Dodaj do ulubionych

suszenie grzybów :)) wiem ze juz było :))

15.09.06, 14:42
uzyłam wyszukiwarki i wiem ze suszycie w temp ok 80*C (piekarnik) to wiem ale mam pyatnie
suszenie tą metodą troche zajmuje i czasu i energii :)), ostanio suszyłam z termoobiegiem na 160* C dwie godzinki i grzybki idealnie suche ale nie wiem bo nie jestem smakoszem grzybów mam wrażenie ze lekko starciły aromat, tzn czuc ze to grzyby ale tak mało intensywnie czy to możliwe ?? czy raczej suszyc "wasza" metodą na 80* C np całą noc (choc chyba i tak by nie wyschły) ??
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Przypaliłeś je. 15.09.06, 15:14
      Dobrze wysuszone grzyby przy lekkim naciśnięciu powinny się uginać a mocniejszym
      łamać.Najlepiej najpierw je podsuszyć na słońcu (a pogoda dopisuje)do oznak
      przywiędnięcia a w piekarniku dosuszać. Ale ja i tak bedę polecał elektryczną
      suszarkę do grzybów, warzyw i owoców.
      • Gość: pudelko_zapalek Re: Przypaliłeś je. IP: *.wroclaw.mm.pl 15.09.06, 19:19
        ale jak bym przypaliła to chyba były by czarne czy niekoniecznie ?? są takie jak je opisłaeś ale mało pachną jak na mój gust :))
    • Gość: Matylda Re: suszenie grzybów :)) wiem ze juz było :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 20:53
      U mnie w pracy jest kilka osób - zapalonych grzybiarzy i przypadkiem dziś od
      nich usłyszałam, że grzyby w tym roku są ogólnie mało aromatyczne. Może to więc
      ich tegoroczna cecha a nie sposób w jaki Ty suszysz. Ja suszę w termoobiegu, w
      temperaturze 150 stopni, oczywiście przy uchylonych drzwiczkach. Włączam na
      jakieś pół godziny, wyłączam i zostawiam do ostygnięcia. Potem proces powtarzam
      tyle razy, ile potrzeba, żeby grzyby były suche. Wystarczy 3 - 5 razy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka