Dodaj do ulubionych

pomożcie mi z tym sosem

IP: *.range86-143.btcentralplus.com 25.09.06, 17:58
przelecialam watki nt sosow do makaronu, ale:
1. nie mam smietany, do sklepu - 20 min. w jedna strone, a szanowny malzonek
ma dzis wyjatkowo wrocic wczesniej, wiec

2. czy wyjdzie mi sos z mleka (mam resztke pelnotlustego)+ serek topiony ew.
mozzarella + jakies przyprawy, czy lepiej zastosowac oliwe??? czytalam o
oliwie, ale jakos nie lapie tego z serkiem. jak tu cos smacznego wykombinowac?

aha chce sos dodac do pieczarek z cebulka i na makaron.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: pomożcie mi z tym sosem 25.09.06, 18:03
      Nawet sos pomidorowy z koncentratu będzie lepszy.
    • ba_nita Re:Ale z mleka możesz zrobić beszamel. 25.09.06, 18:04
      Pieczarki z cebula bedą do niego pasować. Makaron też.
      4 dag masła,
      4 dag mąki,
      2 szklanki mleka (lub po szklance mleka i śmietanki),
      sól.
      Białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić zimnym mlekiem i gotować na małym
      ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję bardzo
      gęstej śmietany). Doprawić solą. Ten delikatny sos podaje się do jaj ugotowanych
      na twardo, ryb, białego mięsa, warzyw z wody. Bardzo często stosuje się beszamel
      do potraw zapiekanych, ale wtedy przyrządza się go nieco inaczej. Oprócz
      podanych wyżej składników potrzebne będą również 2 żółtka, 2-3 łyżki gęstej
      śmietany i szczypta gałki muszkatołowej. Zasmażkę z masła i mąki rozprowadza się
      zimnym mlekiem, gotuje na małym ogniu, stale mieszając, pod koniec dodaje się
      rozkłócone ze śmietaną i solą żółtka oraz szczyptę gałki muszkatołowej Tak
      przygotowanym sosem zalewa się ugotowane na półtwardo warzywa lub inne produkty,
      posypuje utartym żółtym serem i zapieka w piekarniku. Przyrządzając ryby pod
      beszamelem, dobrze jest doprawić sos podstawowy pieprzem, szczyptą cukru, sokiem
      i otartą skórką z cytryny oraz 2-3 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Beszamel
      może też stanowić podstawę do przygotowania innych sosów, np. chrzanowego,
      ziołowego, musztardowego. ZASADY: Ilość wagowa masła i mąki musi być jednakowa;
      Gorącą zasmażkę zawsze rozprowadza się zimnym płynem, a zimną gorącym; Aby
      uniknąć powstawania grudek, należy zdjąć zasmażkę z ognia i wlewać płyn powoli,
      cały czas starannie mieszjąc.
      Przepis ze strony:
      kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=31
      • Gość: jula Re:Ale z mleka możesz zrobić beszamel. IP: *.range86-143.btcentralplus.com 25.09.06, 18:11
        dzieki. koncentrat pomidorowy odpada. a nie da sie czegos mniej skomplikowanego
        zrobic, bez zoltek jaj itp., no tak zeby bylo prosto o i szybko. biegla w
        sztuce kulinarnej raczej nie jestem, wrecz odwrotnie :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka