawy włoskiej) zawsze mówią klientoom że 'tam jest taka woda i mozna sobie wlać do espresso' no to z tego cala moja wiedza głownie pochodziła. tym bardzije że rozumiem ż epolskie kubki zmakowe nienawykłe sa do takiego ... ze tak powiem, czarciego napitku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 20.07.06, 21:19 Pewnie dlatego, ze klienci narzekaja, ze jest za mocna. Odpowiedz Link Zgłoś
panisiusia Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 20.07.06, 22:27 W coffee heaven ulubione pytanie, gdy zamówię espresso brzmi: "Pani wie, że ekspresso(bo z ekspresu;)) to taka mała kawa?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo To ja może anegdotkę IP: *.akron.net.pl / *.akron.net.pl 20.07.06, 23:59 Kilka tygodni temu byłem świadkiem, jak w kafejce w strefie wolnocłowej na Okęciu mój kolega zamówił espreso. Otrzymał filiżankę z kawą, ale nie dostał wody. - A woda? - zapytał się. - Jest w środku - odpowiedział bez namysłu sprzedawca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globetrotterbeer Re: IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 21.07.06, 00:24 jak sie doleje wody do espresso to juz raczej bedzie z tego americano, a tak na marginesie polecam espresso z karmelem albo bita smietana, ale nie wiem czy to w pl mozliwe;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 01:42 Z tego co zauważyłam to w Polsce woda podawana do espresso prawie zawsze pozostaje niezauważona i wraca za bar by skończyc w zlewie. A szkoda. Ja polecam gorącą czekoladę z espresso. Filizanka czekolady z espresso w środku...i odrobina bitej śmietany jak ktoś chce... pycha,choć może niespecjalnie na lato. Odpowiedz Link Zgłoś
emkz Re: 21.07.06, 06:33 Jeśli się doda bita śmietany to będzie espresso con pana. Wiem co mówię - pracuję w takiej jednej knajpce, na szczęscie nie w 'coffea heaven', którzy pojęcia nie mają o prawdziwej kawie! A można sobie zamówić nawet pół dawki espresso (jeden maleńki łyczek dosłownie, ale baaardzo mocny) i wtedy jest ristretto;-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: 21.07.06, 08:14 emkz napisała: > Jeśli się doda bita śmietany to będzie espresso con pana. Wiem co mówię - > pracuję w takiej jednej knajpce, na szczęscie nie w 'coffea heaven', którzy > pojęcia nie mają o prawdziwej kawie! > A można sobie zamówić nawet pół dawki espresso (jeden maleńki łyczek dosłownie, > ale baaardzo mocny) i wtedy jest ristretto;-) > Pozdrawiam! jeśli możesz to podaj adres swojej pracy bo nazwy pewnie nie zdradzisz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: 21.07.06, 16:39 emkz napisała: > Jeśli się doda bita śmietany to będzie espresso con pana. PanNa :) Odpowiedz Link Zgłoś
emkz Re: oczywiście, że 'panna';-) 21.07.06, 18:21 Przepraszam najmocniej, ale o tak wczesnej porze, o jakiej to pisałam nie zwracam uwagi na literówki... A adres jak najbardziej mogę podać: Wielka Brytania;-) Mają tu sieć włoskich kawiarenek (we Francji i Indiach też zresztą), planują otwierać również w Polsce, więc nie będę nazwami rzucać, żeby nie zapeszyć;-) Pozdrawiam miłośników kawy i mam nadzieję, że się wkrótce doczekacie wspaniałej kawy (arabica + robusta (6:1)) w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: oczywiście, że 'panna';-) 21.07.06, 21:29 emkz napisała: > Przepraszam najmocniej, ale o tak wczesnej porze, o jakiej to pisałam nie > zwracam uwagi na literówki... > A adres jak najbardziej mogę podać: Wielka Brytania;-) Mają tu sieć włoskich > kawiarenek (we Francji i Indiach też zresztą), planują otwierać również w > Polsce, więc nie będę nazwami rzucać, żeby nie zapeszyć;-) > Pozdrawiam miłośników kawy i mam nadzieję, że się wkrótce doczekacie wspaniałej > kawy (arabica + robusta (6:1)) w Polsce! hmm nie przepadam za sieciówkami Odpowiedz Link Zgłoś
emkz Re: oczywiście, że 'panna';-) 21.07.06, 21:32 może kiedyś spróbujesz akurat tam gdzie pracuję, to się może przekonasz...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siciliana Re: IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.06, 22:57 emkz napisała: > Jeśli się doda bita śmietany to będzie espresso con pana. con panna. Na Sycyli nie zauważyłam wody do espresso, ale może się nie przyglądałam, bo ja tam lubiłam najbardziej cappucino amaro (Na początku mówiłam senza zucchero, aż podpatrzyłam, że to się nazywa po prostu amaro, czyli gorzkie, jak gorzka czekolada) A Siciliani brali espresso i do tego sypali straaaaszsznie dużo cukru i dopiero wypijali. Brrr.... Czy wodę też - nie zwróciłam uwagi. Na przyszłość się przyjrzę o ile będę miała okazję. Od niedawna mam w domu prawdziwą włoską napoletanę (w innych regionach zwaną po prostu cafetierą) i robię sobie lungo albo espresso. Teraz będę każdy łyk "przedpijać" wodą. To dopiero będzie delektowanie się! Odpowiedz Link Zgłoś
kot.polarny espresso w nescafe cafe 21.07.06, 06:51 Byliśmy ostatnio. Mój chłopak zamówił dwa espresso, jedno dla mnie, drugie dla niego.Przy kasie poprosił o wodę. Pani zapytała czy chodzi o to, żeby mu dolać do filiżanki. Powiedział, że poprosi w szklance. Pani zniknęła na chwilę i zaraz przyniosła szlankę wody (jedną). Chłopak zabrał tacę i podążył w kierunku stolika, gdy już stawiał za nim tacę, przybiegła za nim pani z kasy z obłędem w oczach że "ta woda to jest wrzątek, czy o to panu chodziło?". Nie, o zimną. No i wymieniła mu na wodę z lodem. Hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 07:45 Woda wypitamiędzy łykami kawy odświerza poczucie smaku kawy :-) S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 08:28 Niedawno czytałam, niestety nie pamiętam źródła, że Włosi popijają kawę wodą, dlatego że kawa ma właściwości odwadniające. W ten sposób zapobiegają niedoborowi wody w organizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 09:51 Gość portalu: anka napisał(a): > Niedawno czytałam, niestety nie pamiętam źródła, że Włosi popijają kawę wodą, > dlatego że kawa ma właściwości odwadniające. W ten sposób zapobiegają > niedoborowi wody w organizmie. To ciekawe co piszesz, bo jka kilka lat temu goscilam w Polsce chlopaka mojej siostry - prawdziwego WLocha, to jak dostal wode razem z espresso to sie pytal co to i po co to :-D Pierwszy raz sie z tym spotkal :-) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 10:04 pewnie chłopak ze wsi:))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 10:37 raczej wrecz przeciwnie, miastowy z mediolanskiego hinterlandu - obstawiam Bergamo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elsaa Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.cust-adsl.tiscali.it 21.07.06, 08:31 tu we wloszech, choc jestem w barze codziennie no i przeciez w restauracjach tez b. czesto, jeszcze nigdy nie zaserwowali wody do kawy (ja nie pije bo nie moge kofeiny: jeli juz to duzo mleka) za to co do polskich miejsc z kawa uwielbiam, jak zamawiam maKiato a kelner powtarza, aaa ta kawa sie nazywa maCIato (uwazam ze lepiej niz popelniac glupie bledy powinni nazwac kawa z mlekiem i juz;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juwell Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 09:13 z tego co widzę, to jest co najmniej dwie albo i trzy szkoły korzystania z wody (oczywiście jeżeli zostanie podana). pierwsza, że pije się przed ażeby docenić smak kawy, druga, że pije sie w trakcie aby odświeżyć usta i również docenić napój a trzecia, że pije się po, co jest związane z właściwościami odwadniajacymi kawy. podoba mi sie to. osobiście tylko raz dostałem espresso z wodą i było to w kawiarence w galerii dominikańskiej we wrocławiu. jakoś tak odruchowo uznałem, że służy ona właśnie do tego trzeciego celu czyli uzupełnienia płynu po wypiciu mocnej kawy no i tak ją potraktowałem. mam natomiast pytanie do znawców tematu (np.barmanów) jaką wodę się podaje? domyślam się, że niegazowaną. ja dostałem w tej galerii... bodajże "evitę" ale za bardzo jej nie lubię. sam popijam muszynianką niskonasyconą (to mój numer 1) ale z uwagi na specyficzny smak, podobnie jak staropolanka, chyba nie za bardzo nadaje sie na taką wodę przed, w trakcie albo i po wypiciu espresso. po ostatnich informacjach o wodzie żywieckiej (ilość bakterii wskazuje, że jest gorsza od kranówy - informacja z czasopisma "przyjaciółka") to chyba też odpada. więc jaka? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 09:40 apropos-od kawy specjalistami sa nie barmani, ale BARISTA Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 10:36 liczba mnoga to baristi, skoro czepiamy sie szczegolow, a slowo oznacza wlasnie barmana. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Żywiec z bakteriami? phiiiiii 21.07.06, 17:37 Chciałbyś pić wodę destylowaną? Pewnie nie (ochydna jest). A Żywiec najwyraźniej nie ma groźnych bakterii, skoro go piję, a żołądek nie protestuje ani trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc1234 Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.netcologne.de 21.07.06, 17:27 :-):-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 09:20 Moim zdaniem, zalezy to od baru. Tam, gdzie wiekszosc prosi o wode, barman sam ja podaje. Tam, gdzie malo kto ja sobie zyczy, podaje ja na wyrazne zyczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nałóg Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.sggw.waw.pl 21.07.06, 09:33 Już sam fakt, że tego typu dyskusja toczy sie jest sam w sobie pocieszajacy. Jeszcze 10 lat temu jedyną możliwościa było wypicie ohydnej zalewajki. Myśle, że na temat wody wszystko zostało juz napisane i zdecydowanie uważam, że takowa powinn byc serwowana wraz z espresso. Pije duzo kawy, prawie zawsze jest to espresso i nie uważam sie za znawcę, jednak osobiscie do espresso w coffe- heaven nic nie mam o ile podane jest w filizance, a nie w tektórze-co oczywiscie jest profanacją i dyskwalifikuje taka kawę. Pozdrawiam kawoszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kimo czy pil ktos kiedys Kona Coffee z Hawajow? IP: *.hawaiiantel.net 21.07.06, 09:40 Interesuje mnie to bardzo. Moze kawosze to wiedza...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brrm Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 09:52 pewnien Włoch powiedział mi, ze we Włoszech też nie wszędzie piją wodę do kawy - na południu owszem, na pólnocy niekoniecznie.. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 10:35 na polnocy rownie dobrze mozesz sobie zrobic instant albo kupic plastikowy kubek z maszyny. prawdziwe espresso tylko na poludnie od, powiedzmy, Toskanii. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 10:57 A najlepiej w Neapolu. Moge nawet podac adres: Gran Caffè Gambrinus. www.caffegambrinus.com/ing/home.htm Oczywiscie taniej jest przy barze, nie przy stoliku. W Neapolu w ogole kawa jest najlpesza, nie tylko tam. M.in. z powodu jakosci wody, ale nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 12:15 ha, mialem jechac sluzbowo za dwa tygodnie, ale zmienil sie kierunek i smigam do Veneto. kawy tam raczej nie znajde, za to biale wino po prostu fantazja :) oprocz jakosci wody wyjatkowo istotna (opinia barmanow i milosnikow espresso) jest umiejetnosc obslugi maszyny, konkretnie rzecz biorac regulacji "wajcha". dzieki temu kawa jest naprawde "kremowa". Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 11:58 to fakt, podaja rzedko. w Neapolu i okolicach obowiazkowo, ale gdzie indziej to faktycznie rzadkosc. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 16:41 Gość portalu: elsaa napisał(a): > tu we wloszech, choc jestem w barze codziennie no i przeciez w restauracjach > tez b. czesto, jeszcze nigdy nie zaserwowali wody do kawy (ja nie pije bo nie > moge kofeiny: jeli juz to duzo mleka) za to co do polskich miejsc z kawa > uwielbiam, jak zamawiam maKiato a kelner powtarza, aaa ta kawa sie nazywa > maCIato (uwazam ze lepiej niz popelniac glupie bledy powinni nazwac kawa z > mlekiem i juz;) chyba odwrotnie :) Poprawnie - MAKKIato (transkrypcja fonetyczna) co do Włoch - w niektórych barach podają w innych nie. NIezaleznie od regionu Np. Neapolu piłam BEZ, w Sorrento Z wodą (podaną oddzielnie rzecz jasna) proste? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elsaa Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.cust-adsl.tiscali.it 21.07.06, 17:54 (rzeczywiscie napisalam tak, ze mozna zrozumiec na dwa sposoby) no ja zamawiam makkiato a kelner podaje mi macciato:) pilam tez kawe mocza;) Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 22.07.06, 00:21 to tez prawda, tym niemniej w Kampanii najprawdopodobniej dostaniesz wode (oczywiscie do wypicia PRZED). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.catv.net.pl 21.07.06, 17:43 Dlazego wszyscy powołują się na Włochy? Czy kawa tam rośnie, czy jest to produkt włoski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igloo Jeszcze słówko o coffee heaven IP: *.b-m.pl 21.07.06, 09:39 Niedawno byłam tam z koleżanką. Zamówiła dużą mrożoną kawę, ale gdy po nią poszła, okazało się, że ktoś wziął jej kawę. Ktoś, kto zamówił taką samą, ale średnią. Koleżanka lekko się obruszyła, na co sprzedawczyni ze spokojem: a nie może pani wypić tej średniej zamiast dużej? Odpowiedz Link Zgłoś
daniel_dortmund Re: Prawdziwy powod szklanki!! 21.07.06, 10:15 Kochani!! Wasze teorie co do szklanki wody podawanej razem z kawá (niewazne, czy espresso, ristretto, macchiato, czy cappu) sa bardzo ciekawe ale niestety tylko "oficjalná" wersjá dla cudzoziemcow. Jak wiadomo tradycja podawania szklanki wody do kawy pochodzi -jak i sama tradycja parzenia przez specjalnie wyszkolonych BARRISTI i picia kawy- z Wloszech. A szklanka z wodá jest po to aby pan WLOCH, po wypiciu kawy - przed odejsciem - mogl zamoczyc sobie rece w wodzie i przystylizowac troche swoje czarne, oleiste wlosy;)) Pozdro z Dortmundu.. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Prawdziwy powod szklanki!! 21.07.06, 10:16 :))) dobre ps z Wloch nie z Włoszech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.06, 10:05 Wodę pije się przed wypiciem espresso.Spróbuj, zobaczysz, że espresso nabiera wtedy znacznie głębszego smaku! :D I chyba najlepiej jak woda jest chłodna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broda Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 10:44 Nareszcie ludzie zaczeli sie delektowac kawą!!! Pracuje w branży od 8 lat i na poczatku była to orka na ugorze.Pozdro dla amatorów małej czarnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mc_coy Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 11:08 Delektuja,to chyba za duzo powiedziane.To,ze zrobil sie ruch w "interesie" wynika z tego,ze modne "jesionki" z kawą powstają jak grzyby po deszczu.Ludzie podłapali klimat takich miejsc i w koncu pojeli,ze kawa,to nie tylko szlachetny i bardzo wyrafionowany specjał,ale ze picie kawy w tychze modnych knajpach,to pewien okreslony styl. Ale w zadnym wypadku nie mozna tego mylić z delektowanim sie kawa. W miejscach,gdzie kupuje sie kawe do delektowania ruch pozostał znikomy, co z reszta ma swoje dobre strony,bo wiadomo,ze mała palarnia nie podoła z natłokiem ludzi spragnionych dobrej kawy i zacznie iśc w ilość kosztem jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
kasikj Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 11:32 Wodę podaje sie dlatego, iż kawa wypłukuje magnez z organizmu a magnez zawarty w wodzie ma uzupełnic jego niedobór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juwell Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 11:42 z tym moczeniem dłoni to chyba coś nie tak. do stylizowania włosów nie trzeba chyba aż mineralnej (chyba, że u źródeł zwyczaju była woda ze studni) no i raczej inne naczynie niż szklanka. jakaś miseczka to rozumiem ale szklanka??? poza tym raczej poprawia się i fryzurę i inne sprawy w toalecie przed lustrem a nie przy stoliku. no a po trzecie, to chyba takie zachowanie w kawiarni przy stoliku nie za bardzo wygląda apetycznie a przeciez włosi są raczej wrażliwi na punkcie estetyki. tzm. mam nadzieję, że są. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 11:57 oj daj spokoj, to przecie bardzo "dowcipny" tekst pewnie z jakiegos niemieckiego forum w klimatach "podczas jodlowania spadaja skorzane spodnie" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.catv.net.pl 21.07.06, 17:55 A która woda ma ten magnez. Chyba jakaś Kryniczanka, czy coś podobnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg coby gardlo przeplukac i........... IP: *.um.szczecin.pl 21.07.06, 11:42 .......i zgagi nie miec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał_S Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 11:43 Woda która jest podawana wraz z Espresso ma służyć do przepłukania ust przed degustacją kawy. Espresso charakteryzuje się bardzo bogatym bukietem smaków i aromatów. Średnio koneserzy są w stanie odróżnić około 900 nut zapachowo-smakowych. Poczucie "prawdziwej" natury espresso jest możliwe gdy wyeliminujemy inne mogące zakłucać jego harmonię czynniki smakowe i zapachowe. Woda ma tą zaletę że nie ma ani smaku ani zapachu i przepłukując nią usta przywracamy w miarę neutralny posmak w ustach. Odnośnie teorii że płukać usta po wypiciu kawy - jest to niedorzeczność chociażby z tego powodu że espresso jest spożywane - właściwszym słowem jest raczej degustowane - głównie ze względu na walory smakowe jakie niesie ze sobą i moc którą posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
gosciu_z_niemiec Wiecej smaku 21.07.06, 11:50 wawan1 napisała: > w drugim naczyniu obok. Czy może mi to ktoś wytłumaczyć, do czego to ma > służyć?:) > CZy mam ja wypić, czy zostawić, a może przepłukać usta po kawie? > Poważnie, nie mam pojęcia. Przepija sie lyczki espresso lyczkami wody. Dzieki temu splukiwane sa kubki smakowe, espresso nie przestaje smakowac tak aromatycznie jak przy pierwszym lyczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wloch w Warszawie OPINIA WLOCHA :) IP: *.chello.pl 21.07.06, 12:04 jestem wlochem i mieszkam w Polsce od 5 lata. tez NIE WIEM dlaczego daja woda! przeciez W RZYMIE, ASYZ, FLORENCJA, BOLONIA, MEDIOLAN ZADEN BAR NIE DAJE WODA RAZEM Z KAWA! nic nie moge mowic o poludnie, ale caly wloch od rzym do polnocnej granice daje tylko kawa. ja tez nie bardzo wiem co z ta woda robic! a jestem wlochem! skoro ze kilka kawiarnie daja cala szklanka, no to oszczedzam i np nie zamawiam nic do picia przy jedzenie, a potem pije w barze.. oszczedzam bo w Polsce jedzenie jest tanio a picia jest nieporownywalne drogo. Mysle ze jakies dziwak zaczal mowic ze "wlosi pija woda przy kawie" i od tego zaczelo.. Ciekawe czy we wloskich hotelach rozpraszamy wiadomosci ze "polak kiedy zamelduje sie w hotelu ma dostac banan natychmiast, albo sie obraza"... a polacy we wloszech dostania klucz do pokoju + BANAN! :) ha ha ha Italiano a Varsavia Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: :) 21.07.06, 12:13 senti, caro, se a te piace un caffe' a Milano.. beh, non sai che ti perdi. un vero proprio espresso lo devi provare laggiu', in Campania, a Napule', e non bere sta c.zzo di acqua DOPO, per carita' - offendi solo il barista. ciao ne', saluti da Torino. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Opinia Włocha 21.07.06, 16:47 a ten banan to skąd Ci sie raptem wziął? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks OPINIA WLOCHA IP: *.catv.net.pl 21.07.06, 18:01 No super. Czy to ten pan z TV2? Staruszków kiwających się przy stoliczkach nad filiżanką + (zapomniałem jak się nazywa to szklane naczynko) z wodą najszybciej możecie zobaczyć w Grecji, nieco dalej od szlaków turystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.unknown.uunet.be 21.07.06, 12:09 A ja, jak tylko moge, to latam na kawe do Ketrzyna. Tam, na poniemieckim lotnisku funkcjonuje teraz rowniez barek - a raczej taki relikt barowy, skansen dawnego smaku. Kawa jest podawana w prawdziwej SZKLANCE, na prawdziwym SPODKU, z prawdziwa aluminiowa LYZECZKA. Polowa szklanki to FUSY, ale druga polowa ma konsystencje letniego asfaltu i nie pozwala zasnac przez kilka dni!!!! Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juwell Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 13:04 no dobra. po tym liście od włocha z warszawy to można by rzec, że z tą wodą przed czy po to nie wiadomo na pewno. po przeczytaniu natomiast wszystkiego uważam skłaniam się do wersji falenickiej czyli przed. przekonał mnie forumowicz koniecznościa zachowania istoty picia espresso: aromat i moc. no bo faktycznie jak się to wszystko obleje później wodą to traci się ten fajny smak. z jednym się tylko nie zgadzam (oczywiście poza tym idiotycznym maczaniem palców). mianowicie, że picie wody pozwala na uzupełnienie magnezu. poza staropolanką i muszynianką, to rzadko która woda ma jakieś nawet niewielkie ilości tego pierwiastka. najczęściej są one śladowe. pozdrawiam. aha. dzięki za ciekawy temat. sam podaję "chcącym" esperesso bo mam taką opcję w ekspresie w pracy. bardzo mało osób wybiera ten rozdzaj parzenia. powiem szczerze. poza mną tylko jeden taki fajny klient Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mayfly Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 22:38 he he heh...dobre ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzycho Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 13:12 ja pierwszy raz spotkałem się z takim zwyczajem w grecji jakieć 10 lat temu, we włoszech nie zawsze, mam na myśli sycylię, w Polsce taki zwyczaj jest w green coffe - bardzo lubię tam pić kawę Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 13:53 Znalazlam jednak na stronie o Grecji, ze tam pije sie wode po kawie. Niestety jeszcze nie mialam mozliwoscia sprawdzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.atm2-0-1081072.0x50a0fff2.arcnxx15.customer.tele.dk 21.07.06, 14:15 zeby zeby nie byly zolte i zeby w buzi nie bylo gorzko. Odpowiedz Link Zgłoś
slona78 Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 16:03 Wode podawana do espresso pije sie juz po wypiciu kawy, sluzy ona przede wszystkim do wyplukania zebow - by nadal byly piekne i zdrowe... Nigdy nie spotkalam sie z wersja "przed" lub "w trakcie", a sporo podrozowalam... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 21.07.06, 16:20 Wykluczyc tego jednak nie mozesz... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania28364 w polsce rzadko podaje się wodę do espresso IP: *.aster.pl 21.07.06, 16:23 poza granicami naszego pieknego kraju - owszem, ale niestety w polsce, wciaz w niewielu miejscach podaje się obecnie szklaneczke wody do espresso. zwykle trzeba sie o nia upominac albo po prostu zamowic wode. mialam kilka przygod z tym zwiazanych :P kiedys spytalam kelnerke czy w jej kawiarni podaja espresso z zimna woda na co pani przytaknela i przyniosla mi zimne espresso w innym miejscu pan podal mi oprocz - tym razem ciepłej - kawy, wrzątek w dzbanuszku na smietanke -_- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volf Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą .. IP: *.173.wmc.com.pl 21.07.06, 17:01 * *** ***** ... "czystą" do kawy? To chyba w Polsce...:-)tu do wszyst * kiego podaje się "czystą"? * * Odpowiedz Link Zgłoś
omeri Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą . 21.07.06, 17:05 W wiekszości kawirni w Austrii podaję sie do każdej kawy szklaneczkę z wodą. Ostatnio tylko w dobrych i renomowanych. W Austrii woda z kranu jest pitna Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: caffè corretto 21.07.06, 17:22 Tu akurat chodzi o wode, ale alkohol do kawy podaja np. Wlosi. Nazywa sie "caffè corretto", czyli kawa z dodatkiem np. grappy. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: caffè corretto 22.07.06, 00:09 kiedys w przyplywie szalenstwa nabylem tiszert (w kolorze kawowym, rzecz jasna) z "parole di cottone", przedstawiajacy rozmaite odmiany caffe' italiano - corretto, ristretto, marocchino, macchiato, obiecujac sobie sprobowanie wszystkich - ale w tzw. zyciu codziennym nie wychodze poza un espresso i un cappuccio :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek70 A jak jest z kawą mrożoną? 21.07.06, 17:54 Będąc za granicą bardzo często zamiast gorącej kawy kupowałam kawę mrożoną czyli normalna tyle że zimna kawa z expres wlana do dużej ilości lodu i jak dla mnie z mlekiem bez cukru. I jakież było moje ździwienie kiedy już tu w polsce pod pojęciem kawy mrożonej podaje się kawę + lody waniliowe + bita smietana i jeszcze jakiś syrop ? toż to deser a nie napój:( Może ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elsaa Re: A jak jest z kawą mrożoną? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 21.07.06, 18:00 to ci pijesz to kawa frappe nie mrozona (iced), jak ja bym chciala kawe mrozona!!!!!:( Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 Re: A jak jest z kawą mrożoną? 21.07.06, 19:59 Frappe nie jest robiona z zimnej kawy z ekspresu, o której wspomina poprzedniczka, ale z rozpuszczalnej kawy połączonej z zimną wodą, z ew. dodatkiem cukru i na końcu mleka skondensowanego. Własnie taką piję i zapraszam wszystkich do Cafe Vafe w Chani na frappe i nie tylko! www.creteteam.com Odpowiedz Link Zgłoś
lacanau Re: A jak jest z kawą mrożoną? 21.07.06, 20:31 Nie jestem pewien, ale chyba frappe z kawy rozpuszczalnej to nowoczesny wynalazek, bo tak jest prościej. Klasyczne frappe to kawa z ekspresu, niekoniecznie espresso, tylko z przelewowego albo nawet ciśnieniowego, ale z większą ilością wody, z dodatkiem mleka, cukru i dużo lodu. Takie są przynajmniej francuskie przepisy na frappe, jakie znalazłem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 Re: A jak jest z kawą mrożoną? 21.07.06, 21:27 To może we Francji występuje w takiej postaci, ale tutaj jest to kawa rozpuszczalna, dzięki temu tworzy się taka piana, nie wiem jak można ją uzyskać z kawy z ekspresu. pozdr z Chani! Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: O ilosci kafeiny w espresso 21.07.06, 18:21 szklanka kawy arabiki z tego kapiacego ekspresu do kawy, ktory zawladnal wszystkimi domami w Polsce, zawiera 115-175 mg kofeiny mala szklaneczka Espresso (1-2 uncje) 100 parzona po turecku (jesli wypita od razu) 80-135 mg. Takze normalna kawa zawiera wiecej kafeiny niz espresso. Jednakze w espresso jest wiecej kafeiny na milimetr szescienny. W Ameryce Poludniowej do espresso podaje sie skorke z cytryny (duzo ciekawszy pomysl niz woda, mniam...). Do tureckiej kawy (greckiej) podaje sie szklanke wody takze. Natomiast w zadnym wypadku nie podaje sie szklanki wody do kawy po wietnamsku, pomimo ze jest gesta jak smola. Odpowiedz Link Zgłoś
java84 Re: O ilosci kafeiny w espresso 21.07.06, 19:14 a co powiecie na wode dolaczana do herbaty? w Tunezji do slodkiej mietowej herbaty dostalam szklanke wody, jak w przypadku espresso. zapewne miala sluzyc do popicia wrzacej herbaty, zeby sie nie odwodnic i nie pasc z goraca. wykazalam sie jednak refleksem (pilam w koncu herbate wiadrami ze wzgledu na problemy zoladkowe) i zapytalam, czy to kranowa. Arab siedzacy przy stoliku obok na szczescie mowil po francusku i jak uslyszalam, ze woda jest z kranu, to... umylam nia rece, zwlaszcza ze w toalecie w kranie nie bylo wody. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.wew / *.konskie.pl 21.07.06, 21:22 wode podaje się zeby spłukać drobinki fusów z ust, drobinki te dostają sie przez filtr metalowy ekspresu. wbrew temu co się ogólnie sądzi , esspreso to nie jest akurat kawa dodelektowania się bogactwem aromatów różnych gatunków kaw-do tego lepszy jest french press maker -kawa jest słabsza, bardziej rozwija bukiet. do espresso mozna uzyc kawy gorszej jakości ale za to jest na niej crema (pianka o orzechowym smaku-bez niej nie ma espresso) jak sama nazwa wskazuje espresso (to nie znaczy kawa z ekspresu)pije się w przelocie, na szybko, na 2 łyki. Moze zostawiać na języku drobinki kawy, moze to dawać cierpki posmak i wtedy napić się wody-ale aromat cremy zostaje ja pije espresso dla tej zajefajnej pianki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasjonatniesmakosz Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.backiel.com.pl / *.backiel.com.pl 23.08.06, 21:37 Ano fakt. "esspreso to nie jest akurat kawa dodelektowania się" ...ale tylko w polsce bo tu mało kto podaje prawdziwe espresso a takie nie jest ani kwaśne ani cierpkie, może i powinno być gorzkie ale to w końcu kawa... Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 22.07.06, 00:27 caro mio pollentone d'adozione... magari non segui le notizie economiche, quindi non hai sentito di quanto cresce l'impatto del Mezzogiorno sul PIL nazionale. mi raccomando, stammi zitto quando non hai niente da di'. e' una legenda metropolitana ormai superata "la Milano che paga per tutti". poi, e' abbastanza ridicolo un polacco immigrato che parla dei "terrun", non ti pare? per esserci chiari: abito in Turin, cmq partenopeo sono un bel po' nel cuore. scendi giu' e mi capirai. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.ostrowmaz.mm.pl 28.06.13, 22:00 Nie w każdym regionie Włoch podaje się wodę. Wywodzi się to z okolic Neapolu gdzie kiepsko mieli o ziarna, woda służy do wypłukania resztek kawy. I tyle żadna filozofia Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w 29.06.13, 08:44 Nie ma obowiązku picia wody przed, ale można, bo wtedy lepiej czuje się smak kawy. Często piję kawe w barze, wcześniej na północy Włoch, teraz na południu i stosunkowo rzadko widzę, że ktoś prosi o tą wodę do kawy. Zazwyczaj klient musi sobie zażyczyć, bo sami raczej nie podają. Na samym początku mojej włoskiej przygdy, parę ładnych lat temu, weszliśmy z mężem na kawę do baru, on chce espresso, więc ja też. On prosi o dodatkową wodę, no to ja też :). On pije wodę przed, ja po. Patrzy na mnie i się ze mnie śmieje. Wytłumaczył mi wtedy, o co chodzi z tą wodą. Po kawie on nigdy jej nie pije, bo całe piękno kawy polega na tym, żeby czuć jej smak (kawy)jeszcze po wypiciu. Espresso jest tak malutkie, że nie ma mowy o "delektowaniu się" nim w trakcie picia, bo przechyla się filiżankę na raz lub na dwa razy, więc co to za delektowanie się? Śmieszne jest więc picie wody przed każdym łykiem kawy (ktoś wyżej o tym napisał), bo ile tych łyków tam jest? Dobrą kawę czuć długo w buzi po wypiciu i na tym polega sekret delektowania się nią. Jak ktoś musi wypłukać usta po kawie, to znaczy że kiepska ta kawa była :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: 94.163.42.* 29.06.13, 23:22 tak wlasnie. wode pije sie zwyczajnie przed, aby ugasic pragnienie lub zmienic smak jesli mamy w ustach jakis inny. czasem bary podaja wode od razu, przed podaniem kawy (np, w lecie) lub zwyczajnie sie o nia prosi lub nikt nas nie zmusza aby ja wypic nawet jesli nam ja podano (szczegolnie rano) Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: Typowo po polsku 02.07.13, 12:06 rozne alkohole sie dodaje do espresso czy moka w zaleznosci gdzie ja pijesz np. grappa, centerba, brandy, likiery strega, sambuca , amaretto i wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.14, 19:14 Robi się to z tego powodu, by "przepukac" kupki smakowe po to, by czuć głębszy smak kawy :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Dlaczego do kawy espresso podaje się czystą w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.14, 19:15 przepłukać* przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś