09.10.06, 13:45
prosze o przepis na jakąś dobrą sałatkę
Obserwuj wątek
    • dzioucha_z_lasu Re: sałatka 09.10.06, 14:01
      hehe, zaraz zostaniesz odesłana do wyszukiwarki :D

A to moja sałatka, którą robię, gdy chcę przyprawić znajomych o ślinotok:

"meksykańska" - łatwa, szybka, pyszna:

puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasolki, puszka młodego bobu sałatkowego,
      konserwowe kolbki kukurydzy, cebulka marynowana, oliwki, kabanosy, żółty ser,
      majonez, keczup, przyprawa do dań z fasoli albo do kuchni meksykańskiej,
      ewentualnie trochę pieprzu cayenne

odsączoną zawartość puszek wrzucamy do miski, kolbki kukurydzy tniemy na
      kawałki, kabanosy w kawałki - takie max. 1 cm, ser - w kostkę, do tego dodajemy
      majonez i keczup - więcej keczupu, przyprawy, mieszamy i wsuwamy -
      nieskomplikowane, ale na prawdę dobre
    • zuzia36 Re: sałatka 09.10.06, 14:35
      2 zupy chińskie kurczak na ostro - pognieść makaron i dodać przyprawy (bez tego
      oleju)
      1 puszka kukurydzy i fasoli czerwonej
      1 papryka czerwona w kostke
      1/2 kapusty pekińskiej
      2-3 łyzki majonezu
      Wymieszać wsio.
    • mamarika Re: sałatka 09.10.06, 14:48
      dzięki za przepisy
      • karmin-cynober Eeee...te majonezy. 09.10.06, 17:32
        u mnie ocet balsamiczny wymieszany pol na pol z oliwa wiedzie pierwszenstwo.
        Posolic, popieprzyc, troszeczke musztardy, moze byc i bez. Wymieszac i odstawic.
        zielona salata, jakakolwiek ale numer jeden to rukola. Salate plucze i susze.
        Najlepiej jak kompletnie nie ma na niej wody. Jestem niecierpliwa czyli ostro
        trzese salata zeby pozbyc sie wody i odstawiam w sitku. Jak juz bliska
        suchosci(nie widac wody:)) to sypie na nia sol.
        Pomidory kroje i cebule z boku czyli w cienkie krazki. Odstawiam, zeby pomidory
        z cebula puscily troche swojego octu. Podobno jak sie pomidory kroi od "tylka"
        to miazsz nie tak szybko wypada.
        To prawie wszystko. Reszta jak sie w lodowce znajdzie. Wszystko pada ofiara.
        Kawalki mozzareli a jak nie ma to i zwykly zolty podpadnie. Seler naciowy jak
        jest w sezonie a jak nie to kalarepa. Odsaczona fasola kidney z puszki tez sie
        zalapie. Oliwki....chetnie. Tutaj nalezy eksperymentowac do woli. Mieszam
        wszystko i polewam sosem tuz przed podaniem.
        Smazone boczniaki lub pieczarki tez mozna na salatke wysypac. W miesozernych
        wersjach smaze pociete na male kawalki filety z drobiu i na samym koncu prosto z
        patelni wrzucanm na moja salatkowa piramide. Do tego ziarnista bulke z pestkami
        dyni. Ewentualnie pestki dyni wrzucamy do salaty.
    • ba_nita Re: sałatka "Zachód słońca" 09.10.06, 17:39
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=35253092&v=2&s=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka