Gość: gosc IP: *.dsl.club-internet.fr 28.08.06, 11:36 Jak sie robi prawdziwy placek ze sliwkami, taki pyszny, ale zeby nie byl za bardzo pracochlonny (wszelkie drozdzowe odpadaja). Bardzo prosze o przepisy:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anna Re: Ciasto ze sliwkami IP: 217.96.6.* 29.08.06, 08:41 Witam.Mam taki przepis:pół kostki masła utrzeć na puszysta masę,dodać 3/4 szklanki cukru,szklankę mąki,dwa jajka,torebkę cukru waniliowego,pół łyżeczki proszku do pieczenia i wszystko dokładnie utrzeć.Forme wysmarować masłem,wyłozyc ciasto i poukładac na wierzch połówki śliwek bez pestek miąższem do góry.Mozna sliwki posypać troche cukrem,żeby nie były kwaskowe.Zaznaczam,że przepis jest na małą brytfankę,na wieksza trzeba wziąść podwójną lub potrójną porcję.Przepis prosty i smaczne ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ciasto ze sliwkami IP: *.dsl.club-internet.fr 29.08.06, 08:44 o, super ! dzieki Moge to zrobic w mikserze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Ciasto ze sliwkami IP: 217.96.6.* 29.08.06, 08:51 nie wiem bo ja nie robiłam ale może można Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Prościej się już nie da: 29.08.06, 08:43 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=47302968 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Prościej się już nie da: IP: *.dsl.club-internet.fr 29.08.06, 08:48 :)dziekuje bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina1968 Re: Ciasto ze sliwkami 29.08.06, 08:52 najprostsze ciasto na świecie: 4 jakja zmiksować ze szklanką cukru, dodać poł szklanki oleju, wymieszac dodac 1 1/2 szklanki mąki z łyzeczka proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszac. Wylac na forme natłuszczona i wysypana byłka tarta, piec ok. 1 godz. w temp. 160 (termoobieg), 180 zwykły piekarnik gazowy. wychodzi zawsze i kazdemu, mozna dodawać różne owoce. ja piekłam juz z truskawkami, jeżynami, borówkami, sliwkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ciasto ze sliwkami IP: *.dsl.club-internet.fr 29.08.06, 10:58 koniecznie musi byc olej ? nie wychodzi za tluste ? Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina1968 Re: Ciasto ze sliwkami 29.08.06, 11:17 olej i to dobry gatunkowo, ja daję Kujawski, absolutnie nie jest tłuste, to jest przepis z tego forum wielokrotnie sprawdzony, robi sie go błyskawicznie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ciasto ze sliwkami IP: *.dsl.club-internet.fr 29.08.06, 11:40 To super! Kupilam 3 kilo sliwek (renklody), starczy na kilka rodzajow ciast:) Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Ciasto ze sliwkami 02.09.06, 08:19 marcelina1968 napisała: > to > jest przepis z tego forum wielokrotnie sprawdzony, robi sie go błyskawicznie, Potwierdzam . Ja , miksuję w mikserze : jajka z cukrem , po chwili dodaję olej , po następnej chwili , mąkę z proszkiem do pieczenia ... i na blachę + owoce . Robi się błyskawicznie i bez wysiłku . I bardzo smaczne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mili_vanili Re: udało się! polecam dla początkujacych! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 11:21 zrobiłam ciasto wg przepisu marcelina1968. udało się, a jak dla mnie to duży sukces bowiem do tej pory nawet te niby bardzo łatwe udawało mi się zchrzanić... śliwki opadły na dół, ale ciasto jak najbardziej spożywcze! i co ważne proces zajął mi max 10min+pieczenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Ciasto ze sliwkami 29.08.06, 09:01 wejdz do galerii potraw i poszukaj 'ciasto sliwkowe' by Komarka, robilam w niedziele i jest genialne, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ciasto ze sliwkami IP: *.dsl.club-internet.fr 29.08.06, 10:56 no no, faktycznie musi byc swietne!!! ide po sliwki... dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chętna Re: Ciasto ze sliwkami IP: *.ime.pwr.wroc.pl 31.08.06, 12:55 Bagalella - ciasta komarka nie ma w galerii. Proszę o podanie dokładniejszych wskazówek, skoro takie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella do chetnej 31.08.06, 13:07 jest, jest napewno. szukaj jako ciasto sliwkowe, autor 'komarka', jest aktualnie na biezacej stronie w galerii, powodzenia, jest naprawde doskonale Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: do chetnej 31.08.06, 13:07 polecam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=47637631 Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella do marghe 31.08.06, 13:11 nie ma to jak dobra autoreklama:):) nastepnym razem sprobuje i twojego, ale to ciasto komarki jest naprwade extra, sprobuj moze i ty, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adl Re: do chetnej IP: *.skynet.net.pl 02.09.06, 23:30 Po co polecasz ciasto, które jest zakalcem? Widać to na zdjęciu, apetycznie też nie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardiss Re: Ciasto ze sliwkami IP: *.portnet.pl 01.09.06, 14:59 ja robie tartę. szybko, łatwo i zawsze się udaje. 2 zółtka, duża szczypta soli, poł kostki margaryny, szklanka mąki, dwie łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego. wszystko zagnieśc w zalezności od konsystencji ciut śmietany albo mąki dodac. na poł godz do zamrażalnika.( czasami, jak mi się nie chce czekac to wkładam na 15 min) poźniej na blaszkę. nie trzeba smarowac, bo ciasto jest tłuste i nie przywiera. na to śliwki wydrązone skórka do dołu. Posypać cukrem i płatkami mogdałów. I do piekarnika. Ja piekę jakies 20-25 min. Otwieram co jakiś czas i sprzwdzam, bo ciasto i tak nie opadnie. wychodzi boskie. Uwielbiane przez wszystkich, którzy je jedli. Można podawac z gałką lodów waniliowych . polecam. Odpowiedz Link Zgłoś