Dodaj do ulubionych

ciasto na pierogi

13.08.06, 20:40
Pomocy! Szukam sprawdzonego przepisu na ciasto pierogowe!!!!!
Obserwuj wątek
    • nimeska Re: ciasto na pierogi 13.08.06, 20:47
      bardzo prosze
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=pierogi&ile=20&sort=data_desc&spojnik=and&forum=77&poz=0&A_szukaj=tresc&x=0&y=0&zywe=2
    • brynia2 Re: ciasto na pierogi 13.08.06, 21:23
      40dag mąki
      niepełna szk. gorącej wody
      płaska łyżeczka masła
      szczypta soli
      ewentualnie 1 jajko, ale ja nigdy nie daję

W mące zrobić dołek, wlać wodę gorącą!, dodać masło, sól i delikatnie mieszać.
      Poczekać, aby nieco przestygło. Można dodac jajko. Wyrobić, aby było gładkie,
      lśniące i elastyczne.

Przepis swego czasu ściągnęłam z forum, ale nie pamiętam, kto jest autorem.
      Ciasto wychodzi zawsze rewelacyjne :-)
      • zielonka16 Re: ciasto na pierogi 13.08.06, 21:58
        jak brynia mówi ze dobre to musi być dobre,potwierdzam bo tez tak robie
    • Gość: piekarzowa Re: ciasto na pierogi IP: *.satfilm.net.pl 13.08.06, 21:56
      Sprawdzone ciasto na pierogi.
      2,5 szkl mąki
      1 łyżka twardego masła
      1 szkl wrzącej wody
      1 żółtko , lekko ubite np .widelcem
      szczypta soli.

1.Mąkę mieszam ze solą i dodaję masło pokrojone na kawałeczki. Siekam , aż
      utworzą się małe grudki.
      2. Mąkę z posiekanym masłem zalewam wrzącą wodą i miksuję mikserem ok. 5 - 7
      minut.Ciasto musi być bardzo gładkie.Zostawiam je do wystygniecia.
      3. Po wystygnięciu dodaję do masy żółtko, i mieszam wszystko razem.
      4. Przykrywam miskę folią spożywczą i wstawiam do lodówki na min. 1 godz.
      5. Po wyjęciu z lodówki dzielę ciasto na kawałki i wałkuję każdy kawałek na
      cienki placek
      6. Po wywałkowaniu wykrawam szklanką kółka , nakładam farsz , zlepiam i gotuję.
      Ciasto z tego przepisu jest bardzo miękkie, zlepia sie też dobrze.Ja gotuję już
      długo , nawet robię uszka z tego ciasta.
      Pierożki zrobione z tego ciasta je też osoba , która jest po resekcji żołądka.
      • Gość: AnkaK Re: ciasto na pierogi IP: *.pl / *.enterpol.pl 15.08.06, 13:34
        0,5 kg mąki
        łyżka miękkiej margaryny
        1/2 szklanki gorącej wody
        sól
        To wszystko wrzucam do malaksera i włączam go.Ciasto robi się samo.Nie lubię
        robić ani na stolnicy ani w misce gdyż nie cierpię oblepionych mąką rąk.A tak
        gdy już powstanie kula ciasta wyjmuję ją,przekładam do miseczki którą
        przykrywam.Odkrajam po kawałku,wałkuję i wycinam szklanką krążki na pierogi.
        Do ciasta pierogowego nigdy nie dają jajek gdyż ciasto twardnieje i jest niezbyt
        smaczne.
        • Gość: kabushka Re: ciasto na pierogi IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.08.06, 18:01
          Ja robie z tego samego przepisu - rzeczywiscie jest dobry. W piatek zachcialo
          nam sie pierogow z serem, a ze mialam malego lenia, po raz pierwszy z pewna
          niesmialoscia ciasto zrobilam w malakserze. Idealny sposob! Czysto, szybko. Nie
          zamierzam juz nigdy wiecej robic ciasta na pierogi w rekach, o nie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka