Gość: mela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 22:57 Jaka sól jest lepsza gruba czy drobna.??Teściowa zawsze kupuje grubą mówi,że jest lepsza,a mi ganze gal,a czy dla was to jakaś różnica?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lina37 Re: Jaka sól ?? 11.09.06, 23:00 Gość portalu: mela napisał(a): > Jaka sól jest lepsza gruba czy drobna.??Teściowa zawsze kupuje grubą mówi,że > jest lepsza,a mi ganze gal,a czy dla was to jakaś różnica?? ganz egal -morska groba to moja sol Odpowiedz Link Zgłoś
wujek.sam Re: Jaka sól ?? 11.09.06, 23:05 kup sobie mlynek z gruba sola morska, np. Kotanyi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Jaka sól ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 23:04 A w czym morska jest lepsza i ile kosztuje?? Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: Jaka sól ?? 11.09.06, 23:25 nie chce cie krytykowac ale ta sol w mlynkech jest przerobiona chemicznie Odpowiedz Link Zgłoś
wujek.sam Re: Jaka sól ?? 11.09.06, 23:42 hmm...mozesz napisac cos wiecej, dzieki za rade:) Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: Jaka sól ?? 12.09.06, 00:09 sol krystaliczna wydobywana ze zlorzy jest ciemna i zanieczyszczoa .Sa dwie mozliwosci ja oczyscic -plukanie w stezonej solance(sol sie wtedy nie rozpuszcza) -albo gotowanie soli i przy tym procesie ulatniaja sie wszelkie mineraly powstaje NaCl -poprostu sol.Jest ona biala i czysta i bezwartosci.Sol w krysztalkach w akrylowych mlynkach to nic innego jak ta gotowana tylko pozniej suszona-krysalizowana w male,czyste krysztalki. Laboranci wymislili ze mozna do niej dodac Fluroid albo Magnesium i mamy sol mineralna.Awiec lepiej niech bedzie zanieczyszczona ale naturalna ..... Odpowiedz Link Zgłoś
wujek.sam Re: Jaka sól ?? 12.09.06, 00:23 Ale czy ta sol powoduje jakies wieksze szkody w organizmie niz morska nieoczyszczona, na skutek jej oczyszczania, czy chodzi tu wylacznie o kwestie smakowe?? Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: Jaka sól ?? 12.09.06, 00:27 chodzi tylko o mineraly i oto ze najpierw ja oczyszczaja zmineralow naturalnych a pozniej dokladaja np.magnez z laboratoriu ,a szkodliwa NaCl nie jest tylko bez wartosci. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: Jaka sól ?? 11.09.06, 23:23 jest to sol naturalna powstajaca w wyniku wysuszania morza ,suszona jest przez wiatr i slonce, natomiast sol mialka z solanek ma dodatki takie jak przeciwko zbrylaniu -kalziumcarbonat i inne skladniki....sol morska zawiera naturalne mineraly ,jest wilgotna i czesto grubo krysztalowa-do solniczki sie nie nadaje . A ile kosztuje ..?okolo2,50euro -1KG u wlocha--nie zamieszkuje w PL, ale napewno tez ja dostaniesz Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Jaka sól ?? 11.09.06, 23:20 Ale to chyba zalezy do czego. Do posolenia ziemniakow z wody dalabym zwykla drobna. Do sosow salatkowych dodaje szczypte srednio zmielonej morskiej soli. Do takiego finalowego posolenia np.na polmisku mam gruba, ktora miele w ostatniej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: Jaka sól ?? 11.09.06, 23:29 ....solenie ziemniakow na samym poczatku jest szkodliwe dla kalium zawartego w ziemniaku ,sol je wyplukuje i kalium znajduje sie w wodzie ktora wylewamy do zlewu.....solcie ziemniaki 5min.przed oddcedzeniem albo na talerzu Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Jaka sól ?? 11.09.06, 23:37 Tak tylko podalam, jako przyklad solenia "pospolitego". Ale uwaga cenna! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Jaka sól ?? 11.09.06, 23:48 wole sol morska, gruga jak potrzebuje sypkiej drobnej to ucieram ja w mozdzierzu ma wiecej mineralow niz czyste popularne NaCl Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Jaka sól ?? 11.09.06, 23:51 jodowana, niektorzy mowia, ze gruboziarnista i z morza dalekiego, ale ja w te reklamowe bzdury nie wierze. wierze tylko w to co jem i co na polce widze:))) ciemnosc widze, chyba juz pozno:)))) m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jaka sól ?? 12.09.06, 08:05 Grubej uzywam do soelnia wody przy gotowaniu ryzu, makaronu, a drobnej do zwyklego solenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela dzięki lin_lin i Lina 37:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 10:24 Dzięki lin_lin i Tobie lina za wykład .Od dzisiaj kupuję sól grubą nie oczyszczoną ,ponieważ jest zdrowa i drobną do zwykłego posolenia pomidorów na kanapce:) Odpowiedz Link Zgłoś