Dodaj do ulubionych

dżem - konfitura - powidła

28.09.06, 08:04
czym się różnią od siebie?
Obserwuj wątek
    • lustroo Re: dżem - konfitura - powidła 28.09.06, 09:43
      Wg mnie :)

Dżem to np. z żelfiksem szybko robiony. Konfitura, to coś co dodajemy do
      herbaty czyli takie cos półpłynne. Powidła się bardzo długo smaży czy wysmaża i
      wtedy maja zupełnie inny smak.

A teraz dowcip :)

Celnik opowiada drugiemu.

- Zatrzymałem tira, pytam gościa, co masz na pace?
      A on mówi: Dżem
      - Patrzę do jego papierów, a tam napisane jam,
      - Zagladam na pakę, a tam marmolada :)
      • horpyna4 Re: dżem - konfitura - powidła 28.09.06, 10:05
        Konfitura to przede wszystkim całe owoce w syropie (lub ich kawałki, np.
        konfitura z dyni). Dżem jest bardziej rozpaprany, nie musi być z żelfiksem, może
        być półpłynny. Powidła są mocno wysmażone.
    • momas Re: dżem - konfitura - powidła 28.09.06, 11:01
      Coś mi się kołacze, że chodzi o ilość cukru na 1 kg owoców. Sprawdzę wieczorem
      w mojej "mądrej księdze".
      • ba_nita Re: Momas - prawidłowo Ci się kołacze.))) 28.09.06, 11:12
        Konfitura - 1 do 2 kg cukru na 1 kg owoców;
        Dżemy - od 50 do 80 dag cukru na 1 kg owoców;
        Powidła - bez dodatku cukru lub z małym dodatkiem do 20 dag cukru na kg owoców.
        Są jeszcze niewielkie różnice w technologii przygotowywania, ale to już szczegóły.
        Acha - i marmolady przecież - 1 część cukru na 2 części owoców - jednak obróbka
        termiczna na tyle dłuższa, że tracą całkowicie wartość witaminową i łatwo
        zmieniają zabarwienie.
        To tak w skrócie.
        • momas Re: Momas - prawidłowo Ci się kołacze.))) 28.09.06, 11:24
          No to wszystko jasne!
          :)
          • ba_nita Ostatnio powalił mnie czyjś tekst na F. w temacie 28.09.06, 11:31
            "Powidła a sprawa polska" - a mianowicie wielkie zdziwienie: Jak to? Powidła BEZ
            cukru? //rotfl
            • momas Re: Ostatnio powalił mnie czyjś tekst na F. w tem 28.09.06, 11:41
              No nie było mnie ostatnio tu.....
              Więc może powtórzę coś, co kto inny już powiedział...
              Wszystko zależy od roku/lata. Z moich doświadczeń powidłowych (śliwkowych)
              wynika, że jednego lata śliwki potrafią być tak dobre, że nie potrzeba cukru,
              innego lata, trzeba dodać cukru, bo inaczej powidła zapleśnieją...
              Wszystko zależy od ilości cukru w śliwkach.A może od zawartości cukru w
              cukrze????
              :))
        • Gość: lu Jeszcze dodam gwoli uzupelnienia: IP: *.adsl.proxad.net 28.09.06, 11:53
          Konfitury - przetwór z owoców lub warzyw (marchew) z zawartością cukru i
          żelatyny, k. charakteryzuja sie bardzo duża zawartościa cukru i sa wytwarzane
          bez przecierania owocow, czyli otrzymujemy cale owoce w syropie. Mozna jesc
          lyzeczka do herbaty ;)

Dżem - to nazwa która istnieje prawie wyłacznie na terenie Polski i Wielkiej
          Brytanii i odpowiada z definicji konfiturom. Ale dżemy maja mniejsza ilość
          cukru niż konfitury i mogą być częściowo przecierane

Powidła, odmiana dżemu przyrządzanego z dojrzałych śliwek węgierek, bez dodatku
          cukru, zawierają najmniej cukru z wszystkich przetworow.

Marmolada - zastrzeżona przez Anglików nazwa konfitur sporządzanych wyłącznie z
          owoców cytrusowych, w Polsce oczywiscie sa to rozne owoce. Marmolada w
          odróżnieniu od konfitur i dżemu - musi być całkowicie przetarta i gęstsza.
    • uasiczka Re: dżem - konfitura - powidła 28.09.06, 12:19
      ok - dzięki
      już coś niecoś kapuję
      • ba_nita Przysłać Ci szczegółowe informacje na ten temat? 28.09.06, 12:20

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka