magdalena9926 27.07.06, 12:37 Witam, od jakiś 7 lat nie robiłam wina domowego. Mam maliny i czarne porzeczki. Przeszukałam fora( kuchnia, przepisy i napoje) i nic nie znalazłam. Mam dwa dymiony i nie pamiętam proporcji. Błagam pomóżcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalena9926 Re: wino domowe przepis??? 27.07.06, 14:15 dziękuję niestety przepisy tam są skomplikowanie opisane. Ja pamiętam że to było mniej więcej tak: chyba 15l owoców chyba 10kg cukru chyba drożdże 1 kostka wycisnąć owoce, przelać do dymiona i dodać wodę przegotowaną ( nie pamiętam ile) rozpuścić cukier z małą ilością wody, dodać drożdże do cukru, jak zaczną rosnąć dodać do owoców. Fermentacja z wężykiem- 1 tydzień wylać sok, wyrzucieć odpady Wlać sok do dymiona i fermentować jak wcześniej:) Czy ktoś może potwierdzić czy moja pamięć nie szwankuje? Proszę...:) Odpowiedz Link Zgłoś
suggestia Re: wino domowe przepis??? 27.07.06, 14:23 Radzę zajrzeć na to forum: wino.org.pl/forum/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena9926 do banity!! 28.07.06, 12:09 Dziękuję serdecznie sama bym sobie nie poradziła:) Broszura od Ciebie jest bardzo wyczerpująca Pozdrawiam > Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena9926 Re: wino domowe przepis??? 28.07.06, 11:42 mam jeszcze jedno pytanie zawsze używałam drożdży winnych- znajomy mnie przekonuje że mogą to też być drożdże sporzywcze?- takie zwykłe mokre w kostce? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Można - jednak gdy masz dostęp do 28.07.06, 11:52 drożdży winnych to jednak użyj tychże. Możesz róniez użyć rodzynek. Na nich również znajdują się uśpione drożdże winne. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Poszło jeszcze uzupełnienie na pocztę 28.07.06, 13:29 do tej pierwszej porcji wina.)))Tak bardziej "łopatologicznie" z wykazem drżdży winiarskich. Odpowiedz Link Zgłoś