martita503 24.08.06, 18:46 czy ktos wie co to za cukier? i gdzie go mozna dostac?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
podyanty Re: cukier cassonade blonde 25.08.06, 11:42 Masz jakis belgijski przepis? www.xs4all.nl/~margjos/bbsuiker.htm Nie mam pojecia gdzie w Polsce mozna dostac ten cukier;( Odpowiedz Link Zgłoś
martita503 Re: cukier cassonade blonde 25.08.06, 14:04 chcialam zrobic belgijskie gofry. wyczytalam ze cassonade to nieoczyszczony cukier. mam taki ale cassonade sie nie nazywa. sprobuje zrobic z niego Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cukier cassonade blonde 25.08.06, 17:09 Tak wyglada: www.cavolettodibruxelles.it/2006/03/la-cassonade.html Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: cukier cassonade blonde 25.08.06, 23:44 Cassonade to cukier z domieszka melasy. Mysle, ze jezeli uzyjesz brazowego (nierafinowanego) cukru w Twoich gofrach efekt koncowy bedzie podobny :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cukier cassonade blonde 26.08.06, 08:48 Przeczytalam informacje Cavoletto i wynika z nich, ze belgijski "cassonade" odpowiada framcuskiemu "vergeoise". Francuski "cassonade" jest inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martita503 Re: cukier cassonade blonde IP: *.tbcn.telia.com 26.08.06, 11:06 wiec co mam uzyc? cukier bialy i dodac jeszcze melase? czy wysarczy nirafinowany?? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cukier cassonade blonde 26.08.06, 12:08 Ten cukier ma podobno bardzo charakterystyczny smak: uzyj nierafinowanego. Niestety nie wszystkie skladniki da sie zastapic czyms prawie identycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
emka1014 Re: cukier cassonade blonde 26.08.06, 18:14 Hej miałam ten sam problem, byłam w Belgii i jadłam tam pyszne gofry, ktore wrecz ociekaly karmelem. Mniami. Ten cukier do gofrow to jest cukier perłowy.Jezeli chodzi o gofry belgijskie. Parel suiker po niderlandzku, po francusku, sucre perle. Kupilam go w Belgii gdyz w Polsce od roku szukałam i nigdzie nie dostałam. Jest to cukier w kartoniku z narysowanymi goframi a wyglada to mniej wiecej tak: users.swing.be/hdepra/gaufre/sucre_perle.gif Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cukier cassonade blonde 27.08.06, 09:27 Nie precze, ze jest dobry do gofrow, ale cassonade nlonde to cos innego / opakowanie z buzua dziecka: tak, jak w linku Cavoletto /. To cukier o charakerystycznje technologii produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: cukier cassonade blonde 26.08.06, 21:07 Czyli brown sugar: en.wikipedia.org/wiki/Brown_sugar Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: cukier cassonade blonde 27.08.06, 00:55 ampolion napisał: > Czyli brown sugar: > en.wikipedia.org/wiki/Brown_sugar Niezupelnie, bo ten belgijski cukier produkuje sie przez dodanie melasy z trzciny cukrowej do bialego rafinowanego cukru z burakow cukrowych zas brown sugar, ktorego uzywam na codzien, jest po prostu nierafinowanym cukrem z trzciny cukrowej (z naturalna zawartoscia melasy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martita503 Re: cukier cassonade blonde IP: *.tbcn.telia.com 26.08.06, 22:11 czyli to samoo co nieoczyszczony cukier...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martita503 Re: cukier cassonade blonde IP: *.tbcn.telia.com 27.08.06, 16:16 cukier perlowy ktos napisal... wiec przeszukalam najlepiej wyposazony szwedzki sklepik i znalazlam perlowy cukier, ale to sa kuleczki z cukru,ktore wygladaja jak male prelki i sa do ozdoby. to chyba nie to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka1014 Re: cukier cassonade blonde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 16:25 hmm nie wiem czy to to, wklep w wyszukiwarke w grafice sucre perle, zobaczysz jak to wyglada:) Odpowiedz Link Zgłoś