Dodaj do ulubionych

LASAGNE pls:)

25.02.03, 11:13
Wiem, że ten temat już był poruszany ale czytam poprzednie wątki i tak
naprawdę nie mogę znaleźć przepisu na lasagne. Chodzi mi o przepis w miarę
prosty, nie skomplikowany. Please!
zooza
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: LASAGNE pls:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 13:14
      Zooza kup paczkę lasagne MALMY. Na odwrocie opakowania jest bardzo dobry
      przepis na przyrządzenie lasagne po bolońsku. W przepisie jest wymienione
      mięso wołowe. Ja zdecydowanie wolę polędwicę wołową. Robiłam lasagne
      kilkakrotnie wg tego przepisu i zawsze wychodziło super.
      Znalazłam pudełko po lasagne, trochę dużo będzie pisania.
      Składniki: 300 g mięsa wołowego [zmielonego przez sitko o dużych oczkach], 3-4
      puszki pomidorów całych w zalewie [każda po 400 g], 30 g selera, 1 cebula [100
      g], 1 marchew [100 g], 1 korzeń pietruszki [50 g], 3 ząbki czosnku, 4 łyżki
      oliwy z oliwek, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 listek laurowy, do smaku:
      sól, zmielony zielony pieprz, oregano.
      Pomidory przełożyć do garnka i odparować. Patelnie podgrzać, wlać oliwę i
      poddusić do miękkości pokrojoną w kostki cebulę z 3 ząbkami czosnku [pod
      koniec czosnek wyjąć]. Dodać mięso, posypać szczyptą oregano i smażyć przez
      ok. 10 min. Odparowane pomidory połączyć z usmażonym mięsem i cebulą. Dodać
      nie rozdrobnione warzywa: marchew, pietruszkę i seler orac listek laurowy,
      które po 30 min gotowania należy usunąć. Pod koniec gotowania doprawić do
      smaku solą, zielonym pieprzem i winem.

Sos beszamelowy: 800 ml przegotowanego mleka, 80 g masła, 1 płaska łyżka mąki,
      do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
      Rozpuścić w garnku masło tak, by się nie zrumieniło. Oprószyć mąką, wymieszać
      drewnianą łyżką i zasmażyć 2-3 min. Do zasmażki wlewać powoli mleko i
      wymieszać na gładką masę. Mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą i gałką
      muszkatołową.

Posmarować masłem formę do pieczenia, polać sosem beszamelowym i położyć
      pierwszą warstwę lasagne. Układać na przemian lasagne, sos boloński, starty
      żółty ser. Sos boloński można posypać natką pietruszki.
      Przed włożeniem do piekarnika polać lasagne 2 łyżkami oliwy. Piekarnik nagrzać
      do temperatury 180 st. C i piec 45 min [ostatnie 10-15 min w temperaturze 200
      st.C].

Zyczę smacznego i pozdr. - Maria
      • zooza Re: LASAGNE pls:) 25.02.03, 13:47
        Dziękuję Ci baaardzo, Mario, za ten długi opis! :)
        Jestem kompletnym laikiem więc wybacz może głupie pytanie ale:
        napisałaś o sosie bolońskim i beszamelowym, ale tylko ten drugi opisałaś....?

Pozdrawiam,
        zooza
        • Gość: Maria Re: LASAGNE pls:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 13:50
          Zooza ten sos boloński to jest ta masa z mięsem, rzeczywiście tak wyszło jak
          bym go pominęła. Przepraszam.
          Maria
      • zooza Re: LASAGNE pls:) 25.02.03, 13:49

Pozdrawiam,
        zooza
      • zooza Re: LASAGNE pls:) 25.02.03, 13:49

Pozdrawiam,
        zooza
      • zooza Re: LASAGNE pls:) 25.02.03, 13:52

Pozdrawiam,
        zooza
      • zooza Re: LASAGNE pls:) 25.02.03, 13:56

Pozdrawiam,
        zooza
        • zooza Re: LASAGNE pls:) 25.02.03, 14:06
          O, matko!!!.... 5x wymsknął mi się ten sam mail! Przepraszam - złośliwość
          rzeczy martwych...?
          Dziękuję, postaram się przeczytać Twój przepis kilka razy - może wyda mi się
          prostszy? :-) Bardzo chciałabym zrobić lazanię - mam nawet taki mały prodiż w
          kształcie lazanii (można - zamiast piekarnika?) Tylko, czy się uda?...
          Z.
          • Gość: Maria Re: LASAGNE pls:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 14:24
            Zooza nigdy nie robiłam tego w prodiżu, myślę że powinno sieudać.
            Mam tylko pewną obiekcję, czy w prodiżu za bardzo nie rozmięknie, ale może się
            mylę.
            Pozdrawiam - Maria
            p.s. życzę Ci aby się udało.
      • Gość: ita Re: LASAGNE pls:) IP: 217.153.61.* 28.02.03, 19:28
        jak juz ktos pisal paczka malmy i z przepisu ale dla ulatwieni zamiast
        skomplikowanego sosu polecam kupic sos do spagetii knora i z 2 takich sosow wg
        przepisu knora potem gdy masz juz sos wg przepisu malmy
      • Gość: katik Re: LASAGNE pls:) IP: *.gliwice.pik-net.pl 13.03.03, 12:58
        Zrobiła lasagne wg Twojego przepisu i wyszła pychotka nie z tej ziemi!!! Tylko
        obawiałam się, że makaron będzie nie dobry więc postanowiłam go chwilkę
        pogotować w wodzie z oliwą, jakieś 3min. I był super. Bo znajoma robiła z
        surowym i był twardy do tego stopnia, że musiała ten z góry pozciągać.
    • Gość: simoni Re: LASAGNE pls:) IP: *.ernet.net.pl 25.02.03, 14:48
      Proponuję przekładać warstwy na przemian mięsem i przesmażonym z czosnkiem i
      bryndzą szpinakiem. Absolutna rewelacja! Trwa zasłużony renesans szpinaku :)!
      Wersja dietetyczna: zamiast ciężkiego beszamelu można użyć sosu pomidorowego
      duszonego na rosole. Pozdrawiam.
      • Gość: Kamila Re: LASAGNE pls:) IP: router:* / 10.113.72.* 28.02.03, 20:40
        A ja przygotowuje dwa sosy - jeden warzywny, z pieczarkami, cebulą, marchewką i
        co mi w ręke wpadnie + koncentrat i trochę śmietany. Ten hest gęsty. Drugi z
        cebuli uduszonej na odrobinie oleju i z koncentratem lub pomidorami. ten sos
        dokładnie miksuję. Do obu dodaję przyprawy, zioła - do smaku. naczynie polewam
        sosem cebulowym, układam płaty lasagne, potem sos warzywny, znowu makaron i tak
        do wyczerpania składników. Na wierzch ma być sos pomidorowo-cebulowy. Każdą
        warstwę przesypuję startym serem żółtym. Tak przygotowaną lasagne zostawiam na
        ok. 30 minut - powoduje to, że nmakaron nie wysycha tylko nasiąka sosem. Potem
        piękę, na oko, do miękości i cudownego zapachu, który opanowuje cały dom.
        Polecam.
        Życzę smacznego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka