Dodaj do ulubionych

mam 25 kg cukru

IP: *.os1.kn.pl 09.08.06, 09:05
dostałąm w prezencie ;) bardzo sie ciesze,ale nie wiem jak go przechować.
tymczasem leży taki wór na blacie,ale to z pewnościa nei jest jego docelowe
miejsce , gdzie ja go mam trzymać? zaznaczam,ze mieszkam w bloku,wiec piwnica
i strych odpadają.przesypywac go czy jak?
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: mam 25 kg cukru 09.08.06, 09:52
      ja tez nie miąłabym co z tym zrobic, bo nie slodzimy zadnych napojów, a
      przetworów nie robie
      tez z 5 kilo na rok do ciasta wykorzystuje i tyle
      chyba podzieliłabym sie ze znajomymi, ktorzy robia dzemy itp
    • horpyna4 Re: mam 25 kg cukru 09.08.06, 11:07
      Zacznij robić konfitury, zwłaszcza z kwaśnych owoców, bo wymagają więcej cukru.
      A jak ich będzie za dużo, to Ty z kolei będziesz mieć czym obdarowywać
      znajomych.
    • i.nes Re: mam 25 kg cukru 09.08.06, 11:21
      Hehe, ja w styczniu robię marmoladę pomarańczową i wtedy zużywam do niej 8 kg
      cukru. Wychodzi ponad 10 litrów marmolady, którą potem obdarowuję rodzinę i
      przyjaciół. Teraz mamy tyle wspaniałych owoców, że chyba bym się pokusiła o
      własne przetwory. Zrób babską imprezę, niech dziewczyny Ci pomogą :)

      Pewnie da się ten cukier przechować, trzeba go tylko zabezpieczyć przed wilgocią
      - w hipermarketach można kupić takie duże słoiki na ogórki (ale bez ogórków
      rzecz jasna). Przesypać, schować do szafy i sukcesywnie zużywać.
    • podyanty Re: mam 25 kg cukru 09.08.06, 12:40
      Czy tylko ja jestem taka stara, czy tez ktos jezcze pamieta te tony cukru pochowne po tapczanach i
      pawlaczach, a dzialo sie to w czasach gdy cukier byl na kartki i kazdemu przyslugiwalo 2 kg
      miesiecznie???
      Ta, co na 3 osoby zuzywa moze ze 3kg cukru rocznie :)))
        • Gość: Elfia Re: mam 25 kg cukru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 16:50
          Może poszukaj w supermarkecie papierowych torebek do pakowania i przesyp cukier
          w takie torebki. Jeśli masz możliwość wygospodarowania jakiejś pólki lub jej
          częśći to ustaw tam te torebki i wyciągaj pojedyńczo do bieżącego użycia.Możesz
          te torebki postawić w większej reklamówce, żeby sie cukier nie rozsypywał i tak
          schować. Bezpośrednio do folii bym nie wsypywała, bo może zawilgotnieć jeśli
          nie będzie miał powietrza. Z jakiegoś w końcu powodu mimo mody na pakowanie
          wszystkiego w woreczki foliowe cukier i mąka nadal są w papierowych. Część
          możesz ustawić w jakimś pawlaczu jeśli masz coś takiego. Też kiedyś mieliśmy
          taki wór cukru, ale stał po prostu w kotłowni i braliśmy go na przetwory
          bezpośrednio z worka.
    • kwiatek_leona Re: mam 25 kg cukru 09.08.06, 19:11
      Nisar dobrze radzi!

      A nie mówiłem Marysi, że tylko co najwyżej po 5 kilo cukru w jednym sklepie. I
      co, nikt Marysi nie śledził ? Ja ...ja prowadze poważne badania naukowe....żeby
      zbadać zawartość cuuuukruuuu w cuuukrzeee ....a Marysia mi tu...

      ...a sacharyna ma 500 % cukru w cukrze ...Ciiichooooo ! ! ! a niedługo to
      będzie tak że wogóle nie trzeba będzie sadzić buraków tyle bedzie cukru w
      cukrze!

    • Gość: dorusia Re: mam 25 kg cukru IP: *.os1.kn.pl 10.08.06, 09:52
      dostałam ,bo nie chciałam pieniedzy za naprawe komputera,a znajomy wiedział,ze
      robie dużo przetworów:)))
      informuje,ze wór z cukrem stoi w ciemnym kącie w pokoju córki nastolatki:)
      dzięki za rady, zwłaszcza za uświadomienie,ze jednak nie worki tylko papier.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka