europa20 13.08.06, 20:40 Pomocy! Szukam sprawdzonego przepisu na ciasto pierogowe!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nimeska Re: ciasto na pierogi 13.08.06, 20:47 bardzo prosze szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=pierogi&ile=20&sort=data_desc&spojnik=and&forum=77&poz=0&A_szukaj=tresc&x=0&y=0&zywe=2 Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: ciasto na pierogi 13.08.06, 21:23 40dag mąki niepełna szk. gorącej wody płaska łyżeczka masła szczypta soli ewentualnie 1 jajko, ale ja nigdy nie daję W mące zrobić dołek, wlać wodę gorącą!, dodać masło, sól i delikatnie mieszać. Poczekać, aby nieco przestygło. Można dodac jajko. Wyrobić, aby było gładkie, lśniące i elastyczne. Przepis swego czasu ściągnęłam z forum, ale nie pamiętam, kto jest autorem. Ciasto wychodzi zawsze rewelacyjne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: ciasto na pierogi 13.08.06, 21:58 jak brynia mówi ze dobre to musi być dobre,potwierdzam bo tez tak robie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekarzowa Re: ciasto na pierogi IP: *.satfilm.net.pl 13.08.06, 21:56 Sprawdzone ciasto na pierogi. 2,5 szkl mąki 1 łyżka twardego masła 1 szkl wrzącej wody 1 żółtko , lekko ubite np .widelcem szczypta soli. 1.Mąkę mieszam ze solą i dodaję masło pokrojone na kawałeczki. Siekam , aż utworzą się małe grudki. 2. Mąkę z posiekanym masłem zalewam wrzącą wodą i miksuję mikserem ok. 5 - 7 minut.Ciasto musi być bardzo gładkie.Zostawiam je do wystygniecia. 3. Po wystygnięciu dodaję do masy żółtko, i mieszam wszystko razem. 4. Przykrywam miskę folią spożywczą i wstawiam do lodówki na min. 1 godz. 5. Po wyjęciu z lodówki dzielę ciasto na kawałki i wałkuję każdy kawałek na cienki placek 6. Po wywałkowaniu wykrawam szklanką kółka , nakładam farsz , zlepiam i gotuję. Ciasto z tego przepisu jest bardzo miękkie, zlepia sie też dobrze.Ja gotuję już długo , nawet robię uszka z tego ciasta. Pierożki zrobione z tego ciasta je też osoba , która jest po resekcji żołądka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Re: ciasto na pierogi IP: *.pl / *.enterpol.pl 15.08.06, 13:34 0,5 kg mąki łyżka miękkiej margaryny 1/2 szklanki gorącej wody sól To wszystko wrzucam do malaksera i włączam go.Ciasto robi się samo.Nie lubię robić ani na stolnicy ani w misce gdyż nie cierpię oblepionych mąką rąk.A tak gdy już powstanie kula ciasta wyjmuję ją,przekładam do miseczki którą przykrywam.Odkrajam po kawałku,wałkuję i wycinam szklanką krążki na pierogi. Do ciasta pierogowego nigdy nie dają jajek gdyż ciasto twardnieje i jest niezbyt smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabushka Re: ciasto na pierogi IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.08.06, 18:01 Ja robie z tego samego przepisu - rzeczywiscie jest dobry. W piatek zachcialo nam sie pierogow z serem, a ze mialam malego lenia, po raz pierwszy z pewna niesmialoscia ciasto zrobilam w malakserze. Idealny sposob! Czysto, szybko. Nie zamierzam juz nigdy wiecej robic ciasta na pierogi w rekach, o nie! Odpowiedz Link Zgłoś